Cu ce să combini proteinele din carnea de pui

Carnea de pui gătită este un aliment gustos, care îţi oferă energie şi o senzaţie de saţietate ce durează mai mult faţă de legume. De ce? Pentru că se încadrează în categoria proteinelor.

Ce sunt proteinele

Nutrienţi care însumează cel mai complex grup de substanţe care menţin funcţionalitatea muşchilor şi a organelor interne la nivel optim. Ele susţin şi pielea, unghiile şi părul. Proteinele se bazează pe hormoni şi enzime ce păstrează tensiunea arterială potrivită, echilibrează metabolismul şi, implicit, digestia. Dar şi nivelul de zahăr din sânge.

Fără mâncăruri ce conţin proteine, organismul nu ar putea da randamentul maxim. Am avea un aport scăzut de energie, am avea probleme de concentrare şi, în timp, am dezvolta anumite afecţiuni.  

Cea mai consistentă cantitate de proteine se găseşte în carne, ouă şi produse lactate. Există şi proteine vegetale, însă acestea nu conţin unii aminoacizi care se regăsesc în carne. Totuşi, există situaţii când două proteine vegetale pot avea efectul celor de tip animal.

Proteinele din pui

  • Carnea albă de pui conţine puţină grăsime, dar multe proteine.
  • Pieptul este cel mai bogat în astfel de substanţe, însă diferenţa faţă de pulpe, spate şi organe nu este mare.

Cum se combină proteinele din carnea de pui cu vegetale

Regula de bază a consumului de proteine este că ele necesită între 4 şi 10 ore pentru digestie, aşa că au nevoie să fie însoţite de alimente ce necesită mai puţin timp din partea organismului.

Hai să vedem combinaţiile optime între proteine şi celelalte alimente.

  1. Legume verzi sau cu puţin amidon: Spanac, roşii, castraveţi, broccoli, ardei – Aceasta este combinaţia care susţine o digestie ideală.
  2. Salate: Salată verde, varză proaspătă, crudităţi. Fiind uşor de digerat şi foarte sărace în calorii, salatele se asociază corect cu proteinele oferite de carne.
  3. Murături: Datorită specificului lor, murăturile pot fi combinate cu carne, deoarece susţin digestia şi accelerează arderea caloriilor.

Cum nu se combină proteinele din carnea de pui cu alte categorii de alimente

În gastronomia noastră există şi combinaţii care nu sunt recomandate de nutriţionişti, pentru că îngreunează digestia şi pot ridica dificultăţi în funcţionarea organelor. Care sunt acestea?

  1. Carbohidraţi: Paste, cartofi, pâine, orez – sunt bogaţi în amidon, foarte greu de digerat şi pot duce la stări de oboseală.
  2. Leguminoase: Fasole, mazăre, năut, linte – organismul procesează greu o astfel de combinaţie.
  3. Grăsimi: Deşi mixul proteine-grăsimi nu este recomandat, există situaţii când le poţi consuma împreună. Adaugă o salată în meniu. Aceasta va contracara puterea pe care o au cele două.

Cum este recomandat să se consume proteinele

Poate că ai mai consumat combinaţii precum piept de pui cu piure, aripioare cu orez, copănele cu fasole etc. Acestea se regăsesc în lista de “aşa nu” a nutriţioniştilor pentru că fie balonează, fie produc dificultăţi în digestie şi, implicit, îngreunează odihna.

Atenţie: Nu este nevoie să elimini grăsimile sau carbohidraţii din dietă, ci doar să le consumi la mese diferite de cele cu proteine, astfel încât să fie digerate separat.

Cele mai sănătoase feluri în care poți găti carnea de pui sunt fie la cuptor, pe grătar ori plită, fie fierte ori prăjite în tigaie, fără ulei. Asocierea dintre carne şi ulei aduce presiune pe organism şi este nesănătoasă. În plus, aminoacizii din proteine sunt afectaţi de acest proces de prăjire.

Nutriţia sănătoasă este o întreagă și complexă ştiinţă, însă poţi aplica uşor regulile de bază ca să te bucuri de mese echilibrate. Cele mai importante aspecte pe care ar trebui să ţi le aminteşti mereu sunt să eviţi excesele şi să îţi asculţi organismul. Apoi, lasă-ţi imaginaţia să condimenteze procesul de preparare a mâncării!

 

 

Ultimele articole

Citește

Ce verdețuri trebuie să încerci primăvara asta

Primăvara este așteptată de oameni din mai multe motive ce țin de temperaturi și vreme, de garderobă, de stare de spirit și mai ales de alimentație. O gamă largă de verdețuri și legume de sezon devin disponibile în această perioadă și pot fi folosite în bucătărie în diverse preparate. Gusturi bogate și sănătate Verdeţurile conţin […]

Citește

Cum trece organismul tău la alimentația de primăvară

Primăvara își face simțită prezența cu pași timizi, deși în mod oficial, calendaristic vorbind este aici. Temperaturile cresc ușor, iar semnele noului anotimp apar cel mai rapid în farfuria ta. Odată cu schimbarea anotimpului, apar și schimbări în alimentația de zi cu zi. Din motive ce țin de noile opțiuni alimentare, de psihologia umană și […]

Citește

Cui îi revine responsabilitatea gătitului în familie

Percepția despre rolurile într-o familie diferă de la individ la individ în funcție de cultură, tradiție, țară și regiune. În general, viziunea asupra familiei și a rolurilor pe care le are fiecare membru este transmisă din generație în generație și se preia modelul standardizat pe care îl ai în familia ta și pe care părinții […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia. Termeni și condiții.
Afla cum gateste un bucatar international