Ce vin alegi în funcție de mâncarea de pui

Când vine vorba de alegerea vinului întâlnim deseori două tipuri de persoane: cei care se bazează pe preț și nu aleg neapărat vinul care le reprezintă alegerea culinară și cei care încearcă să asocieze cât mai corect gustul vinului cu preparatul pe care urmează să-l mănânce.

În general, vinul trebuie să nuanțeze gusturile ce se află în farfurie și să ofere un strop de savoare. Carnea de pui este slabă, albă, aproape deloc grasă, însă, în funcție de rețeta pe care o alegem, preparatul devine cu totul altul și necesită alegerea unui alt tip de vin. Iată, alegând tipul de mâncare și vinul potrivit pentru fiecare.

Cum alegi vinul potrivit cu mâncărurile grase

Fie că alegem să facem un preparat cu pui și bacon sau doar adăugăm mai multă grăsime preparatului, trebuie să ne gândim că vinul nu are grăsimi. Dacă vrem să ne alegem un vin care să contrabalanseze grăsimea preparatului, acesta trebuie să fie puțin amărui, taninos. În general, carnea de pui se asociază foarte bine vinului alb sec, însă acesta nu este tocmai potrivit pentru acest tip de preparat.

Cum alegi vinul potrivit cu mâncărurile sărate

Gustul sărat al mâncării nu prea ajută în alegerea unui vin adecvat. Vinul alb sec, precum Chardonnay, nu este potrivit, însă nu trebuie să rămâneți neputincioși în fața acestui fapt. În cazul în care asociezi puiul cu brânzeturi sărate, sosuri sărate sau chiar paste, vinul cel mai potrivit ar trebui să aibă un gust puțin dulce. Chiar dacă amestecul de dulce cu sărat nu este apreciat de multă lume, în acest context un Vin de Porto ar aduce contrariul.

Cum alegi vinul potrivit cu mâncărurile acre

Este vară și la cină te delectezi cu o salată de crudități și pui, însă în același timp te-ai răsfăța și cu un vin bun. Atunci ai de unde alege. Pentru gustul acru al mâncării trebuie să fiți atenți ca atunci când mergeți la raftul cu vinuri, să vă hotărâți asupra unui gust sec, demisec sau dulce. Combinația de acid cu dulce este printre cele mai bune când ne referim la vin – mâncare.

Cum putem să nu dăm greț în alegerea vinului pentru mâncărurile cu pui?

Alegerea unui vin nu este deloc grea dacă știți ce vreți să mâncați.

Dacă servim o mâncare grasă, vinul trebuie să fie de asemenea mai robust precum Merlot sau Shiraz, iar dacă avem în față un preparat mai ușor, alegem un vin ușor, cu o concentrație mai mică de alcool, dar ușor fructat.

În cazul în care preferăm o friptură de pui cu legume, alegerea cea mai bună va fi întotdeaua un vin alb sec, combinându-se perfect cu gustul cărnii de pui. Somelierii sunt cei care dau cele mai bune sfaturi în ceea ce privește alegerea celui mai bun vin în funcție de ce vrem să mâncăm, însă nu trebuie neapărat să apelăm la experți atunci când dorim să ne asezonăm masa cu o băutură de calitate și cu o aromă de neuitat.

Respectă câteva reguli simple pentru alegerea vinului și masa ta va fi cu atât mai echilibrată și delicioasă.

Ultimele articole

Citește

Cum trece organismul tău la alimentația de primăvară

Primăvara își face simțită prezența cu pași timizi, deși în mod oficial, calendaristic vorbind este aici. Temperaturile cresc ușor, iar semnele noului anotimp apar cel mai rapid în farfuria ta. Odată cu schimbarea anotimpului, apar și schimbări în alimentația de zi cu zi. Din motive ce țin de noile opțiuni alimentare, de psihologia umană și […]

Citește

Cui îi revine responsabilitatea gătitului în familie

Percepția despre rolurile într-o familie diferă de la individ la individ în funcție de cultură, tradiție, țară și regiune. În general, viziunea asupra familiei și a rolurilor pe care le are fiecare membru este transmisă din generație în generație și se preia modelul standardizat pe care îl ai în familia ta și pe care părinții […]

Citește

5 rețete autentice pe care le cunoaște fiecare român

Gustul mâncării de acasă nu se uită niciodată, iar rețetele bunicii sau ale mamei sunt transmise din generație în generație. Chiar dacă rețetele au mai fost îmbunătățite și modificate pe parcursul timpului, aromele românești rămân inconfundabil de gustoase și savuroase. Unul dintre motivele de mândrie pe care le are poporul român este bucătăria vastă și […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia. Termeni și condiții.
Afla cum gateste un bucatar international