139. Calitatea Vs. Cantitatea Cover

Calitate vs. cantitate: cât de importantă este mărimea porțiilor de carne de pui?

Carnea de pui este un aliment des regăsit pe listele de cumpărături, pe rafturile supermarketurilor și pe buzele iubitorilor de savoare și frăgezime. Este la îndemâna oricui și poate fi gătită într-o varietate de combinații, utilizând tehnici de gătit care mai de care mai spectaculoase. 

Este alimentul care oferă gust oricărei mese și care va reprezenta întotdeauna una dintre primele opțiuni la care te gândești atunci când îți pregătești meniul săptămânal. De la șnițelele pe care le pregăteau părinții, până la ciorbele pe care ai învățat și tu să le gătești, puiul este prezent în multe dintre rețetele uzuale. 

Fiind atât de des consumat este important să aruncăm o privire și la calitatea și cantitatea cărnii pe care o ai în farfurie.

Cât de des este consumată carnea de pui în România?

În medie, un român consumă anual 28 de kilograme de carne de pui, potrivit Institutului Național de Statistică. Această cifră a crescut gradual de-a lungul anilor. Din 2015, consumul și producția au crescut anual cu aproape trei procente. 

Conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică, în 2021 consumul de carne de pasăre a fost de 1,7 kilograme lunar, în creştere cu circa 5% faţă de anul anterior. Tot în 2021 s-au consumat în România aproximativ 500.000 de tone de carne de pasăre. Un procent de peste 90% provine din ferme din țară.

Un studiu derulat de un producător local de carne de pui menționează că 7 din 10 români susțin că gătesc pui de mai multe ori pe săptămână. 

Pentru că puiul este un aliment din ce în ce mai popular și consumul de carne de pasăre a atins un nivel record în ultimii ani în România, mulți oameni se întreabă care este cantitatea care ar trebui consumată săptămânal, cum poate fi determinată calitatea cărnii, cum poate fi gătită corect și care sunt beneficiile pe care le aduce organismului uman. 

Citește în continuare și descoperă câtă carne de pui este recomandat să consumi, cât de important este să ții cont de calitatea puiului pe care îl mănânci și cum să îl alegi corect.

De ce să ținem cont – calitate sau cantitate?

Pentru că stilul de viață cât mai sănătos este un subiect din ce în ce mai abordat și oamenii sunt concentrați mai mult pe a mânca mai bine decât în trecut, este natural să existe întrebarea: calitate sau cantitate? Ambele aspecte sunt la fel de relevante când vine vorba despre consumul cărnii de pui, fiindcă aceste variabile influențează aportul nutritiv și buna funcționare a organismului.

Calitatea reiese din modul în care puiul a fost crescut și hrănit și se reflectă în culoarea, aspectul și compoziția chimică a puiului. Citește în continuare pentru a afla cum alegem noi, în fermele LaProvincia, să ne creștem puii. 

Cantitatea de carne de pui pe care o mâncăm este, de asemenea, un aspect de care să ții cont. Aceasta este bogată în proteine și grăsimi bune, cât și un procent de grăsimi saturate, care, consumate în cantități depășite, poate îngreuna funcționarea organismului. La fel ca în cazul oricărui aliment, echilibrul este soluția ideală și este important să alegi gramajele în mod corespunzător. 

Câtă carne de pui este recomandat să mănânci?

Să începem cu începutul. Ca regulă generală, o porție corectă de carne de pui de consumat la o masă are dimensiunea podului palmei sau a unui pachet de cărți de joc. Potrivit Asociației Americane a Inimii, o porție de carne se încadrează între 85 și 115 grame, însă poate varia în funcție de vârstă, sex, greutate și nivelul de activitate fizică.

Se recomandă ca o persoană să mănânce în medie 0,7 kg carne de pasăre pe săptămână. Acesta ar fi echivalentul consumului a 100 g de piept de pui pe zi. Evident, tipul de carne ar trebui variat.

139. Calitatea Vs. Cantitatea 1 730x376

Ce cantitate de piept de pui trebuie să conțină o farfurie?

280 de grame de piept de pui negătit și nedezosat se va transforma, după gătire, într-o porție de aproximativ 170 g. Așadar, ține un cântar aproape și măsoară cantitățile de piept de pui pe care le gătești!

Câte pulpe întregi de pui poți să consumi la o masă?

O pulpă întreagă de pui conține pulpa superioară și copănelul. O pulpă întreagă de pui cântărește aproximativ 115 g, astfel că într-o farfurie este suficientă una singură pentru o persoană.

Care este cantitatea recomandată de pulpe de pui superioare per porție?

O pulpă de pui are aproximativ 85 g (fără piele și os), așa că pentru majoritatea consumatorilor, o pulpă jumătate – două este cantitatea potrivită. 

Cum te poți asigura că puiul pe care îl consumi este calitativ?

Un prim pas pe care îl poți face este să verifici certificările și standardele. Verifică dacă produsul pe care îl cumperi are certificări sau este în conformitate cu standardele de calitate și bunăstare a animalelor, cum ar fi cele referitoare la creșterea etică a păsărilor.

Despre puii LaProvincia

De la cultivarea cerealelor până la servirea de mâncare delicioasă, noi parcurgem un proces lung. Munca noastră nu începe doar cu creșterea păsărilor și producerea cărnii, ci începe în câmp, prin cultivarea și selecționarea celor mai bune cereale, care joacă un rol esențial în întregul proces de producție.

În ceea ce privește sustenabilitatea, folosim toate deșeurile de așternut uzat în halele de păsări ca îngrășământ natural pe terenurile agricole. Astfel, obținem cereale cât mai naturale. 

Află chiar acum toate detaliile despre ferma noastră și modul în care ne creșem puii.

Pentru a te asigura că carnea de pui pe care o cumperi este calitativă, urmărește următorii pași:

  • Verifică consistența cărnii. Ar trebui să fie fermă și să nu prezinte zone moi.
  • Mirosul proaspăt al cărnii de pui este ușor dulceag, fără să aibă un miros neplăcut. Dacă detectezi un miros puternic, ar trebui să eviți acel produs, deoarece ar putea fi o indicație a faptului că puiul este alterat.
  • Verifică eticheta ambalajului pentru a vedea data expirării. Asigură-te că produsul este încă în termenul de valabilitate și nu a depășit data de consum.
  • Verifică dacă ambalajul este intact și că nu există fisuri sau scurgeri, ceea ce ar putea indica o posibilă contaminare.
  • Încearcă să cunoști originea cărnii de pui pe care o cumperi. Alege să cumperi de la producători sau magazine de încredere, care respectă normele de igienă și siguranță alimentară.
  • Verifică dacă produsul are certificări de calitate sau sigle ale unor organizații de control și reglementare din industria alimentară. 

Un pui calitativ înseamnă un pui sigur de consum. Protejează-ți sănătatea și alege carne de pasăre de calitate!

139. Calitatea Vs. Cantitatea 2 730x376

De ce carnea de pui LaProvincia este calitativă?

Puii LaProvincia sunt crescuți cu responsabilitate și hrăniți cu legume și  cereale, provenite dintr-o agricultură proprie. Iată câteva informații esențiale despre puii noștri:

  • cresc în spaţii largi, cu temperatură controlată şi ventilare continuă;
  • au acces constant la apă şi hrană;
  • dispun de un ciclu controlat de lumină şi întuneric pentru a creşte după ritmul natural.

Păsările sunt inspectate constant și verificate de specialiști în creșterea păsărilor și medici veterinari pentru a ne asigura în permanență că sunt sănătoase. În fermele noastre, creștem puii la sol, pentru a asigura o calitate crescută a cărnii care va ajunge în farfuria ta.

Consumă carne de pui calitativă în cantitatea potrivită!

Luând în considerare aspectele nutriționale, carnea de pasăre rămâne un aliment benefic. Este bogată în proteine și minerale, conține o cantitate mică de grăsimi, cu o proporție ridicată de acizi grași nesaturați și un nivel scăzut de colesterol. Este slab calorică, versatilă și, evident, gustoasă.

Ținând cont de calitatea puiului, dar și de cantitatea pe care o consumi, puiul va veni în ajutorul organismului pentru a-i oferi nutrienți esențiali. Alege carne de pasăre de calitate, consumă cantități echilibrate și ai grijă de sănătatea ta!

Ultimele articole

Top 10 cele mai populare salate cu carne de pui
Citește

Top 10 cele mai populare salate cu carne de pui

Salatele cu pui reprezintă echilibrul perfect între nutrienții prezenți în carne, cum ar...

Top 10 curiozități despre ouă și beneficiile acestora
Citește

Top 10 curiozități despre ouă și beneficiile acestora

Ouăle sunt alimente de bază în multe bucătării din întreaga lume, lucru care...

Top 8 cele mai iubite ciorbe și supe din România
Citește

Top 8 cele mai iubite ciorbe și supe din România

România, una dintre țările cu o bogată tradiție culinară, se mândrește cu o...

De prin lume adunate
și pe masă așezate - retete pui

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui de tara.

Inspirație de zi cu zi

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele
LaProvincia într-un minut

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Carte de rețete – 7 rețete cu pui sănătoase