„Bătălia” culinară: carne de porc vs. carne de pui

Alegerea unui tip de carne pentru gătit ține de gusturile fiecăruia, dar și de timpul pe care îl necesită pentru prelucrat, compatibilitatea cu garniturile și aportul de grăsime sau calorii. De obicei, știm deja ce vrem să luăm atunci când mergem la cumpărături. Dar ce ne influențează, de fapt, deciziile?

Cele mai întâlnite tipuri de carne sunt puiul şi porcul, sau mai bine spus carnea albă (pasăre) şi carnea roşie (porc, vită). De cele mai multe ori alegem carnea pe care o gătim adesea și o „cunoaștem” mai bine. Însă uităm că fiecare tip de carne are plusuri şi minusuri, iar dacă le-am cunoaşte mai bine, cu siguranţă alegerea noastră stabilită de acasă se va schimba, iar mesele vor fi mai diversificate. 

Iată în continuare un mic ghid al celor mai întâlnite tipuri de carne din frigiderele supermarketurilor şi o scurtă călătorie printre trăsăturile fiecăreia în parte.

Carnea de pui

Probabil cea mai populară şi cea mai gătită carne, puiul rămâne o alegere principală în rândul consumatorilor şi marilor bucătării internaţionale.

Plusuri 

Cantitate mică de grăsimi saturate: Carnea de pui reprezintă o sursă bună de nutrienţi, fiind bogată în proteine slabe, benefice pentru organism. O singură porţie de carne de pui asigură cantitatea optimă de proteine pe zi, benefică pentru transformarea grăsimilor în energie şi o dezvoltare armonioasă a structurii osoase. 

Imunitate crescută: Carnea de pui asigură o jumătate din cantitatea zilnică de seleniu – antioxidant care stimulează secreţia de glutation, numită şi „proteina vieţii”. Fiind o proteină, aceasta este sintetizată şi metabolizată de către ficat, făcând parte dintre antioxidanţii principali ai organismului în lupta a numeroase afecţiuni.Prevenție: Carnea de pui oferă 72% din aportul de vitamina B3 sau niacină. Aceasta din urmă previne afecțiunile degenerative şi protejează organismul împotriva celor cronice.

Minusuri

Absorbţie de zinc, magneziu şi vitamina B în raport cu carnea de porc: Carnea de pui este o sursă importantă de nutrienţi, minerale şi vitamine, complexul de magneziu, zinc şi vitamina B. Absorbția este, însă, un proces mai lent comparativ cu alte tipuri de carne.

Carnea de porc

Carnea de porc are tradiţie în cultura românească, indiferent de județ sau zonă a țării. Este populară pentru consumul din timpul sărbătorilor de iarnă.

Plusuri

Conţinut al acidului linoleic conjugat: Acidul linoleic conjugat, regăsit în carnea de porc, este considerat de către experţi un bun aliat împotriva afecțiunilor cardiovasculare.

O sursă excelentă de fier: În comparaţie cu carnea de pui care conţine 0,9 – 1,1 mg de fier, carnea de porc oferă organismului 15% din procentajul optim de fier pentru organism (aproximativ 1,5 – 1,7 mg de fier/100 g).

Minusuri

Carnea de porc conţine mai multe grăsimi nesaturate (benefice) decât saturate. Însă, dacă grăsimea nu este îndepărtată de pe bucăţile de carne înainte de gătire, nivelul colesterolului poate creşte. 

De asemenea, carnea de porc necesită un timp adecvat gătirii (aproximativ 40-45 de minute). În caz contrar, carnea gătită insuficient sporeşte riscul contactării paraziţilor și poate duce la afecțiuni dificil de tratat – mai ales în cazul femeilor însărcinate. 

Carnea de pui reprezintă o alegere mult mai frecventă pentru cei care urmează diete, în comparaţie cu carnea de porc. De ce? Conține o cantitate slabă de grăsimi nesaturate și este o sursă excelentă de energie.

Gătitul pregătește terenul de „bătaie”

Obişnuiţi să alegem încă de la plecarea la supermarket, nu mai acordăm timp micilor diferenţe care ne influenţează deciziile. Tipul de carne implică şi o metodă de prepararea ei, aşadar, cu toate beneficiile şi dezavantajele fiecărui tip de carne în parte, trebuie să fim atenţi la modul de gătire. 

O modalitate corectă, fără prea multe grăsimi adăugate şi asezonarea cu alimente sănătoase, poate să transforme carnea aleasă într-o adevărată vedetă a preparatului. Cu siguranță îi va scoate la iveală atât gustul, cât și beneficiile nutriționale.

Ultimele articole

Citește

Cum organizezi cu succes o masă în aer liber

Sezonul cald vine cu noi posibilități și cu ocazii perfecte de făcut amintiri. Mesele luate în aer liber alături de familie, în confortul propriei tale terase de acasă sau în grădină sunt momente speciale încărcate cu gust și bucurie. Un prânz luat în aer liber, în tihnă și în adiere de vânt te încarcă cu […]

Citește

Cei mai iuți ardei din lume și câteva preparate pentru curajoși

Înainte de toate, e bine să știi că iuțimea ardeilor se măsoară în unități Scoville, după scara Scoville – inventată de un farmacist pe nume Wilbur Scoville în 1912. Folosind scara Scoville, se stabilește cât de iute este un ardei în funcție de concentrația de capsaicină pe care o are în componență. Scara Scoville începe […]

Citește

Plating de casă sau cum să aranjezi mâncarea în farfurie

Fie că organizezi o mică adunare la tine acasă și servești mâncare sau prepari cina doar pentru tine, aranjarea preparatelor în farfurie face parte din experiența culinară. Gustul este important, bineînțeles, dar la fel de important este și aspectul pentru că orice bunătate trece mai întâi prin filtrul vizual, iar când un fel de mâncare […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia. Termeni și condiții.
Carte de secrete culinare - 5 secrete din bucătărie pe care trebuie să le afli