Cele mai savuroase trucuri din bucătăria românească

Îți place să experimentezi, să încerci gusturi noi și să descoperi rețete numai bune de pus în practică? Nu-i așa că uneori simți că ies minuni culinare din bucătăria ta? Doar că alteori ai și senzația că o mică manevră a stricat un preparat perfect și acum trebuie să cauți soluții, în timp ce mâncarea se răcește…

Acest articol este menit să îți sară în ajutor, astfel încât viitoarele rețete să îți iasă ca la carte, cu amprenta măiestriei tale. Trucurile pe care ți le propunem provin din bucătăriile mai multor bunici pentru care gătitul specific românesc este un stil de viață – sănătos și delicios. Hai să vedem ce ai auzi de la bunica ta atunci când…

S-a tăiat maioneza? Completează!

Ce faci atunci când vrei să pregătești maioneză în casă, în loc să cumperi din comerț și fix aceea „se taie”?

Pune o jumătate de linguriță de apă rece în compoziție și amestecă bine. Schimbarea temperaturii va ajuta textura să se refacă. Preventiv, poți adăuga un vârf de cuțit de sare de lămâie și o linguriță de albuș de ou când te apuci de maioneză.

Salata de vinete, bună doar în cantități mici? Se rezolvă!

Știi acea salată de vinete delicioasă, dar pe care nu poți să o mănânci pentru că are o consistență prea „grea”?

Textura salatei de vinete poate fi una fină și ușor de digerat dacă în salată adaugi – în funcție de cantitățile ingredientelor – unul sau doi dovlecei fierți și pasați.

Ai ars prăjiturile? Nu-i nimic!

Prăjiturile sau fursecurile cu partea inferioară arsă par a fi deserturi tocmai bune de aruncat. Oprește-te și salvează-le gustul!

Partea arsă poate fi eliminată cu o răzătoare cu găuri mici. În plus, ca să previi această situație poți să răcești aluatul înainte de coacere (între una și opt ore) și să lovești puțin tava în lateral înainte să o scoți din cuptor. Astfel, prăjiturile nu se vor lipi și, deci, nu se vor arde.

Plângi prea mult din cauza cepei. Și noi. Dar trece.

Curățatul cepei poate fi un coșmar dacă obișnuiești să lăcrimezi de la mirosul intens. Poți evita acest scenariu.

Curăță ceapa, taie-o în jumătate și ține-o în apă rece timp de o oră înainte să o toci. Ceapa va deveni mai apoasă și va emana un miros mai subtil. Dacă vrei să o călești, las-o apoi la uscat pentru 10-20 de minute înainte să o arunci în ulei.

Prea multă sare poate însemna suficientă sare

Supele, ciorbele și mâncărurile cu sos cu prea multă sare devin pur și simplu necomestibile. Bunătatea de gust se transformă doar într-un sărat excesiv pe care parcă nu ai cu ce să îl acoperi.

Ce poți face? Adaugă 2 cartofi cruzi întregi și decojiți în ciorbă și las-o să clocotească pentru 3 – 5 minute. Excesul de sare se va absorbi și va rămâne în cartofii pe care apoi îi poți scoate.

Supa cu spumă parcă e murdară. Parcă

Dacă ai ratat momentul în care trebuia să spumezi supa, iar acum are un aspect inestetic, parcă murdar, situația poate fi rezolvată.

Adaugă un albuș de ou nebătut în timpul fierberii. Acesta va aduna impuritățile lăsate în supă. Odată ce ai scos albușul, supa va redeveni clară.

Poftă bună!

Ai pregătit mâncărurile și arată încântător? De acum nu va mai trebui să îți faci griji nici în privința gustului – la fel de încântător. În bucătăria românească majoritatea problemelor își găsesc imediat soluții. Apropo, nu uita: checul sau cozonacul nu se vor sfărâma la tăiere dacă înmoi cuțitul în apă caldă.

Ține orice situație sub control, pune în farfurii mâncarea aburindă și urează-le tuturor „poftă bună”!

Ultimele articole

Citește

Cum trece organismul tău la alimentația de primăvară

Primăvara își face simțită prezența cu pași timizi, deși în mod oficial, calendaristic vorbind este aici. Temperaturile cresc ușor, iar semnele noului anotimp apar cel mai rapid în farfuria ta. Odată cu schimbarea anotimpului, apar și schimbări în alimentația de zi cu zi. Din motive ce țin de noile opțiuni alimentare, de psihologia umană și […]

Citește

Cui îi revine responsabilitatea gătitului în familie

Percepția despre rolurile într-o familie diferă de la individ la individ în funcție de cultură, tradiție, țară și regiune. În general, viziunea asupra familiei și a rolurilor pe care le are fiecare membru este transmisă din generație în generație și se preia modelul standardizat pe care îl ai în familia ta și pe care părinții […]

Citește

5 rețete autentice pe care le cunoaște fiecare român

Gustul mâncării de acasă nu se uită niciodată, iar rețetele bunicii sau ale mamei sunt transmise din generație în generație. Chiar dacă rețetele au mai fost îmbunătățite și modificate pe parcursul timpului, aromele românești rămân inconfundabil de gustoase și savuroase. Unul dintre motivele de mândrie pe care le are poporul român este bucătăria vastă și […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia. Termeni și condiții.
Afla cum gateste un bucatar international