Cum depozitezi carnea de pui în siguranță

Pare atât de simplu să depozitezi și să gătești carne de pui. Și este, mai ales dacă ne gândim cât de ușor și rapid se gătește o bucată de piept de pui sau o pulpă în tigaie. Totul este bine până aici. Înainte, însă, am parcurs pașii necesari ca să ne asigurăm că puiul a fost depozitat corect?

Oricine a învățat cât de puțin din arta gătitului știe deja că puiul nepreparat poate fi depozitat în frigider pentru maxim 3 zile, iar în congelator pentru o perioadă de maxim 6 luni. Însă, carnea de pui înseamnă mai mult decât aceste reguli. Ba chiar, există recomandări din partea specialiștilor în nutriție care le depășesc ca importanță. Să le descifrăm, pas cu pas.

Cum cumperi carnea de pui

Chiar dacă ești într-un supermarket sau în alimentara de la colțul străzii, procesul de cumpărare ar trebui să fie același.

Organizează-ți sesiunea de cumpărături astfel încât să iei carnea de pui din frigiderele special amenajate chiar înainte să ajung la casă. Cu cât pachetul cu carne este mai puțin expus la temperatura camerei, cu atât mai bine.

După ce verifici pachetul cu carnea de pui (să nu fie veche, după aspect sau datele de pe ambalaj, să fie încadrată în termenul de valabilitate), folosește o pungă de plastic special pentru pachetul cu carne, astfel încât lichidul să nu se scurgă pe lângă alte alimente.

Dacă vremea este călduroasă, asigură-te că ai aer condiționat în mașină, pentru ca produsele să se mențină cât mai reci.

Depozitarea în frigider este făcută corect?

Carnea de pui poate fi depozitată în frigider pentru maxim 72 de ore, atâta timp cât frigiderul are o temperatură interioară de sub 5 grade Celsius. Carnea trebuie să:

  • fie depozitată separat, în containere sigilate;
  • se afle pe raftul cel mai de jos al frigiderului;
  • stea separat față de alte tipuri de carne crudă sau semipreparate.

Carnea gătită ar trebui dezghețată preț de două ore, înainte să o pui înapoi în frigider, acolo unde o poți păstra pentru alte două zile.

Cum congelezi carnea de pui?

Care sunt regulile de bază ale congelării puiului?

  • pune pachetul în congelator înainte să expire;
  • ai grijă ca pachetul să fie în totalitate sigilat și să nu intre în contact direct cu gheața;
  • ușurează-ți munca de dezghețare etichetând carnea cu informații despre data la care ai pus-o în congelator;
  • experții spun că perioada optimă de congelare este de trei – șase luni
  • dacă, totuși, ai uitat carnea de pui în congelator pentru mai mult timp, o poți marina înainte să o gătești, ca să îi optimizezi textura.

Nu îți recomandăm să decongelezi carnea și, apoi, să o pui înapoi în congelator. Însă, poți recongela carne gătită. Temperatura din congelator ar trebui să se afle sub -17 grade Celsius.

Mănâncă sănătos!

Carnea de pui poate fi considerat un cadou pentru pasionații bucătăriei. Este ușor de preparat, se gătește rapid și are și un conținut caloric scăzut. Dacă o păstrezi în frigider sau congelator în condiții optime, te poți bucura de gustul ei proaspăt și sănătos.

În bucătărie există o simplă regulă de aur: dacă ai dubii, mai bine aruncă. Orice observi la carnea de pui poate da un indiciu despre faptul că fie era deja veche în magazin, fie a fost depozitată prea mult sau incorect. Aceste situații apar destul de rar. Pentru restul scenariilor, îți urăm poftă bună!

 

Ultimele articole

Citește

Idei pentru pachetul de prânz la birou

Chiar și în zilele călduroase, una dintre cele mai mari dileme ale oamenilor este legată de mâncare. Ce mâncăm azi? Și mai important, ce ne luam la pachet astfel încât să fie gustos, ușor, sățios, care să reziste pe drum și să nu provoace o explozie de miros în frigiderul de la muncă? Avem câteva […]

Citește

Dulce și sărat într-o singură farfurie

Dacă te numeri printre persoanele îndrăznețe ce vor să încerce ceva diferit, aruncă un ochi peste variantele de rețete ce combină două gusturi aparent opuse – dulce și sărat. Noi îți vom arăta că dacă găsești ingredientele potrivite, cele două gusturi se vor completa perfect împreună. Încearcă-le și adaugă-le în meniu! Combinație ciudată sau inedită […]

Citește

Cum să obții mâncare ca la restaurant în 5 pași simpli

Mâncarea de la restaurant are un gust aparte, mâna bucătarului-șef făcându-și simțită prezența. Cu toate acestea, poți să obții și tu, chiar la tine acasă, un gust bun și savuros al felurilor tale preferate de mâncare. Urmează pașii de mai jos și vei vedea cât de simplu este să gătești cu gust. 1. Condimentează carnea […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia. Termeni și condiții.
Carte de secrete culinare - 5 secrete din bucătărie pe care trebuie să le afli