Preview 87

Calendarul meselor tale de Sărbători

Printre atâtea zile de pregătiri pentru Crăciun și Revelion parcă nici nu mai știi exact de câte detalii trebuie să ții cont. Luna decembrie este solicitantă, mai ales pentru că se încheie cu un șir de zile de vacanță în familie. Parcă începi să ai nevoie de un calendar pentru sărbătorile din acest an.

Ca să îți ușurăm din munca pregătirilor, îți aducem un calendar al meselor de sărbători, câteva recomandări sănătoase și gustoase și un ajutor pentru momentele când simți că ai nevoie de puțină organizare.

1 87 730x390

Înainte de Crăciun

Știm că în săptămâna de dinaintea Crăciunului programul tău include însemnări precum organizarea bugetului, planificarea cumpărăturilor pentru cadouri și mâncare și curățenie generală.

Îți recomandăm să acorzi atenție alimentelor pe care le achiziționezi, astfel încât să eviți cele două extreme, când fie nu îți ajung ingredientele, fie rămâi cu prea multă mâncare. Cea de-a doua chiar este o constantă în viața multor familii, pentru că musafirii ori mănâncă mai puțin decât estimează gazdele, ori aleg mâncăruri ușoare.

De ce trebuie să ții cont?

  • cercetează ce spațiu de stocare al ingredientelor ai la dispoziție în frigider și congelator și organizează-l pentru ultimele zile;
  • alege numărul porțiilor de mâncare și, implicit, a ingredientelor ținând cont de numărul meselor pe care le pregătești;
  • alege meniuri care îi încântă pe musafiri dar, totuși, să nu fie puse pe masă în mod repetat;
  • fă o listă de condimente și verifică ce ai deja;
  • alege carne și legume proaspete pe care să le poți, apoi, depozita în congelator, dacă rămân nepreparate;
  • ia în calcul variantele în care cineva drag va veni cu mâncare drept cadou tradițional.

2 87 730x390

Cina din ajunul Crăciunului 🎄

Seara de 24 decembrie este una pregătitoare, plină de energie și căldură. Cei dragi au ajuns deja și împodobesc bradul, în timp ce ascultă colinde.

Această atmosferă are nevoie de o cină ușoară și preparate de tip finger food lăsate pe masă, astfel încât să poată servi o gustare în timp ce adaugă un glob colorat în brad.

De obicei, la această masă sunt prezenți cei mai apropiați membri ai familiei, care rămân la tine acasă pe perioada Sărbătorilor. Fie că vorbim de părinți sau copii, ei vor fi încântați de o masă la lumina beculețelor colorate.

Prânzul de Crăciun 🎅

Masa de Crăciun este cea mai importantă tradiție românească de Sărbători. Atunci familia se întregește, cei dragi te vizitează, chiar și cei plecați din țară vin pentru o gustare „ca la mama acasă”, cu preparate la care s-au gândit tot anul.

Masa de prânz de Crăciun este consistentă, presărată cu decorațiuni specifice, preparate tradiționale și un gust bogat. Îți recomandăm un meniu specific Crăciunului, cu bucate pe care le gătești cu drag an de an. Carnea de pui poate fi o alternativă sănătoasă față de celelalte opțiuni. Prinde un gust magic în rețetele de Sărbători.

Prânzul de Crăciun este bogat, așa că nu te speria dacă va trebui să ai preparate gătite pentru 8, 10 sau chiar 12 porții. Probabil că știi deja ce musafiri vei avea, așa că organizarea poate merge ca la carte. Specifică acestei mese este diversitatea – aperitive, un fel principal, desert.

3 87 730x390
Prânzul din cea de-a doua zi de Crăciun 🎁

Prânzul de pe 26 decembrie este, practic, o continuare a celui din ziua precedentă. Probabil că îi vei avea ca invitați pe cei care nu au putut ajunge la masa de Crăciun și pe cei de-ai casei.

De obicei, ai un număr mai mic de porții pe care trebuie să le pregătești. Totuși, ține cont că o parte dintre meseni au participat deja la masa de dinainte și caută elemente noi în farfurii și pe platouri.

