De ce și cum să marinăm puiul?

Uneori, pui bine gătit nu face cât un pui bine gătit şi marinat înainte. E uşor să îţi imaginezi că un pui păstrat în nişte amestecuri bine gândite de condimente ar avea un gust mai bogat decât unul aruncat direct în tigaie. Puiul marinat e uşor de preparat, gătit şi gustat. Trebuie doar să vedem cum bifăm aceste etape.

Idei de marinat carnea de pui

Marinarea puiului înseamnă procesul prin care îl păstrezi în frigider, pentru două ore, în vid (de obicei, în folie de plastic), într-o combinaţie de ingrediente din categorii diferite:

  • o substanţă acidă, precum sucul de lămâie sau oţetul;
  • un ingredient gras, ca legumele, nucile sau orice tip de ulei;
  • condimente pentru gust, cum sunt ierburile, pudrele şi siropurile;
  • opţional, ingrediente de tip enzime, care fac amestecul să fie mai moale – iaurt, miere, lapte, suc de ananas.

Înainte să marinezi puiul

Dacă ai ales din grabă puiul pentru cină, atunci probabil că ar trebui să laşi marinarea pentru o altă seară, dar trebuie să fii conștient că pierzi la gust. Procesul durează:

  • cinci minute, ca să amesteci ingredientele,
  • două ore, ca să laşi totul să pătrundă în textura puiului.

Scopul marinării e ca, la finalul gătitului, să ai un pui cu un gust mai bogat, chiar dacă îl faci pe grătar, îl prăjeşti sau îl prepari pe hârtie de copt.

Procesul de marinare:

  1. pe scurt, alegi câteva ingrediente – printre care, obligatoriu, sare şi ulei,
  2. le amesteci pe tocătorul de lemn sau silicon şi apoi le înfăşori în folie, astfel încât să nu intre aerul,
  3. le laşi în frigider între 30 si 120 minute. Nu alege casolete de metal, pentru că pot altera gustul cărnii.

Procedeul este simplu, însă o marinadă în mediu acid poate să îți aducă un rezultat diferit de cel la care te aștepți dacă nu ţii cont de cum plănuieşti să îl găteşi – la cuptor, prăjit în ulei sau pe grătar.

Pulpele ţinute în iaurt este posibil să nu mai capete gustul crocant pe care îl cauţi atunci când le prăjeşti în ulei, astfel, trebuie să alegi opţiunile care completează textura cărnii şi completează gătitul în sine.

Cum să marinezi puiul, în detaliu

Cel mai simplu şi răspândit mod de a marina puiul este să amesteci ulei cu sare şi cimbru. Însă, poţi experimenta cu ierburi, ceaiuri, vin, piper, chili şi alte plante şi condimente preferate, în funcţie de gustul pe care vrei să îl obţii.

Păstrarea puiului în frigider în această formă îi uniformizează aroma şi îl găteşte conform unui principiu unic: totul porneşte din interiorul cărnii, nu încearcă să pătrundă din exterior. În plus, marinada funcţionează şi ca agent de conservare, care păstrează puiul mai bine decât dacă ar fi stat în frigider sigilat.

Pulpele au carnea mai moale decât piepul de pui. Marinarea duce pieptul către gustul pe care îl căutai, pentru că îi îmbogăţeşte textura.

Cum să organizezi marinarea puiului

Puiul marinat are nevoie de mai puţin timp pentru gătire decât de obicei. Totuşi, deşi puiul se usucă mai greu dacă uiţi de el şi îl laşi mai mult, la final până şi aromele se pierd.

Dacă nu reuşeşti întotdeauna să calculezi exact proporţiile şi rămâi cu ingrediente pentru marinare, poţi folosi resturile ca să creezi un sos delicios. Ai nevoie doar să:

  • completezi cu puţin ulei şi ceapă,
  • adaugi totul într-o tigaie,
  • prăjeşti amestecul pentru câteva minute,
  • completezi cu bulion şi mai laşi sosul încă cinci minute.

Puiul marinat nu necesită cunoştinţe avansate de gastronomie sau expertiza unui job full-time ca chef senior. Deşi pare să îţi răpească puţin mai mult timp decât ai fi estimat, marinada compensează printr-un gust bogat şi o durată mai mică a gătirii.

Oricât de simplă ar fi reţeta pentru cină, puiul marinat o transformă într-una mai gustoasă decât ai fi crezut!

 

 

Ultimele articole

Citește

Ce iei cu tine la grătar. Listă ustensile și alte nevoi

La așa zile însorite, cum să nu te gândești deja la un grătar apetisant în natură, în miros de frunze și adieri ușoare de vânt? Te gândești deja când va fi primul weekend în care poți să fugi la locul preferat de grătar, nu-i așa? Înainte să pleci, te reținem puțin. Pentru că este unul […]

Citește

Ce ne facem cu alergia la carnea de pui?

Știm deja cât de sănătoasă este carnea de pui pentru organism și cum funcționează ca o bună sursă de proteine. Are un gust plăcut, se pregătește rapid, este slabă în calorii și bogată în proteine. O poți integra ușor în multe meniuri. Dacă nu ai alergie la carnea de pui. Dacă alergia la penele găinilor […]

Citește

Activități în aer liber: Ce faci după grătar?

Dacă am face un top cu cele mai interesante activități de grătar, probabil că părinții ar nominaliza masa luată în natură, iar cei mici ar vorbi despre joaca de după. Indiferent de opțiuni, la final toată lumea ar fi fericită că s-a bucurat de o zi petrecută în aer liber. Deși suntem de acord cu […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia.