Poartă-te frumos cu natura ca să te primească și altă dată.

Grătarul este și ar trebui să fie o plăcere pentru tine, cei din jur, dar și pentru natură. De aceea, este important să respecți câteva reguli de etichetă și, astfel, protejezi spațiul verde, întreaga planetă. Fie că te vei întoarce în acea zonă sau va veni altcineva după tine, locul care rămâne după grătar trebuie să fie curat și sigur.

Indiferent de cât de mare este grupul tău de persoane, ascultați muzică la un volum nederanjant pentru cei din jur. De asemenea, nu amplasa grătarul aproape de ”vecini”. În plus, păstrează băuturile în vase termoizolante, nu într-un pârâu.

Responsabilitate
Responsabilitate

Asigură-te că locul este sigur pentru a face focul

Zonele în care grătarul este restricționat nu sunt sigure pentru aprinderea focului. Un grătar într-un astfel de spațiu poate genera un întreg incendiu sau poate afecta copaci bătrâni și alte plante. Poți face un picnic, însă limitează-te la această opțiune.

Atunci când faci grătarul, asigură-te că ești într-o zonă special amenajată în care îți este permis să aprinzi focul. Nu ignora panourile de avertizare și nu face grătarul în afara zonelor rezervate. Alege să nu aprinzi focul lângă o pădure sau la marginea zonei unde este permis grătarul.

După ce ai terminat, asigură-te că focul este complet stins

Focul pentru grătar este ușor de controlat doar pentru că îl supraveghezi. Alege să stingi jarul complet cu apă și să verifici dacă există riscul să se reaprindă. Rămâi încă 10-15 minute în locație, ca să te asiguri că focul este stins.

Îți recomandăm să stingi focul înainte de masă, astfel încât să ai suficient timp pentru a te asigura că lași totul în regulă. La plecare vei putea să cureți mai ușor locul în care a fost focul. Nu uita că un foc nesupravegheat poate genera mai multe daune decât îți poți imagina, care afectează atât natura, cât și oamenii din jur.

Responsabilitate
Responsabilitate

La final, lasă locul așa cum l-ai găsit. Curat.

De fiecare dată când faci curat dai un exemplu pozitiv celor din jur. Următorii pasionați de grătare, dar și turiștii care trec pe acolo vor găsi o zonă curată. Animalele și păsările nu riscă să înghită obiecte toxice. Această situație ar trebui să fie constantă și normală în toate spațiile de grătar din țară.

Poți verifica unde sunt pubelele și ce fel de gunoaie poți arunca încă de când ajungi. Dacă locul nu are pubele sau acestea sunt pline, pune totul într-o pungă (sau un sac pentru gunoi) și transportă gunoiul în portbagaj până la prima pubelă în care îl poți arunca.

Ce trebuie să faci ca să intri în concurs

LaProvincia te recompensează pentru recomandarea ta!

Premiul cel mare

Marele premiu

O excursie de poveste în Maramureș

Premiul I
1X

Grill profesional pentru Grataragiul șef

Premiul II
10X

1/săptămână. Kit pentru un grătar în 4

Premiul III
10X

1/săptămână. Set complet de tacâmuri pentru grătarul perfect