Preview 98

Cui îi revine responsabilitatea gătitului în familie

Percepția despre rolurile într-o familie diferă de la individ la individ în funcție de cultură, tradiție, țară și regiune. În general, viziunea asupra familiei și a rolurilor pe care le are fiecare membru este transmisă din generație în generație și se preia modelul standardizat pe care îl ai în familia ta și pe care părinții tăi l-au avut în familiile lor.

În prezent nu mai există prejudecăți legate de ce trebuie și ce nu trebuie să facă un bărbat sau o femeie, baza de la care se pleacă în determinarea rolurilor fiind reprezentată de calitățile personale ale oamenilor, dorințele și preferințele lor.

1 98 730x440

Mama e gospodina

De mic copil ai privit-o pe mama cum gătea aproape zilnic pentru familie, iar pe lângă asta ea se mai ocupa și de curățenie și de temele cu tine, în timp ce probabil respecta și un program de muncă. Și la fel a făcut și bunica și străbunica, iar astfel a luat naștere conceptul de „gospodină” care muncește cu mult spor și bagă puiul în cuptor pentru că asta trebuie să facă.

Acum că te-ai lămurit în legătură cu originile obiceiului, trebuie să știi că el nu mai este valabil în prezent. Stilul tău de viață este altul, prioritățile s-au schimbat și tehnologia modernă a simplificat viața. Cariera este un aspect foarte important pentru omul modern, copiii au nevoie de o atenție diferită iar timpul este o resursă pe care omul modern o drămuiește cu atenție.

2 98 730x440

Grătarul îl fac bărbații

Conservatorii spun că rolul bărbatului este acela de cap al familiei, responsabil de siguranța și bunăstarea financiară a acesteia. Se ocupă de reparațiile din casă, de mutatul mobilei și în general de munca fizică. În realitatea anului 2020, lucrurile stau altfel. Un bărbat poate avea orice profesie, poate sta cu copiii acasă în timp ce soția lucrează și gătește la fel de bine ca partenera sa de viață.

Este adevărat că există situații, precum grătarul, în care bărbații sunt mai dornici să acționeze, dar asta nu înseamnă că doar ei o pot face sau că doar ei trebuie să o facă. Este vorba despre o preferință în acest exemplu, nu de o obligație.

Gospodină vs. chef bucătar

Un argument puternic care să susțină ideea că atât bărbații, cât și femeile pot excela în orice domeniu este faptul că există chefi bucătari de top din ambele sexe, așa cum există manageri sau doctori de excepție, femei și bărbați.

Ambii parteneri au capacitatea de a îndeplini sarcinile casnice, iar atribuirea acestora se face de comun acord.

Oricine poate găti

Gătitul este o activitate care îți solicită creativitatea, îndemânarea, capacitatea de a improviza și mai ales gustul. Unii oameni au tot pachetul, unii trebuie să mai lucreze ca să își perfecționeze talentul, iar alții nu prea se pricep deloc. Nimeni nu se naște bucătar și știe de la început ce are de făcut. Gătitul este precum șofatul, devine un reflex și te perfecționezi în timp, evoluând constant.

Partenerul care se consideră mai nepregătit în domeniul bucătăriei poate fi ajutat și asistat de celălalt. 

  • Gătiți împreună și explică cu voce tare ce faci pentru ca partenerul tău să învețe. 
  • Nu critica aspru fiindcă partenerul tău are nevoie de un impuls de încredere.
  • Ai răbdare! Procesul poate dura mai mult timp decât îți imaginezi.

Gătește după rețetă și alege rețete potrivite ție

Dacă programul fiecăruia dintre voi este foarte clar și știi cine face curățenie weekend-ul ăsta și cine ia copilul de la creșă, stabilește și un program de gătit.

Amândoi puteți găti în mod constant, iar pentru a pune mâncare pe masă în ziua respectivă este important să alegi rețete pe măsura experienței și capacităților tale. Carnea de pui este o alegerea foarte bună și pentru începători și pentru experți, fiind ușor de gătit. 

Găsești mai multe rețete gustoase și ușor de preparat pe LaProvincia din care trebuie musai menționate puiul cu lămâie, puiul cu usturoi și parmezan, lasagna cu piept de pui și tarta cu pui, ciuperci și broccoli.

Împărțirea sarcinilor în cuplu eficientizează timpul partenerilor și este o dovadă de afecțiune care vă permite să petreceți mai mult timp împreună.

Ultimele articole

Top 10 cele mai populare salate cu carne de pui
Citește

Top 10 cele mai populare salate cu carne de pui

Salatele cu pui reprezintă echilibrul perfect între nutrienții prezenți în carne, cum ar...

Top 10 curiozități despre ouă și beneficiile acestora
Citește

Top 10 curiozități despre ouă și beneficiile acestora

Ouăle sunt alimente de bază în multe bucătării din întreaga lume, lucru care...

Top 8 cele mai iubite ciorbe și supe din România
Citește

Top 8 cele mai iubite ciorbe și supe din România

România, una dintre țările cu o bogată tradiție culinară, se mândrește cu o...

De prin lume adunate
și pe masă așezate - retete pui

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui de tara.

Inspirație de zi cu zi

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele
LaProvincia într-un minut

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Carte de rețete – 7 rețete cu pui sănătoase