01 Laprovincia Blog 34

Cu ce se “mănâncă” bucătăria gourmet

Cine nu și-a dorit să mănânce, măcar o dată, un preparat gourmet și să înțeleagă de ce anumite mâncăruri poartă acest nume? Bucătăria gourmet reprezintă zona de top a mâncărurilor și gătitului, acolo unde întâlnești preparate care par imposibil de pregătit acasă, fără studii și experiență de câțiva ani în gastronomie.

Pornind de la presupunerea că scopul mâncării este de a satisface o nevoie de bază a oamenilor, specialiștii au identificat două categorii de pasionați de bucătărie.

 • Gurmanzii – Cei care, în societatea franceză din secolul XI, puneau preț pe cantitatea (mare a) mâncării.
 • Gourmet – Bucătarii pentru care mâncarea însemna gust + aspect + o cantitate mică de ingrediente, suficientă pentru a fi savurată, dar fără să sature.

Gourmet pune preț pe explorarea teoretică, mai degrabă, a mâncării. Pe baza informațiilor despre mâncare, bucătarii gourmet îmbină ingrediente, arome și culori, pentru a crea un meniu cu gust distinctiv și prezentare inedită. Calitatea superioară și prezentarea sofisticată se îmbină astfel încât să creeze un preparat diferit, unic…gourmet.

03 Laprovincia Blog 34

Cum se servește mâncarea care iese din bucătăria gourmet

Recunoști meniurile gourmet din postările oamenilor influenți de pe Instagram. Preparatul pare calculat la milimetru, astfel încât să decoreze spectaculos farfuria.

 • Mâncărurile atent concepute cu arome care se completează sunt servite în porții mici.
 • Ingredientele-extra sunt puse în farfurie în bucăți mici.
 • Deși au un plating complex, preparatele gourmet se mănâncă cu tacâmuri clasice și au rolul de a nu aglomera farfuria sau stomacul.

04 Laprovincia Blog 34

Care sunt mâncărurile gourmet

Restaurantele care au bucătari cu experiență aleg, de cele mai multe ori, să încadreze la gourmet rețete unice sau populare cu:

 • foie gras
 • pate
 • caviar
 • trufe
 • escargot
 • soiuri de brânză nobilă

Pentru că termenul a suferit o diversificare în ultimii ani, mulțumită scăderii de prețuri ale unor delicatese, bucătăria gourmet se extinde către casele pasionaților de bucătărie, care au la dispoziție mai multe preparate.

Deci, da, poți găti gourmet cu carne de pui. Ca să îndeplinești criteriile necesare, trebuie să ții cont de natura ingredientelor pe care le folosești, cum combini aromele și, bineînțeles, cum aranjezi totul în farfurie.

Cum să aduci bucătăria gourmet acasă

Gătitul în stil gourmet nu înseamnă zile pierdute în bucătărie, nici ingrediente imposibil de găsit, ci imaginație și curaj.

Ce poți face?

 • Renunță la rozmarin. De ce ți-am spune să renunți la condimentul-vedetă al meselor cu pui? Tocmai pentru rolul său. Gourmet înseamnă combinații inedite și arome bogate, pe care le poți obține doar încercând.
 • Uită de limite. Cu cât îți duci ideile și mai departe, cu atât preparatul tău va fi mai spectaculos. Alege crenguțe proaspete decorative, fructe de pădure, culori intense sau chiar mixuri de sosuri.

Nu uita că prezentarea contează la fel de mult precum cantitatea mâncării. Chiar dacă servești mâncare cu o garnitură precum piureul sau orezul, folosește o formă. Astfel, totul va arăta ca în reviste.

02 Laprovincia Blog 34

Idei de rețete cu pui

Iată câteva idei pe care le poți implementa în bucătăria ta:

 • Dacă prepari aripi de pui, atunci taie aripioarele în 2 bucăți. Păstrează bucata cu osul mai mare. Trage carnea în jos, astfel încât să o înfășori în jurul capătului de os. Simpla schimbare a acestui aspect al cărnii o va face să arate diferit, unic. Alege un preparat la cuptor, care să îi scoată în evidență suculența cărnii.
 • Combină pulpele de pui dezosate, tăiate în bucăți mici, cu morcovi tăiați rondele, sucul unei portocale, apă, ulei de măsline și condimente. Rumenește totul, acoperă cu capac și pregătește mâncarea. Frunzele de fenicul pot fi elementele decorative-surpriză ale farfuriei.
 • Cocoșeii de pădure cu sos de gorgonzola și cușcuș sunt ușor de preparat și urmează rețeta clasică a puiului cu gorgonzola.

Pofta de gourmet înseamnă gusturi bune

Bucătăria gourmet are scopul de a transforma gătitul într-o artă și prezentarea mâncărurilor ca la o expoziție. Dacă nu ai inspirație pentru un astfel de meniu, poți căuta idei în emisiunile culinare.

Principiul de bază al gourmet-ului este să savurezi mâncarea. Așa că nu uita că farfuria trebuie ocupată parțial, nu umplută. Uneori, albul face parte din decor. Te invităm la gătit!

 

Ultimele articole

Top 10 cele mai populare salate cu carne de pui
Citește

Top 10 cele mai populare salate cu carne de pui

Salatele cu pui reprezintă echilibrul perfect între nutrienții prezenți în carne, cum ar...

Top 10 curiozități despre ouă și beneficiile acestora
Citește

Top 10 curiozități despre ouă și beneficiile acestora

Ouăle sunt alimente de bază în multe bucătării din întreaga lume, lucru care...

Top 8 cele mai iubite ciorbe și supe din România
Citește

Top 8 cele mai iubite ciorbe și supe din România

România, una dintre țările cu o bogată tradiție culinară, se mândrește cu o...

De prin lume adunate
și pe masă așezate - retete pui

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui de tara.

Inspirație de zi cu zi

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele
LaProvincia într-un minut

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Carte de rețete – 7 rețete cu pui sănătoase