Preview 100

Ce verdețuri trebuie să încerci primăvara asta

Primăvara este așteptată de oameni din mai multe motive ce țin de temperaturi și vreme, de garderobă, de stare de spirit și mai ales de alimentație. O gamă largă de verdețuri și legume de sezon devin disponibile în această perioadă și pot fi folosite în bucătărie în diverse preparate.

Gusturi bogate și sănătate

Verdeţurile conţin foarte puţini carbohidraţi, dar în același timp consumul de verdeţuri îți asigură o cantitate mare de aminoacizi. Verdeţurile sunt, de asemenea, un ajutor extraordinar în digestia celorlalte alimente, de aceea sunt recomandate pentru consum zilnic, în combinaţii diverse. Din punct de vedere medical, verdeţurile sunt o sursă esențială de acizi graşi omega-3, foarte importanţi atât în prevenţia, cât şi în tratamentul afecţiunilor cardiace, a depresiei, a tulburărilor imunitare, a cancerului şi a altor afecţiuni inflamatorii.

Programul alimentar din această perioadă nu este doar sănătos, ci și plin de gust și arome. Urzicile, loboda, ștevia, salatele verzi, spanacul, leurda și ceapa verde fac obiectul multor preparate delicioase și apreciate.

1 Urzici 730x440

Urzici proaspete

Urzica se bucură de un nivel crescut de notorietate în rândul românilor. Cei mai mulți au făcut cunoștință cu preparatele ce conțin urzici încă din copilărie. Planta trebuie curățată și spălată bine înainte de gătire și se regăsește atât în supe și ciorbe de primăvară, cât și în preparate de sine stătătoare, precum mâncarea simplă de urzici sau puiul cu urzici cu mămăligă.

2 Salata Verde 730x440

Salată verde

Salata verde este o sursă de fibre, minerale și vitamine. Stimulează digestia, reduce colesterolul și elimină toxinele din organism. O poți consuma simplă sau în combinatie cu alte ingrediente. În 30 de minute poți prepara o salată verde cu pui și sos de iaurt pentru masa de prânz și obții astfel un preparat sănătos, sățios și gustos.

Lobodă

Loboda este o plantă cu frunze groase, mici de 2-3 cm și cu o culoare verde-roșiatică, asemănătoare cu sfecla roșie. Are proprietăți nutritive la fel de bogate precum urzicile sau salata și este folosită în general în supe și ciorbe, fiind adăugată cu puțin timp înainte de finalizarea preparatului deoarece nu trebuie fiartă complet.

Ștevie

Planta crește în mod spontan, dar este și cultivată în gospodăriile românești. Ștevia este un aliment cu efecte laxative și de curățare a colonului cunoscute de către bunicii noștri. Pentru consumul alimentar sunt indicate frunzele tinere și relativ subțiri.

Ștevia poate fi consumată proaspătă în salate, drept garnitură dacă este sotată în tigaie cu puțin usturoi și ulei de măsline, în supe și ciorbe dar și în preparate de bază. Ea mai este folosită și în rețetele de sarmale, în locul verzei murate sau frunzei de viță de vie.

Ceapă verde

Românul din tine ar spune că poți mânca ceapă verde cu aproape orice, iar adevărul este că ai dreptate. De la tradiționala ceapă verde cu sare până la platouri câmpenești, salate, ciorbe și borșuri de primăvară-vară și chiar preparate complexe precum stufatul de Paște, ceapa verde este numitorul comun din alimentația de primăvară și este gustoasă, sănătoasă, dar mai ales așteptată de noi toți.

3 Spanac 730x440

Spanac

Frunzele de spanac conțin clorofilă în cantități mari, acid folic, vitamine, fier, precum și o substanță specifică numită spinacină. Poți prepara din spanac piureuri delicioase, garnituri cu orez pentru carnea de pui, salate, supe sau chiar sucuri proaspete care păstrează intacte proprietățile plantei.

Leurdă

Se mai numește și usturoiul sălbatic și are proprietăți similare cu usturoiul: stimulează detoxifierea, are efect antibacterian și antiviral. În plus, leurda conține multe minerale și fibre alimentare. Datorită aromei puternice pe care o are, leurda este folosită ca ingredient-condiment în diverse rețete. Leurda poate fi transformată în sos pesto, folosită în salate sau pentru aromatizarea brânzeturilor.

Usturoi verde

Este foarte apreciat în preparatele specifice sărbătorilor de Paște precum stufat sau drob și este folosit cu mult succes și în preparatele de zi cu zi. În această perioadă poți înlocui usturoiul clasic cu cel verde în orice rețetă. Frunzele se spală bine și se toacă mărunt sau se zdrobesc ușor pentru a-și elibera aroma.

O masă plină de verdeață este o masă sănătoasă

Natura îți pune la dispoziție în perioada aceasta o varietate de plante cu proprietăți și gusturi bogate de care este indicat să te folosești pentru a face trecerea mai ușoară de la sezonul rece la cel cald. O alimentație bazată pe verdețuri, legume, fructe și carne ușoară de pui te poate ajuta să-ți detoxifici organismul și să îți reglezi greutatea. Profită de tot ceea ce îți oferă natura!

Ultimele articole

Top 10 cele mai populare salate cu carne de pui
Citește

Top 10 cele mai populare salate cu carne de pui

Salatele cu pui reprezintă echilibrul perfect între nutrienții prezenți în carne, cum ar...

Top 10 curiozități despre ouă și beneficiile acestora
Citește

Top 10 curiozități despre ouă și beneficiile acestora

Ouăle sunt alimente de bază în multe bucătării din întreaga lume, lucru care...

Top 8 cele mai iubite ciorbe și supe din România
Citește

Top 8 cele mai iubite ciorbe și supe din România

România, una dintre țările cu o bogată tradiție culinară, se mândrește cu o...

De prin lume adunate
și pe masă așezate - retete pui

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui de tara.

Inspirație de zi cu zi

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele
LaProvincia într-un minut

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Carte de rețete – 7 rețete cu pui sănătoase