Preview 88

Cum să eviți risipa de mâncare de Crăciun

În fiecare an, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, pregătești foarte multă mâncare. Așa este obiceiul pe care îl moștenești de la părinți și părinții îl moștenesc la rândul lor de la bunici, iar șirul continuă. 

Cu ajutorul unor trucuri simple și puțină organizare din partea ta, Crăciunul acesta poți evita risipa de mâncare și vei face primul pas spre eficientizarea bugetului și stilului tău de viață.

1 6 730x390

Organizează totul pe hârtie

Acest lucru te va ajuta să ții o evidență clară a situației în permanență. De cele mai multe ori, ceva nu merge bine fiindcă uităm de anumite lucruri. Chiar dacă ești o persoană atentă la detalii, în agitația de sărbători ai toate șansele să omiți ceva care ar putea să-ți strice planurile.

Notează totul într-un mod clar și detaliat astfel încât să eviți confuzia. Întocmește o listă cu cumpărăturile ce țin strict de mâncare, una cu cele ce țin de decorațiuni și cadouri, una cu invitați și așa mai departe. 

Acordă atenție cifrelor

Cifrele sunt secretul tău în lupta cu risipa pentru că ele te vor ajuta să aproximezi în mod cât mai precis cantitatea de mâncare necesară la masa de Crăciun.

Este foarte important să știi din timp câte persoane vor lua masa și să calculezi totul pe porție. Acest lucru te va ajuta și la cumpărături unde în loc să cumperi după „ureche” 3 pui și 5 kg de carne de porc vei cumpăra 2 pui și 3 kg de carne de porc pentru că ai 8 invitați la masă și ai făcut un calcul orientativ.

Pentru o eficiență și mai crescută, alege din timp rețetele pe care vrei să le faci și orientează-te în funcție de gramajele și numărul de porții specificat în fiecare.

2 6 730x390

Fă inventar în dulăpioare și frigider

Inventarul este un proces peste care ai tendința să treci, așa cum fac mulți alți oameni din lipsa timpului sau a organizării. În consecință, ajungi să cheltui bugetul pe ingrediente pe care le aveai deja în casă.

Aruncă rapid o privire în frigider și în congelator ca să îți dai seama ce ai deja din lista de ingrediente. Procedează la fel și în cazul condimentelor și a ierburilor aromatice. Vei scuti din timpul petrecut în magazin și din buget.

3 5 730x390

Nu lăsa cumpărăturile pe ultima sută de metri

Una dintre marile probleme pe care oamenii le au în perioada sărbătorilor este lipsa timpului, de aceea se creează toată aglomerația în ultimele zile. Poate ca este greu să începi puțin mai devreme, dar nu este imposibil. Dacă ai o listă clară cu ce și cât ai nevoie nu te vei mai învârti prin magazine căutând inspirație, idei ori ghicind dacă vor fi 5 sau 7 persoane la masă.

În plus, de îndată ce termini cu lista de cumpărături, vei avea calmul și timpul necesar pregătirii mesei și a casei. Este timpul să faci magie, să aduci mirosul de friptură de porc sau pui la cuptor la rang de artă.

Poate ca nu realizezi, dar în momentul în care faci cumpărături și este aglomerat, ai tendința de a cumpăra impulsiv, mult și repede din dorința de a termina.

Caută în avans o soluție pentru mâncarea rămasă ????

Dacă vei alege să urmezi sfaturile noastre, posibilitatea să rămână mâncare de la masa de Crăciun este destul de mică. Dacă totuși unul dintre invitați nu mai vine ori din alte motive rămâne mâncare în plus caută o soluție. 

Servește mâncarea la următoarea masă. Puiul este foarte bun reîncălzit, iar garniturile precum cartofii sau legumele la cuptor își păstrează gustul delicios. Poți refolosi pieptul de pui sau pulpa de pui gătită și poți face un mic dejun delicios a doua zi. 

Dacă lipsesc de la masă mai mulți invitați și ai o cantitate mai mare de mâncare rămasă, nu o arunca. Poți oferi mâncarea rudelor, prietenilor tăi, chiar vecinilor sau oamenilor care nu își permit o masă caldă.

Sărbători fericite! ????????

Cu puțină organizare și bunăvoință vei reuși să îți eficientizezi bugetul de Crăciun, timpul și volumul de mâncare gătită. Crăciunul acesta vei găti cât ai nevoie și nu vei mai arunca mâncare în coșul de gunoi, așa că îți urăm spor la gătit și sărbători fericite!

Ultimele articole

Top 10 cele mai populare salate cu carne de pui
Citește

Top 10 cele mai populare salate cu carne de pui

Salatele cu pui reprezintă echilibrul perfect între nutrienții prezenți în carne, cum ar...

Top 10 curiozități despre ouă și beneficiile acestora
Citește

Top 10 curiozități despre ouă și beneficiile acestora

Ouăle sunt alimente de bază în multe bucătării din întreaga lume, lucru care...

Top 8 cele mai iubite ciorbe și supe din România
Citește

Top 8 cele mai iubite ciorbe și supe din România

România, una dintre țările cu o bogată tradiție culinară, se mândrește cu o...

De prin lume adunate
și pe masă așezate - retete pui

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui de tara.

Inspirație de zi cu zi

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele
LaProvincia într-un minut

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Carte de rețete – 7 rețete cu pui sănătoase