Cover LaProvincia Blog 1

Cei mai iuți ardei din lume și câteva preparate pentru curajoși

Înainte de toate, e bine să știi că iuțimea ardeilor se măsoară în unități Scoville, după scara Scoville – inventată de un farmacist pe nume Wilbur Scoville în 1912. Folosind scara Scoville, se stabilește cât de iute este un ardei în funcție de concentrația de capsaicină pe care o are în componență.

Scara Scoville începe de la 0, loc destinat ardeiului gras și continuă până la peste 2.200.000 unități Scoville, unde se clasează cei mai „periculoși” ardei iuți.

Ca să poți să compari ardeii din lista de mai jos cu cei pe care îi cunoști, e bine să ai în vedere aceste informații: 

  • paprika are între 100 și 900 unități Scoville,
  • jalapeno are între 1000 și 10.000,
  • Cayenne, clasicul ardei iute, are între 10.000 și 100.000 unități Scoville.

Acestea fiind spuse, iată ce ardei sunt considerați cei mai iuți din lume.01 LaProvincia Blog 1       

Dragon’s breath – un ardei iute de care mai bine te ferești

Dragon’s Breath are 2,48 milioane unități Scoville și poate arde căile aeriene ale consumatorilor. Nu este indicat pentru niciun fel de mâncare pentru că poate duce chiar la șoc anafilactic din cauza iuțimii.

02 LaProvincia Blog 1

Carolina Reaper – un alt ardei iute care e mai bun atunci când este doar privit

Cu 2,2 milioane de unități Scoville, acest ardei îi înfrânge și pe cei mai rezistenți și neînfricați degustători. Dacă ți se oferă un ardei Carolina Reaper, mai bine îl pui la uscat și îl păstrezi pe post de decor în bucătărie. 

Până și coada lui înțeapă atunci când o atingi, ca să țină pofticioșii la distanță.

03 LaProvincia Blog 1

Trinidad Moruga Scorpion – gustat doar de pasionații de aventuri extreme

Originar din Republica Trinidad și Tobago, ardeiul Trinidad Moruga Scorpion se mândrește cu 2 milioane de unități Scoville. Puțini se încumetă să îl guste și cu siguranță mai nimeni nu vrea să îl încerce a doua oară.

04 LaProvincia Blog

Komodo Dragon – un alt ardei mult prea iute

Provenit din Regatul Unit, ardeiul Komodo Dragon pișcă, nu glumă. Are 1,4 milioane unități Scoville și nu se află degeaba printre cei mai iuți ardei din lume.

05 LaProvincia Blog

Naga Viper – o viperă de ardei

Originar tot din Regatul Unit, Naga Viper are 1,3 milioane unități Scoville. În 2011 a deținut primul loc pentru cel mai iute ardei din lume, până să fie descoperiți sau crescuți controlat cei menționați anterior. Nu îți recomandăm să îl încerci.

06 LaProvincia Blog

Ghost pepper – o firimitură din el și mâncarea e prea iute

Cu un milion de unități Scoville, acest ardei nu prea are ce să caute în preparatelor celor care vor să își mai simtă limba.

Și așa cum am promis, iată câteva preparate picante pe care poți să le încerci

Nu îți face griji, ele nu conțin ardeii specificați mai sus. Rețetele sunt departe de a fi cele mai picante din lume, dar cu siguranță înțeapă, iar dacă ești iubitor de picant, trebuie să le încerci: 

  • Pui picant cu ardei gras
  • Ficăței de pui picanți
  • Piept de pui picant

Rețetele le găsești în secțiunea de pui picant, alături de alte preparate gustoase și iuți. 

Ultimele articole

Iată cum organizezi acasă un Halloween delicios
Citește

Iată cum organizezi acasă un Halloween delicios

Chiar dacă ești mare fan sau nu Halloween, cert este că această sărbătoare...

Bunătăți de toamnă – ce adăugăm în meniu
Citește

Bunătăți de toamnă – ce adăugăm în meniu

Vara a trecut, așa că te poți gândi deja la ce rețete delicioase...

Cum ne pregătim pentru toamnă
Citește

Cum ne pregătim pentru toamnă

Zilele din calendar zboară ca vântul, iar toamna și-a intrat în drepturi. Ei...

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele
LaProvincia într-un minut

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Rolul cărnii de pui în nutriție