De ce și cum să marinăm puiul?

Uneori, pui bine gătit nu face cât un pui bine gătit şi marinat înainte. E uşor să îţi imaginezi că un pui păstrat în nişte amestecuri bine gândite de condimente ar avea un gust mai bogat decât unul aruncat direct în tigaie. Puiul marinat e uşor de preparat, gătit şi gustat. Trebuie doar să vedem cum bifăm aceste etape.

Idei de marinat carnea de pui

Marinarea puiului înseamnă procesul prin care îl păstrezi în frigider, pentru două ore, în vid (de obicei, în folie de plastic), într-o combinaţie de ingrediente din categorii diferite:

  • o substanţă acidă, precum sucul de lămâie sau oţetul;
  • un ingredient gras, ca legumele, nucile sau orice tip de ulei;
  • condimente pentru gust, cum sunt ierburile, pudrele şi siropurile;
  • opţional, ingrediente de tip enzime, care fac amestecul să fie mai moale – iaurt, miere, lapte, suc de ananas.

Înainte să marinezi puiul

Dacă ai ales din grabă puiul pentru cină, atunci probabil că ar trebui să laşi marinarea pentru o altă seară, dar trebuie să fii conștient că pierzi la gust. Procesul durează:

  • cinci minute, ca să amesteci ingredientele,
  • două ore, ca să laşi totul să pătrundă în textura puiului.

Scopul marinării e ca, la finalul gătitului, să ai un pui cu un gust mai bogat, chiar dacă îl faci pe grătar, îl prăjeşti sau îl prepari pe hârtie de copt.

Procesul de marinare:

  1. pe scurt, alegi câteva ingrediente – printre care, obligatoriu, sare şi ulei,
  2. le amesteci pe tocătorul de lemn sau silicon şi apoi le înfăşori în folie, astfel încât să nu intre aerul,
  3. le laşi în frigider între 30 si 120 minute. Nu alege casolete de metal, pentru că pot altera gustul cărnii.

Procedeul este simplu, însă o marinadă în mediu acid poate să îți aducă un rezultat diferit de cel la care te aștepți dacă nu ţii cont de cum plănuieşti să îl găteşi – la cuptor, prăjit în ulei sau pe grătar.

Pulpele ţinute în iaurt este posibil să nu mai capete gustul crocant pe care îl cauţi atunci când le prăjeşti în ulei, astfel, trebuie să alegi opţiunile care completează textura cărnii şi completează gătitul în sine.

Cum să marinezi puiul, în detaliu

Cel mai simplu şi răspândit mod de a marina puiul este să amesteci ulei cu sare şi cimbru. Însă, poţi experimenta cu ierburi, ceaiuri, vin, piper, chili şi alte plante şi condimente preferate, în funcţie de gustul pe care vrei să îl obţii.

Păstrarea puiului în frigider în această formă îi uniformizează aroma şi îl găteşte conform unui principiu unic: totul porneşte din interiorul cărnii, nu încearcă să pătrundă din exterior. În plus, marinada funcţionează şi ca agent de conservare, care păstrează puiul mai bine decât dacă ar fi stat în frigider sigilat.

Pulpele au carnea mai moale decât piepul de pui. Marinarea duce pieptul către gustul pe care îl căutai, pentru că îi îmbogăţeşte textura.

Cum să organizezi marinarea puiului

Puiul marinat are nevoie de mai puţin timp pentru gătire decât de obicei. Totuşi, deşi puiul se usucă mai greu dacă uiţi de el şi îl laşi mai mult, la final până şi aromele se pierd.

Dacă nu reuşeşti întotdeauna să calculezi exact proporţiile şi rămâi cu ingrediente pentru marinare, poţi folosi resturile ca să creezi un sos delicios. Ai nevoie doar să:

  • completezi cu puţin ulei şi ceapă,
  • adaugi totul într-o tigaie,
  • prăjeşti amestecul pentru câteva minute,
  • completezi cu bulion şi mai laşi sosul încă cinci minute.

Puiul marinat nu necesită cunoştinţe avansate de gastronomie sau expertiza unui job full-time ca chef senior. Deşi pare să îţi răpească puţin mai mult timp decât ai fi estimat, marinada compensează printr-un gust bogat şi o durată mai mică a gătirii.

Oricât de simplă ar fi reţeta pentru cină, puiul marinat o transformă într-una mai gustoasă decât ai fi crezut!

 

 

Ultimele articole

Citește

Calendarul meselor tale de Sărbători

Printre atâtea zile de pregătiri pentru Crăciun și Revelion parcă nici nu mai știi exact de câte detalii trebuie să ții cont. Luna decembrie este solicitantă, mai ales pentru că se încheie cu un șir de zile de vacanță în familie. Parcă începi să ai nevoie de un calendar pentru sărbătorile din acest an. Ca […]

Citește

Decorațiuni culinare și mici surprize de Crăciun

Ce elemente trebuie să ai în vedere atunci când vrei să obții un preparat gustos peste măsură? Ingredientele alese cu grijă? Da. Mirosul îmbietor? Clar. Timpul de gătire și ordinea în care așezi în cratiță cele necesare? Acest proces are secrete bine păstrate de către fiecare expert în ale Crăciunului. Dar totuși, ce te face […]

Citește

Trucuri pentru gazde: Crăciun de poveste, mai puțin solicitant

Fiind una dintre cele mai frumoase perioade din an, Crăciunul reprezintă un prilej de a ne conecta cu cei dragi. Cei mici petrec mai mult timp alături de bunici, rudele care locuiesc la distanță vin în vizită, la fel și prietenii pe care îi vedem atât de rar, dar cu care avem atât de multe […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia.
Ia-ți cadoul Craciun!