Coq au vin

Dificultate
Medie
Timp de preparare
100 min.

Ingrediente rețeta Coq au vin

  • Bifează lista de cumpărături pe masură ce pui produsele în coș
  • 1 pachet copănele LaProvincia
  • 400 ml vin roşu sec
  • 3 cepe
  • 2 morcovi
  • 2 rădăcini de ţelină
  • 5 căţei usturoi
  • 50 g unt
  • 1 lingură rozmarin
  • 1 lingură cimbru
  • 5 linguri ulei de măsline
  • sare
  • piper

Coq au vin şi alte băuturi

Originar de pe plaiuri franţuzeşti, cocoşul gătit în vin este o delicatesă delicioasă. Poate părea dificil de preparat, însă reţeta este gustoasă şi aromată din plin. Dedică-le trei ore mâncărurilor tale preferate!

Detalii mod de preparare rețetă Coq au vin

Mod de preparare coq au vin

  1. Curăţă, spală şi feliază 2 morcovi şi 2 rădăcini de ţelină. Toacă şi 3 cepe.
  2. Stropeşte legumele cu o lingură de ulei de măsline şi prăjeşte-le în cuptorul preîncălzit pentru 15 minute.
  3. Încălzeşte 4 linguri de ulei de măsline şi 50 g unt într-o tigaie de dimensiuni mari.
  4. Rumeneşte 4 copănele LaProvincia pe ambele părţi.
  5. Pune copănelele rumenite într-o cratiţă adâncă. Pune legumele deasupra copănenelor. Apoi, toarnă 400 ml vin roşu sec peste uleiul din tigaie şi conţinutul tigăii peste ingredientele din tavă.
  6. Pune sare şi piper peste preparate. Condimentează şi cu o lingură de rozmarin şi o lingură de cimbru.
  7. Feliază 5 căţei de usturoi şi adaugă-i peste pulpe şi legume.
  8. Acoperă cratiţa cu un capac şi las-o pe aragaz timp de 40 de minute, la foc mediu.
  9. Scoate capacul şi mută oala în cuptorul preîncălzit. Las-o încă 40 de minute şi în cuptor.

Ponturi de bucătar pentru coq au vin

  • Verifică preparatul cât timp se află la cuptor. Dacă zeama scade, fie acoperi oala cu capac sau folie de aluminiu, fie completezi cu vin ori apă.
  • Garniturile potrivite sunt smântâna ori salatele proaspete de vară.
  • Legumele pot funcționa ca garnituri pentru pulpele de pui. Sosul este comestibil, iar alcoolul din vin s-a evaporat în momentul în care vinul a atins punctul de fierbere.
  • Pentru un gust complet, achiziţionaţi un vin fie demisec, fie sec, însă de calitate superioară.
  • Pentru un gust diferit, poţi lăsa pulpele la macerat în vin, sare şi busuioc, pentru 2-3 ore. În acest caz, poţi prepara puiul şi cu coniac.
  • Poţi adăuga şi alte legume ca garnituri, cum ar fi ciupercile şi/sau morcovii.
  • Foile de dafin şi busuiocul, precum şi tarhonul sunt condimente ce se potrivesc preparatului, dacă simţi nevoia unei completări.
  • Toacă 2 fire de ceapă verde şi adaugă-le peste preparat, la servire, pentru un aspect şi mai îmbietor.
  • Reţeta în stil provensal are mici diferenţe faţă de aceasta. Bagă câte o frunză de salvie sub pielea pulpelor, condimentează cu boia, pune-le într-o tavă şi turnaţi vin alb. Lasă pulpele în cuptor pentru 15 minute, apoi adaugă o jumătate de cană de apă şi lasă-le încă 35 minute.

Coq au vin, bun de savurat şi repetat

Coq au vin sau cocoşul “înecat” în vin este un preparat clasic franţuzesc mai uşor de gătit decât ai crede. Poţi servi acasă un meniu de restaurant ales în detaliu de tine.

Reţeta de coq au vin se potriveşte weekendurilor când ai musafiri, serilor când ai timp pentru gătit şi momentelor când ai un motiv de sărbătorit. Impresionează-ţi musafirii!

Produsele LaProvincia
Copănele de pui cu os și piele

Află mai multe
Aripioare de pui

Află mai multe

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia.