5 tehnici sănătoase de gătit carnea de pui

Chiar dacă avem la dispoziţie numeroase metode prin care putem găti, recurgem deseori doar la câteva dintre ele. Din necunoaştere sau din obişnuinţă, de cele mai multe ori gătim prin maxim 3 metode. Deschiderea către noi tehnici aduce mai multe satisfacţii, numărând lărgirea repertoriului de reţete, un mod captivant şi interesant de a-ţi surprinde familia cu gusturi noi, preparate noi şi dezvoltarea abilităţilor tale de gătit.

În continuare îţi prezentăm 5 tehnici sănătoase de gătit pentru tine şi cei dragi.

1. Coacere

Cuptorul este unul dintre aliaţii cei mai buni într-o bucătarie. Iată câteva beneficii ale acestuia.

  • Nu mai este nevoie să adaugi grăsime preparatului tău, din contră, cuptorul va elimina grăsimile nedorite. 
  • Reglarea cuptorului înainte de coacere este importantă, aşa că înainte să pui preparatul tău la cuptor asigură-te că este la temperatura corectă pentru a atinge cel mai bun gust.
  • Îţi scurtează timpul în bucătărie! Tot ce trebuie să faci este să pregăteşti ingredientele de dinaintea coacerii, iar apoi cuptorul va face toată treaba în locul tău. 
  • Ai o paletă mare de alimente pe care le poţi coace: legume, carne, produse de patiserie, deserturi, tocăniţe.

2. Gătit „sub presiune”

Este una dintre cele mai sănătoase metode de gătit şi nu implică un efort prea mare. 

  • Este este o metodă foarte potrivită legumelor, deoarece le păstrează nutrienţii. 
  • Oferă o culoare şi o textură incredibilă alimentelor preparate sub această formă. 
  • Nu implică niciun adaos de grăsime. Pentru un plus de savoare, poţi adăuga condimente în apa scursă de la legume.

3. Utilizarea grătarului

Cui nu-i place grătarul? Unde să mai pui că este şi sănătos şi oferă o textură unică alimentelor.

  • Acesta se poate folosi pentru a prepara atât carne, cât şi legume.
  • Carnea de pui este excelentă pe grătar, neavând foarte multă grăsime şi gâtindu-se repede.
  • Poţi folosi o tigaie echipată cu grill, direct pe aragaz sau grătarul autentic, la iarbă verde.

4. Stir-fry

Această tehnică originară din Asia implică un wok şi gătirea alimentelor la foc ridicat şi prin agitare continuă. 

  • Wok-ul este o tigaie cu fund bombat şi pereţi înalţi care ajută la distribuirea uniformă a căldurii.
  • Alimentele gătite în wok sunt gătite în scurt timp, la foc mare, pentru a-şi păstra culoarea, textura şi gustul. 
  • Nu ai nevoie decât o lingură de ulei folosind această tehnică.
  • Preparând legume, ordinea de gătire este de la cea care necesită cel mai lung timp (de exemplu: morcovii, conopida, sfecla) , la cea cu cel mai puţin timp (ardei, sparanghel, ciuperci).

4. Sotare

Sotarea este o metodă folosită deseori pentru preparatele restaurantelor selecte, este o tehnică provenită din bucătăria franceză: 

  • De preferat, tigaia folosită pentru sotare trebuie să fie non-aderentă şi să se folosească cantităţi mici de grăsime. 
  • Alimentele sotate trebuie tăiate în bucăţele foarte mici pentru ca ele să prindă un gust uniform. 
  • Se poate adăuga treptat zeamă de lămaie, vin (astfel asistăm şi la tehnica numită flambare), apă sau stock de pui. 
  • Se poate găti atât legume sau carne slabă, precum cea de pui, dar şi paste sau orez.

Există atâtea moduri prin care preparatele să prindă gust şi să fie gătite cu personalitate. Învăţarea practicilor de gătit ajută la o dezvoltare în domeniul culinar. Exersarea acestor tehnici poate aduce un strop de rafinament măncărurilor.

Ultimele articole

Citește

Ce verdețuri trebuie să încerci primăvara asta

Primăvara este așteptată de oameni din mai multe motive ce țin de temperaturi și vreme, de garderobă, de stare de spirit și mai ales de alimentație. O gamă largă de verdețuri și legume de sezon devin disponibile în această perioadă și pot fi folosite în bucătărie în diverse preparate. Gusturi bogate și sănătate Verdeţurile conţin […]

Citește

Cum trece organismul tău la alimentația de primăvară

Primăvara își face simțită prezența cu pași timizi, deși în mod oficial, calendaristic vorbind este aici. Temperaturile cresc ușor, iar semnele noului anotimp apar cel mai rapid în farfuria ta. Odată cu schimbarea anotimpului, apar și schimbări în alimentația de zi cu zi. Din motive ce țin de noile opțiuni alimentare, de psihologia umană și […]

Citește

Cui îi revine responsabilitatea gătitului în familie

Percepția despre rolurile într-o familie diferă de la individ la individ în funcție de cultură, tradiție, țară și regiune. În general, viziunea asupra familiei și a rolurilor pe care le are fiecare membru este transmisă din generație în generație și se preia modelul standardizat pe care îl ai în familia ta și pe care părinții […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia. Termeni și condiții.
Afla cum gateste un bucatar international