Poți alege variante precum să păstrezi tradiția aperitivelor cu preparate tradiționale – salată de boeuf, piftie, ruladă cu carne de pui – pe care le poți completa cu un preparat colorat și bogat în gust.

Masa de Sfântul Ștefan 🎉

Cea de-a treia zi de Crăciun vine și cu un prilej de sărbătoare – este onomastica tuturor ce poartă numele de Ștefan, Ștefania sau derivate ale acestora. Dacă ai persoane apropiate cu aceste nume, este posibil fie să vină în vizită însoțiți de parteneri, fie să te cheme la masă, ca să sărbătoriți împreună.

Află care dintre planurile acestea se va aplica și vei putea să estimezi dacă este nevoie să gătești o masă cu mai multe porții. În caz contrar, vei avea de gătit fie doar pentru prânz, fie doar pentru cină.

Masa rămasă din cea de-a treia zi de Crăciun are toate motivele să continue să fie tradițională, însă poți strecura elemente mai ușor de digerat printre preparate. Alege să gătești mâncăruri cu carne de pui, mere și scorțișoară, care poartă farmecul Crăciunului dar și al sănătății.

Mesele dintre Crăciun și Revelion ✔️

În zilele de 28, 29 și 30 decembrie cel mai probabil vei avea parte de mese ușoare, în porții mici. Numărul celor prezenți la masă va fi mai mic decât în zilele de sărbătoare și, cel mai probabil, constant.

Poți alege să pregătești rapid preparate cu un sos ușor sau chiar supe sau ciorbe cu carne de pui. Nu încurajăm mâncatul în exces și porțiile mari, însă prezența masivă a cărnii ca ingredient pe mesele de sărbători este o realitate. De aceea, un meniu care include supe și salate va echilibra mesele de dinainte și va pregăti organismul cu energie pentru seara de Revelion.

Se știe deja că proteinele sunt prezente în carnea de pui, iar o supă cu acest ingredient va fi gustoasă și sățioasă – dar și echilibrată.

4 87 730x390

Masa de Revelion 🥳

Organizezi o mică petrecere de Revelion acasă? Atunci totul este simplu. Știi deja cine va veni și poți organiza ușor un meniu. Ai două variante:

➢ optezi în totalitate pentru preparate de tip finger food, pe care invitații le pot servi cu ușurință, fără să fie nevoie să instalezi o masă,

➢ ai la dispoziție o masă și alegi un meniu tradițional, care include aperitive, un fel principal și desert.

În ambele cazuri vei avea nevoie de câteva preparate finger food, cu care poți servi invitații la începutul petrecerii.

Nu uita că meniul dintr-o seară de petrecere trebuie să includă preparate cu cât mai puțin sos, astfel încât să fie ușor de servit de către invitații de la o masă plină.

Poftă bună la gust de Sărbători! 🍗

Magia meselor de sărbători este specială pentru că atât tu, cât și cei dragi așteaptă să se bucure de bucatele tradiționale și gustoase.

Organizează mesele din perioada de Crăciun și Revelion din timp, astfel încât procesul de gătit să nu fie obositor și să te bucuri de aromele care ies din bucătărie!

Ultimele articole

Top 10 cele mai populare salate cu carne de pui
Citește

Top 10 cele mai populare salate cu carne de pui

Salatele cu pui reprezintă echilibrul perfect între nutrienții prezenți în carne, cum ar...

Top 10 curiozități despre ouă și beneficiile acestora
Citește

Top 10 curiozități despre ouă și beneficiile acestora

Ouăle sunt alimente de bază în multe bucătării din întreaga lume, lucru care...

Top 8 cele mai iubite ciorbe și supe din România
Citește

Top 8 cele mai iubite ciorbe și supe din România

România, una dintre țările cu o bogată tradiție culinară, se mândrește cu o...

De prin lume adunate
și pe masă așezate - retete pui

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui de tara.

Inspirație de zi cu zi

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele
LaProvincia într-un minut

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Carte de rețete – 7 rețete cu pui sănătoase