Despre brânzeturi, pentru gurmanzi

Ne cerem scuze față de cei cu intoleranță la lactoză – mai jos avem un articol absolut delicios pentru iubitorii de brânză.

Brânzeturile fac parte din grupa alimentelor de bază. Se obțin prin închegarea laptelui și trec în zona gourmet ajutate de bacterii, plante sau mirodenii. 

În unele țări crearea rețetelor pentru brânzeturi a devenit o artă. Printre cei mai mari producători, dar și consumatori de brânză se numără Franța, Italia, Olanda și Elveția.

Există câte o brânză pentru fiecare gust și pentru fiecare ocazie

Folosind rețete vechi de 1000 de ani, producătorii au reușit să ne încânte papilele gustative fără greș. Nici variantele mai moderne de fabricare nu se lasă în urmă. Cumva experții au combinat secretele celor care fac brânză artizanală cu tehnologii moderne.

Brânzeturile sunt clasificate ținând cont de mai multe condiții, de la textură, până la cantitatea de grăsime și procesul de maturare. Așadar, avem:

Brânzeturi proaspete

Eh, aici putem să ne mândrim!

În topul brânzeturilor proaspete se află telemeaua, brânza de vaci și cașul. 

Pe lângă acestea mai avem crema de brânză, brânza albă a francezilor (fromage blanc), chena din India, brânza din lapte de capră din America și alte variații ale acestora.

Lista brânzeturilor proaspete este completată de cele păstrate în zer și de cele cu o consistență elastică – mozzarella de exemplu.

Toate acestea se pot strica în câteva zile de la obținere.

Imaginează-ți acea felie de pizza plină cu mozzarella… cum o ridici cu poftă și te uiți la brânza care se tot întinde… Yum!

Brânzeturi învechite

Brânzeturile învechite se clasifică în funcție de textură, de modul în care acestea sunt ambalate și în funcție de prezența mucegaiului.

Brânzeturi moi

Brânza Brie este obținută din lapte de vacă, are o textură moale și este maturată pentru maxim o lună. Provine din regiunea franceză cu același nume. 

Brânza Camembert este o altă brânză populară cu textură moale, asemănătoare cu Brie. Provine din Franța, Normandia. Este maturată pentru minim trei săptămâni.

Ambele au o crustă subțire de mucegai cu un gust fin și un interior cremos. 

Când procesul de maturare ajunge la sfârșit, brânza este ambalată în hartie și pusă în cutii de lemn.

Alte brânzeturi consumate cu poftă, puțin mai tari, dar totuși păstrând textura cremoasă sunt: Havarti din Danemarca, Munster și Port Salut din Franța. Față de primele menționate, acestea au un miros mai puternic și se pot felia.

Brânzeturi tari

Categorizate în brânzeturi tari, dar totuși cu o textură cremoasă și în brânzeturi uscate, maturate pentru o perioadă îndelungată.

Printre cele care păstrează o textură cremoasă avem cașcavalul. Aici suntem din nou campioni și la producție și la consum împreună cu Bulgaria, Albania, Russia, Serbia și partea de sud a Italiei.

După cașcaval urmează brânza Gouda din Olanda, Emmental și Gruyère din Elveția. Acestea sunt puțin mai sărate, cu un gust savuros, dar totuși nu foarte pronunțat. Intensitatea gustului variază în funcție de perioada de maturare.

La sfârșitul listei intră brânzeturile maturate timp de luni întregi sau chiar ani. Acestea au un gust pronunțat și o textură tare, nisipoasă. Printre cele mai populare se numără Padano, Pecorino și Parmigiano din Italia.

Înnobilarea brânzeturilor

Acest proces împarte brânzeturile în trei categorii:

  • Brânzeturi ușor înnobilate. Acestea sunt maturate de la exterior spre interior.
  • Brânzeturi a căror crustă este spălată cu vin, bere sau soluții speciale.
  • Brânzeturi acoperite cu un strat de mucegai. De regulă se freacă o bucată de brânză veche de cea nouă pentru a transfera microorganismele care ajută procesul de maturare.
  • Brânza albastră este tratată cu Pénicillium Roqueforti pentru a obține acel mucegai răspândit pe întreaga suprafață. Procesul începe când brânza este încă proaspătă, urmând ca mucegaiul să crească pe măsură ce trece timpul.

Brânza te ajută să rămâi în formă

Brânzeturile au în componență o cantitate mare de grăsimi, dar așa cum am văzut și când vine vorba despre avocado, există și grăsimi bune. 

Experții recomandă consumul produselor lactate cu un procent maxim de grăsimi, fiind mult mai sănătoase decât cele degresate.

În grăsimile din unt, lapte de capră și de oaie și în anumite brânzeturi se găsește acid butiric. Acesta accelerează metabolismul și este asociat cu un risc de obezitate scăzut.

Poți să aduci atmosfera romantică a unui picnic pe iarbă, lângă Turnul Eiffel, la tine acasă.

Alege un vin bun, struguri, biscuiți sărați și ce brânzeturi ți se par mai delicioase dintre cele menționate mai sus pentru un platou excepțional. Un adevărat răsfăț!

Ultimele articole

Citește

Cum organizezi cu succes o masă în aer liber

Sezonul cald vine cu noi posibilități și cu ocazii perfecte de făcut amintiri. Mesele luate în aer liber alături de familie, în confortul propriei tale terase de acasă sau în grădină sunt momente speciale încărcate cu gust și bucurie. Un prânz luat în aer liber, în tihnă și în adiere de vânt te încarcă cu […]

Citește

Cei mai iuți ardei din lume și câteva preparate pentru curajoși

Înainte de toate, e bine să știi că iuțimea ardeilor se măsoară în unități Scoville, după scara Scoville – inventată de un farmacist pe nume Wilbur Scoville în 1912. Folosind scara Scoville, se stabilește cât de iute este un ardei în funcție de concentrația de capsaicină pe care o are în componență. Scara Scoville începe […]

Citește

Plating de casă sau cum să aranjezi mâncarea în farfurie

Fie că organizezi o mică adunare la tine acasă și servești mâncare sau prepari cina doar pentru tine, aranjarea preparatelor în farfurie face parte din experiența culinară. Gustul este important, bineînțeles, dar la fel de important este și aspectul pentru că orice bunătate trece mai întâi prin filtrul vizual, iar când un fel de mâncare […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia. Termeni și condiții.
Carte de secrete culinare - 5 secrete din bucătărie pe care trebuie să le afli