Preview 89

Cele mai importante reguli de etichetă pentru masa la restaurant

Ce poate fi mai relaxant în serile de după serviciu decât o cină la restaurant, care te face să uiți de responsabilitatea de a găti și te poartă pe tărâmul gustului și al aranjamentelor în farfurie făcute de alți bucătari? 

Înainte să pleci către cina delicioasă, îți prezentăm câteva dintre regulile de etichetă esențiale pentru masa la restaurant. De ce? Pentru că mulți dintre noi știm o parte din ele, dar parcă întotdeauna este loc pentru mai bine. Deci, ce este de făcut?

#1 Ținuta potrivită la locul potrivit

Stilul vestimentar trebuie să fie în concordanță cu localul ales. Dacă vorbim despre un restaurant scump, atunci bărbații trebuie să poarte sacou și pantofi, iar femeile să evite ținute ce conțin blugi și pantofi sport. Rochiile și costumele sunt de preferat. 

Inversul este valabil. Un local cu o atmosferă informală nu va fi niciodată un mediu confortabil pentru cineva îmbrăcat în costum, mai ales când este înconjurat de oameni îmbrăcați în ținute „casual”.

1 5 730x390

#2 Masa rămâne liberă

Poșeta, cheile și telefonul mobil sunt principalele obiecte care nu ar trebui să stea pe masa restaurantului. Motivul este simplu – zgomotul acestora te va distrage și îi va deranja pe cei din jur. În plus, acel spațiu este mai util dacă rămâne liber, mai ales când vor veni preparatele.

Poșeta poate fi pusă pe scaunul în plus, în cazul în care acesta rămâne neocupat. Nu trebuie să o atârni de scaun deoarece este expusă și incomodă pentru cei care stau la mesele din apropiere și se deplasează.

#3 Poziția corectă la masă

Scaunul trebuie să fie suficient de aproape încât să îți permită să apleci puțin capul deasupra marginii mesei. Coatele stau pe lângă corp, iar capul este singurul care se apleacă atunci când duci ceva la gură.

Șervetul nu trebuie pus în poală, ci folosit pe parcursul mesei. Vei arăta faptul că l-ai utilizat pentru că nu îl vei împături la final.

2 5 730x390

#4 Alege vinul în funcție de ce știi

Unii bărbați tind să se poarte la restaurant ca adevărați „connoisseuri” într-ale vinului. Însă, aceasta nu este o atitudine corectă. Un chelner cunoaște produsele din meniu, așa că o astfel de atitudine te va pune într-o postură dezavantajoasă.

Spune-i chelnerului ce îți place, ce preparate culinare alegi și, atunci când ceri recomandări, oferă o referință de vin din meniu. Astfel, chelnerul va ști la ce marjă de preț să se limiteze și îți va aduce un vin pe gustul tău, la un preț apropiat.

#5 Nu te întinde peste masă

Sarea se află în celălalt capăt al mesei sau persoana cu care cinezi dorește să îți ofere o bucată din preparatul delicios? Nu te întinde peste masă să iei respectivul obiect, chiar dacă poate să îți pară mai comod și mai puțin deranjant pentru celălalt. Nu este. 

Alege să ceri farfuria sau sarea și să te limitezi la jumătatea ta a mesei. Astfel, îi scutești pe vecinii de la masă de un peisaj nu întotdeauna dorit.

#6 Tacâmurile stau în farfurie

În timp ce mănânci, o bună parte din timp, mesteci. Atunci, tacâmurile trebuie să stea în farfurie. Nu le pune pe masă, chiar dacă ai un șervețel sub ele, nici sprijinite de farfurie, ci înăuntru.

Dacă ai terminat de mâncat, poziția corectă a tacâmurilor este vertical pe mijlocul farfuriei. Chelnerul va ști atunci că nu îți dorești încă o porție.

#7 Cheamă chelnerul din priviri

În restaurant, chelnerul are câteva mese dedicate și, în majoritatea timpului, este atent la acele mese.

Nu pocni din degete și nu striga la chelner invocând vreun apelativ. Chelnerul va fi chemat din priviri. Dacă vrei o băutură nouă, arată înspre pahar, nu îl ridica ostentativ.

3 4 730x390

#8 Păstrează un echilibru în felurile de mâncare

Comandă întotdeauna același număr de preparate ca persoana de lângă tine. Acest echilibru va face să dedicați același timp mâncatului. Astfel, nu vor exista minute „moarte” în care tu vei mânca, iar cealaltă persoană se va plictisi.

În plus, așa te asiguri că nu transmiți un mesaj greșit omului care abia așteaptă să mănânce și are un meniu dezechilibrat. Nu uita că ești într-un loc public, înconjurat de oameni care urmează regulile de etichetă.

#9 Momentul optim pentru nota de plată

Se spune că este politicos să ceri nota la 15 minute după încheierea mesei. Totul depinde de partenerul sau partenera cu care ești la restaurant. Bărbatul va cere nota întotdeauna atunci când femeia semnalizează că ar dori să vadă nota. 

Nota trebuie verificată în mare, preț de o secundă, de față cu chelnerul, astfel încât să poți semnala rapid o potențială greșeală.

Poftă bună!

Apropo, știai că este nepoliticos să urezi „poftă bună” dacă sunteți peste 3 parteneri la masă? Motivul este simplu – dacă sunteți 5 sau mai mulți meseni, fiecare va ura la rândul lui și va crea un amalgam de sunete greu de strunit, deranjant pentru cei de lângă.

Aceste reguli sunt simple, iar pe multe dintre ele este posibil să le știi deja și să le urmezi din reflex. Așadar, bucură-te de gustul preparatelor de restaurant, gătite de bucătari cu experiență și imaginație! Poate că următorul meniu îți va da idei pentru acasă.

 

 

 

 

 

 

Ultimele articole

Top 10 cele mai populare salate cu carne de pui
Citește

Top 10 cele mai populare salate cu carne de pui

Salatele cu pui reprezintă echilibrul perfect între nutrienții prezenți în carne, cum ar...

Top 10 curiozități despre ouă și beneficiile acestora
Citește

Top 10 curiozități despre ouă și beneficiile acestora

Ouăle sunt alimente de bază în multe bucătării din întreaga lume, lucru care...

Top 8 cele mai iubite ciorbe și supe din România
Citește

Top 8 cele mai iubite ciorbe și supe din România

România, una dintre țările cu o bogată tradiție culinară, se mândrește cu o...

De prin lume adunate
și pe masă așezate - retete pui

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui de tara.

Inspirație de zi cu zi

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele
LaProvincia într-un minut

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Carte de rețete – 7 rețete cu pui sănătoase