Cum depozitezi carnea de pui în siguranță

Pare atât de simplu să depozitezi și să gătești carne de pui. Și este, mai ales dacă ne gândim cât de ușor și rapid se gătește o bucată de piept de pui sau o pulpă în tigaie. Totul este bine până aici. Înainte, însă, am parcurs pașii necesari ca să ne asigurăm că puiul a fost depozitat corect?

Oricine a învățat cât de puțin din arta gătitului știe deja că puiul nepreparat poate fi depozitat în frigider pentru maxim 3 zile, iar în congelator pentru o perioadă de maxim 6 luni. Însă, carnea de pui înseamnă mai mult decât aceste reguli. Ba chiar, există recomandări din partea specialiștilor în nutriție care le depășesc ca importanță. Să le descifrăm, pas cu pas.

Cum cumperi carnea de pui

Chiar dacă ești într-un supermarket sau în alimentara de la colțul străzii, procesul de cumpărare ar trebui să fie același.

Organizează-ți sesiunea de cumpărături astfel încât să iei carnea de pui din frigiderele special amenajate chiar înainte să ajung la casă. Cu cât pachetul cu carne este mai puțin expus la temperatura camerei, cu atât mai bine.

După ce verifici pachetul cu carnea de pui (să nu fie veche, după aspect sau datele de pe ambalaj, să fie încadrată în termenul de valabilitate), folosește o pungă de plastic special pentru pachetul cu carne, astfel încât lichidul să nu se scurgă pe lângă alte alimente.

Dacă vremea este călduroasă, asigură-te că ai aer condiționat în mașină, pentru ca produsele să se mențină cât mai reci.

Depozitarea în frigider este făcută corect?

Carnea de pui poate fi depozitată în frigider pentru maxim 72 de ore, atâta timp cât frigiderul are o temperatură interioară de sub 5 grade Celsius. Carnea trebuie să:

  • fie depozitată separat, în containere sigilate;
  • se afle pe raftul cel mai de jos al frigiderului;
  • stea separat față de alte tipuri de carne crudă sau semipreparate.

Carnea gătită ar trebui dezghețată preț de două ore, înainte să o pui înapoi în frigider, acolo unde o poți păstra pentru alte două zile.

Cum congelezi carnea de pui?

Care sunt regulile de bază ale congelării puiului?

  • pune pachetul în congelator înainte să expire;
  • ai grijă ca pachetul să fie în totalitate sigilat și să nu intre în contact direct cu gheața;
  • ușurează-ți munca de dezghețare etichetând carnea cu informații despre data la care ai pus-o în congelator;
  • experții spun că perioada optimă de congelare este de trei – șase luni
  • dacă, totuși, ai uitat carnea de pui în congelator pentru mai mult timp, o poți marina înainte să o gătești, ca să îi optimizezi textura.

Nu îți recomandăm să decongelezi carnea și, apoi, să o pui înapoi în congelator. Însă, poți recongela carne gătită. Temperatura din congelator ar trebui să se afle sub -17 grade Celsius.

Mănâncă sănătos!

Carnea de pui poate fi considerat un cadou pentru pasionații bucătăriei. Este ușor de preparat, se gătește rapid și are și un conținut caloric scăzut. Dacă o păstrezi în frigider sau congelator în condiții optime, te poți bucura de gustul ei proaspăt și sănătos.

În bucătărie există o simplă regulă de aur: dacă ai dubii, mai bine aruncă. Orice observi la carnea de pui poate da un indiciu despre faptul că fie era deja veche în magazin, fie a fost depozitată prea mult sau incorect. Aceste situații apar destul de rar. Pentru restul scenariilor, îți urăm poftă bună!

 

Ultimele articole

Citește

Ce este BMI-ul şi cu ce te ajută dacă îl ştii

Dacă ai răsfoit o revistă de nutriţie, până acum probabil că ai auzit de BMI sau indicele de masă corporală. Poate că ai avut şi formula de calcul, ai aflat care este şi… cam atât. Care ar fi utilitatea lui? Vom afla astăzi. Să începem cu o definiţie. BMI = Body Mass Index sau IMC […]

Citește

Ce vin alegi în funcție de mâncarea de pui

Când vine vorba de alegerea vinului întâlnim deseori două tipuri de persoane: cei care se bazează pe preț și nu aleg neapărat vinul care le reprezintă alegerea culinară și cei care încearcă să asocieze cât mai corect gustul vinului cu preparatul pe care urmează să-l mănânce. În general, vinul trebuie să nuanțeze gusturile ce se […]

Citește

5 tehnici sănătoase de gătit carnea de pui

Chiar dacă avem la dispoziţie numeroase metode prin care putem găti, recurgem deseori doar la câteva dintre ele. Din necunoaştere sau din obişnuinţă, de cele mai multe ori gătim prin maxim 3 metode. Deschiderea către noi tehnici aduce mai multe satisfacţii, numărând lărgirea repertoriului de reţete, un mod captivant şi interesant de a-ţi surprinde familia […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia.