Cum îți planifici mesele – ghid pentru începători

Economisește bani, timp și scapă de cumpărăturile zilnice plănuind mesele de care ai nevoie. Cu ajutorul unui plan alimentar bine pus la punct, stilul tău de viață se va schimba în bine, iar corpul tău va avea parte de mai mulți nutrienți.

Cumpărarea alimentelor fără a avea un plan alimentar și gătitul fără a ști în prealabil exact ce ingrediente există deja în casă reprezintă o metodă sigură de a risipi bani și de a mânca mai mult decât îți dorești.

Cum începi un plan alimentar

Probabil ai încercat deja să îți planifici câteva mese, însă printre ele și-au făcut loc gustări păcătoase sau bunătăți gătite cu poftă, care le-au trimis pe cele care stăteau deja gătite în frigider, direct în coșul de gunoi. 

Nu te lasa descurajat și începe cu pași mici. 

Înainte de a completa lista, gândește-te și la cât timp ai la dispoziție să prepari mâncarea și dacă vei consuma bunătățile acasă sau la muncă. 

Alege rețete care se potrivesc

Planificarea meselor săptămânale poate să pară o sarcină destul de complicată inițial.

Pentru a simplifica lucrurile, alege rețete pe care poți să le pregătești cu siguranță.

Îți recomandăm ca în prima săptămână să pregătești pentru prânz preparate care se fac în 30 de minute sau mai puțin, iar pe măsură ce începi să îți planifici mesele din ce în ce mai bine, poți alege și preparate mai complexe.

Micul dejun și gustările, excepții de la regulă

Micul dejun se poate prepara rapid, adesea cu ce ai prin frigider. Planificarea lui este însă importantă pentru că te ajută să nu cumperi mai multe alimente decât ai nevoie.

Pentru un plan de mese mai relaxat, scrie în primele săptămâni două sau trei variante de mic dejun. 

Fie că alegi un smoothie sau o omletă, este important să te asiguri că ai parte de un start delicios al zilei.  

Dacă pofta de ceva dulce este de neoprit, alege fructe sau legume crude pentru gustări.

O gustare delicioasă poate să conțină feliile unui măr, unse cu unt de arahide.

Prânzul, o bucurie

Pregătește pentru masa de prânz mâncare delicioasă care te binedispune. Dacă știi că urmează o săptămână friguroasă, include în lista meselor săptămânale o supă de pui sau o tocăniță cu sos de roșii, iar dacă vei avea o săptămână solicitantă, ai în vedere că salatele cu piept de pui îți oferă nutrienții necesari pentru a fi în formă maximă.

Cina, timp în familie

Având lista deja făcută, poți să anunți din timp membrii familiei că urmează să petreceți timp împreună, gătind preparate gustoase. Ei vor anticipa momentul și se vor bucura cu adevărat de întreg procesul, de la cumpărături, până la mâncat.

A doua listă

După ce ai planificat mesele săptămânii, scrie pe o listă toate ingredientele necesare pentru a face bunătățile stabilite. 

Primul loc în care trebuie să te duci cu lista respectivă este chiar bucătăria ta.

Verifică ce ingrediente ai și ce îți mai trebuie, înainte de a pleca la cumpărături. 

În momentul în care ajungi la magazin, cumpără exact ce ai scris, nimic mai mult. În acest fel vei economisi bani și vei avea parte de un meniu sănătos. 

Prepară tot ce poți

Alege două zile pe săptămână pentru a găti cea mai mare parte din mâncărurile de pe listă. Organizează-le în caserole de sticlă în frigider. 

Dacă lucrezi în afara casei, pregătește și cutiile cu prânzul de care o să te bucuri la birou.

Planifici, cumperi și gătești pentru toată săptămâna

Un plan alimentar bine pus la punct te va ajuta să îți organizezi mai bine activitățile și să mânânci mai sănătos decât în mod normal. 

Vei petrece maxim 30 de minute făcând prima ta listă, iar în timp o să o ai gata chiar în 5 minute. Cumpărăturile vor dura aproximativ o oră, iar cu toate ingredientele pregătite, gătitul o să dureze mai puțin ca oricând.

Ultimele articole

Citește

Cum să folosești lămâile în bucătărie

Lămâia noastră cea de toate zilele are o sumedenie de întrebuințări în foarte multe domenii precum industria farmaceutică, frumusețe și spa, chimică și de foarte multe ori notele citrice ale acestui fruct se regăsesc în parfumuri, dar cel mai des lămâia este consumată în diverse forme ca aliment. Ea se folosește proaspătă sau procesată în […]

Citește

Cum te pregătești pentru trecerea la alimentația de vară

Vara își intră încet, dar sigur în drepturi și pe lângă temperaturile în creștere, schimbarea garderobei și atmosfera plăcută pe care o aduce, ea mai vine și cu schimbări în regimul alimentar. Schimbările sunt naturale, însă este indicat să acorzi atenție acestui proces de trecere. Mai mult gust, mai multă prospețime și mai multă vitalitate […]

Citește

Ce nu știai despre ciorbe și supe

Ciorba este un preparat mai mult sau mai puțin consistent, în funcție de ingredientele folosite și de modalitatea de preparare a acesteia. Mirosul său îți aduce aminte de casa bunicilor sau a părinților și de gusturile copilăriei. Despre ciorbe și supe se spun multe lucruri. Unele sunt adevărate, altele sunt puțin distorsionate, iar altele sunt […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia. Termeni și condiții.
Carte de secrete culinare - 5 secrete din bucătărie pe care trebuie să le afli