Reteta Restaurant Pui

Cum să obții mâncare ca la restaurant în 5 pași simpli

Mâncarea de la restaurant are un gust aparte, mâna bucătarului-șef făcându-și simțită prezența. Cu toate acestea, poți să obții și tu, chiar la tine acasă, un gust bun și savuros al felurilor tale preferate de mâncare. Urmează pașii de mai jos și vei vedea cât de simplu este să gătești cu gust.

01 LaProvincia Blog 3

1. Condimentează carnea și legumele

Când vine vorba de a da gust mâncării, sarea și piperul sunt primele condimente care ne vin în minte. Însă există atâtea ierburi aromatice în lume cât pentru toate felurile de mâncare. Cele mai cunoscute sunt cele pe care le putem crește în ghiveci, chiar la noi acasă:

  • cimbru – aromează carnea, tocăturile și legumele, oferind un gust ușor înțepat;
  • rozmarin – perfect pentru mâncărurile marinate, pentru puiul la cuptor sau pentru pește;
  • oregano – locul său este în salatele de pui, alături de brânzeturi sau în sosuri;
  • ghimbir – frăgezește carnea, însă ai grijă să pui o cantitate potrivită;
  • leuștean – folosește-l în ciorbele de pui alături de pătrunjel pentru a oferi mâncării un gust aparte.

Explorează printre arome și alege condimentele tale preferate!

2. Gătește mâncarea exact cât trebuie

Puiul sau legumele trebuie lăsate pe foc nici mai mult, nici mai puțin decât le este necesar pentru a se găti. Este suficient să fii atent la câteva detalii pentru a-ți da seama când sunt gata: dacă gătești pui, asigură-te că i s-a schimbat culoarea dinspre roz spre alb. Când carnea devine deschisă la culoare, înseamnă că a fost lăsată destul pe foc. Dacă o gătești prea mult, riști să obții un gust amărui. Ține cont de acest sfat pentru a obține o carne proaspătă și gustoasă. 

Pieptul de pui la cuptor este gata în 20-25 de minute, iar dacă vrei să faci șnițel, acesta este gata în mai puțin de 10 minute. Amintește-ți să verifici culoarea pe care a prins-o și astfel puiul își va păstra aroma proprie.

Pentru legume, ai grijă să le gătești până când devin moi. Dacă le gătești prea mult, acestea  își vor pierde culoarea. De asemenea, își vor pierde consistența și se vor desface foarte ușor. La cuptor sau pe grătar ar trebui să lași legume precum ardeiul, roșiile, dovlecelul, vinetele pentru 15-20 de minute, iar legumele tari, cum ar fi cartofii, morcovul, ceapa pentru 25-30 de minute. Un alt aspect la care trebuie să fii atent este să păstrezi coaja legumelor. Chiar și cartoful poate fi pus în cuptor cu tot cu coajă dacă o speli bine în prealabil.

02 LaProvincia Blog 3

3. Asigură-te că ai pregătit un sos delicios

De cele mai multe ori sosul este cel care oferă preparatelor un gust ca la restaurant. Sosul trebuie să fie condimentat cu diverse ierburi aromatice și să fie potrivit cu felul de mâncare. Pentru pui, poți alege sos de usturoi cu smântână sau iaurt, sos tzatziki pentru salatele cu pui sau pentru puiul la grătar și dulceață de ardei iuți pentru clătitele cu pui.

3. Folosește ingrediente preparate de tine

Evită să cumperi de la supermarket ingredientele pentru rețete, dacă acestea se pot găti cu ușurință în propria bucătărie. De exemplu, în ciorbele de pui poți folosi tăiței de casă. Cu 2 ouă, 200 g făină și un praf de sare obții un aluat de tăiței ușor de modelat și perfect de pus în ciorbă. Cu aceleași ingrediente poți pregăti chiar și paste. 

Tot în casă poți să prepari pâine, sosuri și chiar să cultivi și să crești propriile tale ierburi aromatice.

03 LaProvincia Blog 1

4. Ține cont de plating

Plating-ul poate avea un rol esențial în ceea ce privește gustul mâncării deoarece felul în care aranjezi alimentele pe farfurie influențează subconștientul celor ce vor consuma preparatele gătite de tine. 

Încearcă să așezi mâncarea într-un mod aerisit, folosind o farfurie suficient de încăpătoare. Așază felul principal de mâncare în centrul farfuriei dacă vrei să induci ideea de perfecțiune, sau pune-l într-o parte dacă vrei să lași loc de decorațiuni. Decorează farfuria cu linii simple din sos sau cu frunze de la plantele aromatice. Acest pas lasă loc ideilor tale personale, așa că simte-te liber să creezi!

Gătește cu gust și impresionează-ți familia

Dacă ai urmat toți pașii de mai sus, succesul în pregătirea unei mese delicioase este garantat. Sarea din bucate este importantă, însă mai sunt câteva aspecte de care trebuie să ții cont dacă vrei să aduci restaurantul la tine acasă. Experimentează aceste sfaturi cu felurile tale de mâncare favorită și vezi dacă ai reușit să îmbunătățești gustul!

Ultimele articole

Top 10 cele mai populare salate cu carne de pui
Citește

Top 10 cele mai populare salate cu carne de pui

Salatele cu pui reprezintă echilibrul perfect între nutrienții prezenți în carne, cum ar...

Top 10 curiozități despre ouă și beneficiile acestora
Citește

Top 10 curiozități despre ouă și beneficiile acestora

Ouăle sunt alimente de bază în multe bucătării din întreaga lume, lucru care...

Top 8 cele mai iubite ciorbe și supe din România
Citește

Top 8 cele mai iubite ciorbe și supe din România

România, una dintre țările cu o bogată tradiție culinară, se mândrește cu o...

De prin lume adunate
și pe masă așezate - retete pui

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui de tara.

Inspirație de zi cu zi

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele
LaProvincia într-un minut

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Carte de rețete – 7 rețete cu pui sănătoase