Ce mâncăm în sezonul cald

Odată cu zilele toride de vară, alimentația noastră se schimbă și necesită mai multă atenție decât de obicei. Temperaturile ridicate, dar și instabilitatea vremii slăbesc organismul și creează disconfort. Pentru a menține un echilibru în ceea ce înseamnă alimentație, trebuie să ții cont de ce poți să mănânci atunci când temperaturile cresc considerabil.

Alimente ce îți dau energia necesară dimineața

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, din care trebuie să îți extragi energia pentru ziua ce urmează. Pe timpul nopții organismul unui adult consumă aproximativ 400 de calorii, pe care le folosește în cea mai mare parte pentru activitatea creierului. Astfel, dimineața trebuie să refaci rezervele de energie prin consumarea unui mic dejun consistent. 

Un mic dejun sănătos, compus din fructe și legume sau lactate cu un conținut redus de grăsime, te va ajuta să eviți un organism slăbit. Fructele și legumele sunt alimente cu un conținut scăzut de calorii, dar care îți pot asigura o masă hrănitoare. Pentru a-ți da o stare de bine, pune în farfurie un mix colorat!

Poți să alegi un smoothie cu fructe de vară, bogat în vitamine, minerale și antioxidanți, și astfel vei avea doza de energie pentru întreaga zi.

Feluri de mâncare benefice pentru organism

Timpul petrecut în bucătărie scade considerabil în zilele de vară. Odată ce temperaturile cresc, devine din ce în mai mai incomod să gătim, căldura de la cuptor, de la gaz sau de la alte electrocasnice fiind greu de suportat. Ținând cont de acest aspect, câteva opțiuni pentru un prânz ușor de digerat de corpul nostru sunt: 

  • salate cu pui, în care poți să combini câteva legume proaspete, cum ar fi salată verde, roșii, castraveți și câteva bucăți de piept de pui la grill/grătar; 
  • dovlecei umpluți, cu bucăți de pui tocate mărunt, alături de cașcaval, ceapă, roșii și usturoi, se gătesc rapid și pot fi consumați chiar și reci; 
  • supă cremă, fie de ciuperci, roșii, morcov sau din alte legume;
  • ficăței de pui la tigaie, se gătesc rapid și sunt foarte gustoși.

Pentru a facilita procesul de digestie, nu uita să bei cât mai multă apă. Hidratarea este foarte importantă pentru organism, iar dacă îți este dificil să bei cei 2 litri de apă pe zi, alege să faci o limonadă cu mentă, este răcoritoare și se potrivește la orice masă. Pentru zilele călduroase cei 2 litri de apă pot fi suplimentați pentru ca organismul să funcționeze eficient.

O masă de seară bogată în nutrienți

Pentru ultima masă a zilei o recomandare de mâncare ușoară este o supă de pui cu legume, unde poți folosi spatele, gâtul și aripile unui pui mediu. Dacă vrei să gătești ceva într-un timp scurt, alege orez cu legume și copănele la cuptor sau o salată verde cu piept de pui.

În salate este recomandat să folosim legume cu un conținut ridicat de apă, cum ar fi roșiile, castraveții, ridichile, ardeii grași verzi sau spanacul, pentru a fi digerate cu ușurință.

Aceste alimente sunt descompuse ușor și nu suprasolicită sistemul digestiv. În plus, contribuie la detoxifierea organismului și asigură o dietă sănătoasă și echilibrată.

Gustări care îți ajută corpul să rămână hidratat

Când este foarte cald afară, pierzi mai multe lichide decât de obicei, ceea ce poate afecta buna funcționare a corpului. De aceea trebuie să te concentrezi un consum ridicat de apă. Pentru gustări poți alege fructe de sezon:

  • pepenele roșu și pepenele galben au aproximativ 91% apă;
  • căpșunile și grepfrutul conțin aproximativ 90% apă;
  • piersicile și portocalele conțin aproximativ 89% apă.

Nevoile organismului trebuie puse pe primul loc

În perioada verii organismul are câteva nevoi speciale pentru a funcționa în parametri normali. Printre cele mai importante lucruri pe care le poți face este să te axezi pe alimente ușor de digerat și pe o hidratare continuă, astfel încât corpul să nu fie suprasolicitat și să existe un echilibru între aportul energetic și consumul energetic. Dacă păstrezi acest echilibru, corpul tău își va menține funcțiile de termoreglare, atât de importante în anotimpul cald.

Ultimele articole

Citește

Idei pentru pachetul de prânz la birou

Chiar și în zilele călduroase, una dintre cele mai mari dileme ale oamenilor este legată de mâncare. Ce mâncăm azi? Și mai important, ce ne luam la pachet astfel încât să fie gustos, ușor, sățios, care să reziste pe drum și să nu provoace o explozie de miros în frigiderul de la muncă? Avem câteva […]

Citește

Dulce și sărat într-o singură farfurie

Dacă te numeri printre persoanele îndrăznețe ce vor să încerce ceva diferit, aruncă un ochi peste variantele de rețete ce combină două gusturi aparent opuse – dulce și sărat. Noi îți vom arăta că dacă găsești ingredientele potrivite, cele două gusturi se vor completa perfect împreună. Încearcă-le și adaugă-le în meniu! Combinație ciudată sau inedită […]

Citește

Cum să obții mâncare ca la restaurant în 5 pași simpli

Mâncarea de la restaurant are un gust aparte, mâna bucătarului-șef făcându-și simțită prezența. Cu toate acestea, poți să obții și tu, chiar la tine acasă, un gust bun și savuros al felurilor tale preferate de mâncare. Urmează pașii de mai jos și vei vedea cât de simplu este să gătești cu gust. 1. Condimentează carnea […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia. Termeni și condiții.
Carte de secrete culinare - 5 secrete din bucătărie pe care trebuie să le afli