Cover LaProvincia Blog 1

Cum să pregătești 3 feluri de mâncare dintr-un pui întreg

O vorbă românească spune că o gospodină știe să facă cel puțin 3 feluri de mâncare dintr-un pui, dar adevărul este că nu acest lucru definește priceperea unui om în bucătărie în zilele noastre. Majoritatea oamenilor cumpără un pui întreg doar atunci când intenționează să-l gătească cu totul la cuptor, însă un pui întreg reprezintă o cantitate suficientă de carne pentru a prepara mai multe feluri de mâncare.

Fii eficient și evită risipa în bucătărie!

Dacă ai în frigider un pui întreg și nu știi cum să îl gătești, îți prezentăm câteva idei cu gust care vor umple masa cu preparate complete și diversificate.

01 LaProvincia Blog 1

Tranșarea unui pui întreg

Poate că sună complicat, însă nu este deloc așa, iar operațiunea durează doar câteva minute și nu necesită ustensile complicate. În plus, practica este mama învățăturii, așa că în timp te vei perfecționa și probabil că vei prefera să cumperi mai des pui întregi. 

Poți proceda în același mod în care porționezi un pui întreg gătit, dar trebuie să folosești un cuțit special de carne, care să poată tăia cu ușurință oasele. Descoperă cum să tai un pui întreg în articolul de aici, unde procesul este explicat pas cu pas.

După ce puiul a fost porționat, te-ai ales cu mai multe componente diferite din el pe care le poți folosi în mai multe moduri. Asigură-te că fiecare bucată de carne este bine porționată și elimină orice exces de piele, apoi șterge cu un prosop absorbant excesul de apă. Separă din timp bucățile de carne de pui în farfurii, astfel încât să știi exact ce bucăți să folosești la fiecare preparat.

Fă un inventar rapid în frigider și stabilește ce ingrediente sunt acolo pentru a folosi toate resursele pe care le ai deja în casă. Dacă este cazul, poți achiziționa ce îți lipsește. În felul acesta, eviți risipa de mâncare și faci economie.

02 LaProvincia Blog 1

Stabilește un meniu orientativ

Nu toate părțile dintr-un pui sunt potrivite pentru orice tip de preparat, așa că stabilește din timp niște feluri principale de mâncare.

Spatele de pui, gâtul și aripioarele sunt ideale pentru supe sau ciorbe delicioase, iar dacă nu ai inspirație, vizitează secțiunea de rețete de supe sau ciorbe și alege ce-ți place. Nu-ți face griji dacă nu ai carnea indicată în rețete, folosește ce tip de carne ai disponibilă.

Pieptul de pui este foarte versatil și poate fi folosit în multe rețete de tocănițe, paste, salate sau fripturi, așa că lasă-te inspirat de secțiunea de rețete cu piept de pui și pregătește un fel principal sățios și gustos pentru masă.

Pulpele de pui au un loc special în preferințele oamenilor pentru că pot fi gătite în multe feluri, dar cel mai bine le stă ca friptură, acompaniate de sosuri scăzute de legume, paturi de verdețuri și legume ori garnituri delicioase. În secțiunea de rețete cu pulpe de pui vei găsi cel puțin o rețetă potrivită pentru tine.

03 LaProvincia Blog 1

Păstrarea și congelarea puilor întregi

Atunci când te întorci de la cumpărături probabil că ai tendința de a pune puiul întreg așa cum este direct în congelator, iar asta îți poate da ceva bătăi de cap mai târziu. Pentru a evita procesul îndelungat de decongelare și pentru a avea totul pregătit din timp este indicat să tai și să porționezi puiul înainte.

Dacă ai mai mulți pui, cu atât mai bine fiindcă îi poți tranșa și poți congela totul pe grupe de carne – pulpele separat, pieptul separat și tot așa. Când vei vrea să gătești, trebuie doar să alegi punga sau pachetul potrivit.

Nu doar că este eficient și util să porționezi un pui întreg, dar te ajută și să îți dezvolți capacitățile în bucătărie, să înțelegi mai bine ingredientul cu care gătești și capeți un sentiment de implicare totală când ceva este făcut cu mâna ta până la cel mai mic detaliu.

Spor la treabă!

Ultimele articole

Top 10 cele mai populare salate cu carne de pui
Citește

Top 10 cele mai populare salate cu carne de pui

Salatele cu pui reprezintă echilibrul perfect între nutrienții prezenți în carne, cum ar...

Top 10 curiozități despre ouă și beneficiile acestora
Citește

Top 10 curiozități despre ouă și beneficiile acestora

Ouăle sunt alimente de bază în multe bucătării din întreaga lume, lucru care...

Top 8 cele mai iubite ciorbe și supe din România
Citește

Top 8 cele mai iubite ciorbe și supe din România

România, una dintre țările cu o bogată tradiție culinară, se mândrește cu o...

De prin lume adunate
și pe masă așezate - retete pui

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui de tara.

Inspirație de zi cu zi

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele
LaProvincia într-un minut

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Carte de rețete – 7 rețete cu pui sănătoase