pui crescut la sol

Psihologia mâncării – de ce apar poftele și ce e de făcut cu ele

De ce ai poftă azi? O bucățică de ciocolată fină, o prăjitură cu multă cremă sau poate mâncare prăjită în mult ulei? Oricare ar fi plăcerea vinovată care îți face gândurile să zboare către rafturile frigiderului, e bine să știi că ea vine la pachet și cu un motiv sau mai multe, iar în acest articol vom prezenta de ce apar poftele, de ce ne simțim atât de bine după o bucățică de ceva bun și cum putem să transformăm poftele în gustări nutriționale.

01 LaProvincia Blog

3 motive pentru care apar poftele

Aproape fiecare persoană are un fel de mâncare sau un desert care apare pe lista preferințelor ocazionale, dacă nu chiar zilnice. Adesea alegerile vinovate sunt bogate în grăsimi sau zahăr și oferă plăcere încă de la prima gura și un sentiment temporar de bucurie. De cele mai multe ori, mâncarea care îți aduce ție confort este diferită de poftele persoanelor din jur, iar diferențele între preferințe au la bază motivele pentru care pot apărea poftele, adesea fiind de natură psihologică.

1. Poftele pot apărea atunci când suntem triști

Cercetării susțin că există o legătură strânsă între emoțiile negative și poftele de alimente mai puțin sănătoase și chiar au numit această conexiune alimentație emoțională. Atunci când ne găsim într-o stare de nefericire, ca mecanism de apărare sau de a face față emoțiilor tindem să fim atrași de alimente îmbogățite cu mulți îndulcitori sau feluri de mâncare grase. Aceste alimente pot oferi bucurie pe moment, însă aduc și instabilitate emoțională până la două zile după consum din cauza sentimentului de vinovăție cauzat de alegerile nesănătoase sau de răspunsul corpului care apare după ce cantitățile de zahăr sau grăsimi din corp sunt reduse. 

Studii au demonstrat că atunci când oamenii au o dispoziție bună, tind să aleagă alimente sănătoase. 

Un truc bun este alegerea alimentelor sănătoase indiferent de starea de spirit pentru a învăța corpul și mintea că este bine să consumi mâncare nutritivă.

2. Poftele pot apărea de dor

Oamenii au tendința de a asocia alimente cu întâlnirile de familie sau între prieteni, cu anumite persoane dragi, persoane care au avut grijă de ei cândva sau cu anumite locuri sau evenimente. În special în perioadele de singurătate și stres suntem tentați de alimente care aduc confort, siguranță și amintiri plăcute. Persoanele care au legături strânse și pozitive cu familia sunt mai atrase de feluri de mâncare care aduc amintiri, mai ales atunci când sunt departe de casă. 

3. Poftele ne fac să ne simțim bine

Consumarea alimentelor bogate în grăsimi, zahăr sau sare activează sistemul de recompense a creierului. De exemplu, ciocolata are un efect puternic asupra stării de spirit, generând de regulă sentimentele plăcute și reducând nivelul de stres. Felurile de mâncare delicioase și plăcute vizual activează aceleași regiuni cerebrale de recompensă și plăcere care sunt active atunci când ceva provoacă dependență. Astfel, mâncarea ne face să ne simțim bine și nu este nimic rău în asta dacă alegem mâncarea sănătoasă în schimbul alimentelor procesate.

02 LaProvincia Blog

Echilibrul este soluția

Și nouă ne place mâncarea bună și apelăm la ea indiferent de starea de spirit. Există totuși câteva trucuri care pot să te ajute să transformi o alimentație bazată pe pofte într-o alimentație sănătoasă.

Respectă mesele zilei

Atunci când nu îți este foame, poftele stau la distanță. Alege un mic dejun copios, o ciorbă hrănitoare de pui la prânz și o cină ușoară. Include și gustări formate din fructe și legume crude. 

Bea suficientă apă 

Adesea senzația de foame poate apărea din cauza deshidratării. Asigură-te că bei cel puțin 2 litri de apă pe zi. 

Renunță la mâncare procesată și fast-food 

E mai simplu decât crezi. Poți să înlocuiești sucurile din comerț cu o limonadă proaspătă, iar fast-food-ul poate să fie chiar mai gustos atunci când este preparat acasă, cu ingrediente știute de tine. 

Alege să consumi pe cât se poate mâncare gătită acasă și fă-ți poftele cu bunătăți care au în componență ingrediente pe care le cunoști, iar în timp poate vei mânca de poftă un fruct în locul unei prăjituri. 

Ultimele articole

Top 10 cele mai populare salate cu carne de pui
Citește

Top 10 cele mai populare salate cu carne de pui

Salatele cu pui reprezintă echilibrul perfect între nutrienții prezenți în carne, cum ar...

Top 10 curiozități despre ouă și beneficiile acestora
Citește

Top 10 curiozități despre ouă și beneficiile acestora

Ouăle sunt alimente de bază în multe bucătării din întreaga lume, lucru care...

Top 8 cele mai iubite ciorbe și supe din România
Citește

Top 8 cele mai iubite ciorbe și supe din România

România, una dintre țările cu o bogată tradiție culinară, se mândrește cu o...

De prin lume adunate
și pe masă așezate - retete pui

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui de tara.

Inspirație de zi cu zi

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele
LaProvincia într-un minut

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Carte de rețete – 7 rețete cu pui sănătoase