Carne marinată de pui pentru gătit

Marinata pentru pui este secretul celor care gătesc în special piept sau pulpe. Există mai multe rețete de marinată, însă rezultatul este același - carnea va fi suculentă și va avea o ușoară aromă a ingredientelor pe care le-ai adăugat.

Dificultate
MICĂ
Timp de preparare
245 min.

Ingrediente pentru marinata pentru pui

Marinata pentru pui este extrem de ușoară, pentru că implică doar câțiva pași simpli.

Ingrediente

  • Bifează lista de cumpărături pe masură ce pui produsele în coș
  • Pui simplu:Ulei de măsline, oregano, cimbru, sare, piper.
  • Pui grecesc:Ulei de măline, iaurt, usturoi, oregano, suc de lămâie, pătrunjel, sare.
  • Pui latin:Ulei de măsline, cafea, oțet, usturoi, muștar, busuioc, zahăr, sare.
  • Pui chinezesc:Ulei de măsline, lime, usturoi, pastă de ardei iute, sos de soia, zahăr brun.
  • Pui jamaican:Ulei de măsline, suc de lime, cimbru, oregano, zahăr brun, usturoi, boia de ardei iute, scorțișoară, sare, piper.
  • Pui la grătar:Boia de ardei dulce, usturoi, oțet, ulei de măsline.
  • Pui la cuptor:Vin alb, usturoi, pătrunjel proaspăt, cimbru, sare.
  • Pui intens aromat:Ulei de măsline, rozmarin, cimbrișor, suc de portocale, sare.
  • Pui cu sos:Ulei de măsline, oțet, semințe de susan, ceapă, usturoi, sare, piper.
  • Pui proaspăt:Ulei de măsline, suc de lămâie, ghimbir, piper roșu, sare.

Cum se prepară marinata pentru pui

Marinata de pui este un amestec între uleiuri – condimente – acizi, care acționează asupra cărnii. Pentru o cantitate medie de 6 pulpe de pui, condimentele se pun în cantități de câte o linguriță, lichidele în jur de 3 linguri, iar sarea o jumătate de linguriță. Iată cum se prepară cele mai populare rețete.

1. Amestecă ingredientele

  • Dacă marinada pe care ai ales-o include ceapă sau usturoi, prima dintre ele va trebui tăiată în felii subțiri. Usturoiul are nevoie să fie tocat, pentru o aromă mai intensă.
  • Amestecă ingredientele începând cu condimentele uscate.
  • Continuă cu sarea și piperul, apoi iaurtul/vinul/sucul de citrice (dacă este cazul).
  • Lasă uleiul de măsline pentru final.
  • Amestecă ingredientele cu mâna.
  • Ungi puiul cu ele.
  • Înfășori bucățile de carne în folie de aluminiu.
  • Le lași în frigider pentru 2 ore.

2. Unge puiul

  • Unge puiul pe toate părțile folosind fie o pensulă, fie palma curată.
  • Examinează carnea, ca să te asiguri că ingredientele sunt distribuite uniform.

3. Ambalează puiul

  • Înfășoară puiul în folie de aluminiu, astfel încât să fie acoperit în întregime.
  • Pune puiul într-un vas și, apoi, în frigider.

Dificultate de preparare

Marinatele de pui au o dificultate mică de preparare. Ca ustensile, în general, ai nevoie de folia de aluminiu în care vei înfăşura puiul, un castron pentru amestecarea ingredientelor şi o pensulă cu care vei unge carnea.

Timp de preparare a marinatei de pui

  • Prepari ingredientele în 5 minute;
  • Lași puiul la marinat 240 minute (4 ore);
  • Marinata are nevoie, în total, de 245 minute.

Marinată pentru pui: Sfaturi de servire

  • Dacă nu ai folie de aluminiu, poți păstra puiul într-o pungă care se închide ermetic. Marinarea în vid deschide porii cărnii.
  • Poți marina puiul și în recipiente de sticlă sau plastic, însă evită metalul. Unele ingrediente își schimbă aroma la contactul cu acesta.
  • Nu folosi marinada pe post de sos, pentru că amestecul nu a fost fiert și poate duce la toxiinfecții alimentare.
  • Îți recomandăm să ștergi puiul cu un prosop înainte de gătire. Nu uita – nu vei pierde aromele, deoarece ele au pătruns în carnea de pui.
  • Durata medie a unei marinări de succes pentru carnea de pui este de 2 – 12 ore, așa că nu îți face griji dacă ai uitat carnea în frigider.
  • Nu pune pe grătar orice fel de pui marinat. Zahărul și mierea se ard ușor și afectează gustul și aspectul cărnii.

Garnituri potrivite pentru puiul gătit

  • Salate: Proaspătă, murături.
  • Legume: Mazăre, fasole verde, dovlecei, spanac, broccoli.

Carne marinată de pui, bună în orice meniu

Carnea marinată pentru pui gătit are efecte spectaculoase, mai ales în cazul pieptului, care are o textură puțin mai uscată decât pulpele. Poți alege să marinezi pieptul de pui oricum l-ai găti. Îți recomandăm să aplici rețetele și pentru pulpe.

Alege o rețetă de marinată din lista de mai sus și bucură-te de aroma pe care o capătă carnea!

Categorii

Alege-ți următoarea rețetă în funcție de tipul de carne de pui de care ai poftă astăzi!

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia.