Preview 69 1

Carnea de pui îngrașă?

Carnea este compusă din doi macronutrienți esențiali: proteină și grăsime. Vestea bună este că proteina se găsește în cantități considerabile.

Mai mult decât atât, carnea conține grăsimi benefice pentru sistemul cardiovascular.

Orice carne îngrașă?

În general, se spune că orice tip de carne îngrașă, dar de fapt această informație este greșită. În procesul de îngrășare constatăm o serie de factori care sporește creșterea în greutate. De asemenea, contează originea cărnii pentru a ne da seama dacă aceasta conține cantități mari de acizi grași saturați.

1 Copy 730x390

Ce ne îngrașă de fapt?

Grăsimile reprezintă o componentă importantă din alimentație, cu funcții benefice. Cu toate acestea este necesar să știm că există două tipuri de grăsime care se regăsesc în produsele pe care le mâncăm:

Există două tipuri importante de grăsime:

  • grăsimile saturate sunt cele sintetizate de organism și se găsesc îndeosebi la produse de origine animală (porc, vită, slănină, miel), dar și în lapte sau ulei de cocos sau palmier. Acestea, în cantități mari și în combinație cu alte alimente bogate în grăsimi saturate pot provoca apariția bolilor cardiovasculare.
  • grăsimile nesaturate se găsesc în plante sau în oleaginoase (nuci, semințe, migdale): acestea sunt Omega 3 și Omega 6 și reduc riscul de creștere a colesterolului.

Puiul, o carne vedetă!

Carnea de pui, spre deosebire de celelalte cărnuri roșii, are o cantitate foarte mică de grăsime saturată. De fapt, cea mai mare concentrație de grăsime se regăsește în pielea sa, care poate fi foarte ușor îndepărtată înainte de gătit. Pieptul și pulpele de pui sunt părțile în care se găsesc aproape 60 de miligrame de lipide pe gram, ceea ce reprezintă un număr nesemnificativ, în comparație cu carnea de porc care conține 6 g de lipide pe 100 grame.

Carnea de pui este bogată în proteine și în grăsimi benefice pentru organism. Cu toate acestea, alimentele cu care asociem carnea de pui, precum și momentele în care o consumăm sunt cele care fac diferența între un regim sănătos și unul defectuos.

2 3 730x390

Când mânânci carne de pui?

  • Mâncatul pe timpul nopții este obiceiul care nu aduce tocmai vești bune. Carnea de pui este un aliment care se digeră ușor. Cu toate acestea, chiar dacă ea are nevoie de aproximativ între 1 – 1:30 ore ca să se digere aproape complet, nu sunt recomandate mesele copioase cu 3-4 ore înainte de culcare, iar dacă acestea sunt încărcate și cu garnituri grele, riscul îngrășării crește considerabil.
  • În cazul în care mănânci după antrenament/sală carnea de pui este una dintre variantele cele mai bune. Conține proteine esențiale în formarea de noi țesuturi musculare și asigură o masă sigură din punct de vedere nutrițional. Mai mult decât atât, carnea de pui în combinație cu o sursă sănătoasă de carbohidrați (orez, cartofi natur) poate reprezenta doza de energie necesară să dezvolți antrenamentul în cea mai bună formă.
  • Dacă stilul de viață este sedentar, iar alimentația se bazează în principal pe carne, sănătatea nu va fi în stadiul cel mai bun. Chiar dacă nutrienții din carne sunt benefici, un regim alimentar bazat numai pe carne roșie poate duce la indigestie sau diaree. În acest caz, se recomandă scăderea frecvenței consumului de carne roșie și înlocuirea acesteia cu carne albă (pui, curcan, rață, găină) sau pește.

Carnea de pui, între mituri și beneficii

Miturile legate de faptul că orice carne îngrașă sunt fondate pe principiul că: dacă există grăsime, există șanse mari să te îngrași. Într-un fel este adevărat, însă procesul de îngrășare este susținut de mai mulți factori, printre care numărăm frecvența mâncatului, ora, garnitura și mai ales stilul de viață!

Carnea de pui este cea care sparge gheața, având un număr redus de grăsimi în raport cu cantitatea mare de proteine. Aceasta este inclusă deseori în regimul alimentar pentru bolnavi sau în mâncărurile sportivilor, reprezentând una dintre cele mai bune surse proteine de origine animală.

Ultimele articole

Motive pentru care carnea de pui este atât de populară în întreaga lume
Citește

Motive pentru care carnea de pui este atât de populară în întreaga lume

Carnea de pui este un aliment omniprezent în bucătăriile din întreaga lume și...

8 tehnici de gătit pentru a economisi timp și a maximiza gustul în preparatele cu carne de pui
Citește

8 tehnici de gătit pentru a economisi timp și a maximiza gustul în preparatele cu carne de pui

Carnea de pui este unul dintre cele mai versatile și populare alimente în...

Calitate vs. cantitate: cât de importantă este mărimea porțiilor de carne de pui?
Citește

Calitate vs. cantitate: cât de importantă este mărimea porțiilor de carne de pui?

Carnea de pui este un aliment des regăsit pe listele de cumpărături, pe...

De prin lume adunate
și pe masă așezate - retete pui

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui de tara.

Inspirație de zi cu zi

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele
LaProvincia într-un minut

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Carte de rețete – 7 rețete cu pui sănătoase