Cum să faci un grătar – fără un grătar!

Zilele de toamnă, cu seri răcoroase, numai bune de petrecut în compania unui grătar în aer liber trec cu pași rapizi. Frigul se instaurează cu pași rapizi și, în curând, vremea pentru un grătar va fi din ce în ce mai nefericită.

Din păcate, în apartamentele blocurilor este greu să faci un grătar adevărat, cu tot tacâmul, din cauza spațiului restrâns. Dar dacă într-o zi ai poftă de un grătar exact la tine în casă, dar..nu ai un grătar propriu-zis? Bucătăria înseamnă câteodată și inspirație, iar acesta este un moment perfect de a dezvălui inventivitatea în bucătărie.

1. Folosește o tigaie echipată cu grill

Tigăile de fontă sunt o alternativă excelentă atunci când vrem să simțim din nou gustul inconfundabil de grătar. Asezonând carnea cu condimente potrivite și garnisind preparatul cu alimente care se rumenesc frumos, nu vom mai simți lipsa grătarului multă vreme.

Datorită tigăii crestate, grăsimea cărnii rezultată prin gătire se va scurge pe suprafața plată a acesteia, rezultând o bucată de carne suculentă și rumenită.

2. Secretul marinadei

Carnea ta va prinde cu totul alt gust dacă este asezonată cum trebuie înainte de a fi pusă pe grill. Prepară cu o zi înainte o marinadă folosind ingrediente care se folosesc de obicei și pentru grătar.

O marinadă corectă pentru grătar va conține întotdeauna uleiul (de măsline, cu verdețuri), condimentele (praf de usturoi, cimbru, oregano, sare, piper, boia, chiar și zahar pentru a scoate în evidență toate gusturile) și acidul (zeamă de lime, zeamă de lămâie, oțet balsamic, vin sau bere. Toate au un rol esențial în a oferi gustul perfect:

  • uleiul va ajuta carnea să nu se lipească.
  • condimentele ajută la potențarea gustului.
  • acidul ajută la frăgezire și aspectul caramelizat.

De asemenea, mult-vestitul barbeque, folosit atât de frecvent de către americani, poate fi ușor de făcut în casă. Acesta nu va da greș în combinație cu carnea dorită, interpretând perfect gustul grătarului.

3. Oala sub presiune

Te-ai gândit vreodată să folosești oala sub presiune pentru a obține un gust ușor afumat? Bucățile de carne precum pieptul sau spata de porc sau bucățile de pui gătite la o temperatură atent aleasă își lasă din grăsime și se frăgezesc. Secretul constă în gătirea acestora la foc mic și asezonarea cu ingrediente de grătar.

4. Tava pentru fript

Cuptorul poate deveni noul tău grătar! Cum? Gândește-te la el ca la un grătar din care căldura vine de sus în jos și nu invers. Cu ajutorul unui grill pentru fript, așezat pe o tavă tapetată cu folie de aluminiu, carnea va prinde un gust foarte apropiat cu cel de grătar.

Tava de dedesubt are rolul de a strânge grăsimea care se scurge din carne pe tot parcursul preparării acesteia. Secretul constă în plasarea tăvii la aproximativ 10-20 de cm de partea superioară a cuptorului în funcție de cât vrei să gătești carnea. Lasă ușa cuptorului puțin deschisă pentru a fi atent dacă se va arde carnea.

Grătarul din casa ta!

Sunt numeroase feluri prin care poți să improvizezi și să aduci cât mai aproape gustul grătarului. Cu puțină inventivitate, o tavă cu grill, o oală sub presiune sau un cuptor, pot deveni grătarul perfect aflat chiar în casa ta.

Ultimele articole

Citește

Cum trece organismul tău la alimentația de primăvară

Primăvara își face simțită prezența cu pași timizi, deși în mod oficial, calendaristic vorbind este aici. Temperaturile cresc ușor, iar semnele noului anotimp apar cel mai rapid în farfuria ta. Odată cu schimbarea anotimpului, apar și schimbări în alimentația de zi cu zi. Din motive ce țin de noile opțiuni alimentare, de psihologia umană și […]

Citește

Cui îi revine responsabilitatea gătitului în familie

Percepția despre rolurile într-o familie diferă de la individ la individ în funcție de cultură, tradiție, țară și regiune. În general, viziunea asupra familiei și a rolurilor pe care le are fiecare membru este transmisă din generație în generație și se preia modelul standardizat pe care îl ai în familia ta și pe care părinții […]

Citește

5 rețete autentice pe care le cunoaște fiecare român

Gustul mâncării de acasă nu se uită niciodată, iar rețetele bunicii sau ale mamei sunt transmise din generație în generație. Chiar dacă rețetele au mai fost îmbunătățite și modificate pe parcursul timpului, aromele românești rămân inconfundabil de gustoase și savuroase. Unul dintre motivele de mândrie pe care le are poporul român este bucătăria vastă și […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia. Termeni și condiții.
Afla cum gateste un bucatar international