IStock 1012531690 Copy

Cum să tai un pui întreg preparat

Puiul gătit arată delicios, atunci când îl scoți din cuptor. Și gustul va fi delicios, atunci când musafirii nerăbdători decid să treacă peste bucățile de carne și oase, tăiate inegal. Nu te naști știind deja cum să tai un pui întreg preparat, însă poți învăța.

De ce ai nevoie

  • Un cuțit bine ascuțit;
  • Tocător de bucătărie de dimensiuni mari;
  • O furculiță pentru grătar.

Dacă precizia nu este punctul tău forte, pune o foaie de copt sub tocător și/sau plasează-le pe cele două într-o tavă de cuptor lată.

3 ustensile pentru taiat pui

Cum să tai un pui întreg în 4 pași

Începe procesul cu o pauză. Odată ce ai scos puiul din cuptor, lasă-l să se odihnească pe masă timp de zece minute. Puiul rămâne cald și proaspăt, dar temperatura de suprafață se va echilibra și nu te vei frige atunci când o atingi.

Pregătire: Pune puiul și tocătorul pe o masă ori un blat de bucătărie unde să ai loc să miști materialele de lucru. Partea ce conține pieptul trebuie să fie orientată în sus.

1. Taie pulpele

Plasează furculița pentru grătar pe centrul puiului, ca să îl menții stabil. Taie pielea dintre pulpa întreagă (superioară și inferioară) și restul puiului până când ajungi la tocător.

Mișcă cuțitul în zig-zag, astfel încât să simți doar carnea, atunci când tai.

Repetă procedura cu cealaltă pulpă.

Nu încerca să tai doar pulpa inferioară. Zgârciul care unește carnea de os va face tot procesul să fie mai dificil.

1 pui intreg pentru taiat

2. Ocupă-te de piept

Apasă furculița puțin, astfel încât să ofere și mai multă stabilitate. Apoi, fă o tăietură orizontală lungă, cu 2 cm mai sus de nivelul aripilor.

Poți să tai pieptul și dintr-o mișcare lungă, în adâncime. Folosește osul din carcasă ca ghid, ca să te asiguri că tăietura va fi dreaptă, iar pierderile de carne sunt minime. Dacă ”ratezi” centrul, vei avea câteva bucățele rămase, pe care le poți folosi în salată.

Nu încerca să tai pieptul de pui direct în sferturi. Vei sfârși cu bucăți de carne insuficiente pentru o porție întreagă.

3. Separă aripioarele

Apasă puțin pe aripioare, astfel încât ele să se îndoaie în exterior. Observă zona care conectează aripioara de restul puiului și taie, folosind mișcări de tip înainte-înapoi.

Taie vârful subțire al aripioarelor. Deși el se servește în unele restaurante, mai ales în cele americane, este nepoliticos să lași aripioarele întregi.

Din motive estetice, nu tăia aripioarele în bucăți mici. Este decizia musafirilor dacă aleg să le rupă ori să le taie.

4. Fă totul să arate bine

După tăiere, puiul preparat ar trebui să aibă:

  • 2 pulpe pe care le poți tăia în pulpe superioare și ciocănele;
  • 2 bucăți de piept pe care să le tai, astfel încât să ai patru bucăți, la final;
  • 1 set de aripioare, pe care le servești separat, împreună cu celelalte bucăți de mâncare.

2 tacamuri si o bucata de pui

Bucățile de carne rămase pot să facă salata-garnitură să devină mai consistentă. Puiul întreg are atât carne albă, cât și bucăți mai roșiatice și zemoase, așa că întotdeauna vei avea ce să alegi dintr-un astfel de meniu.

Puiul întreg se poate prepara pe sticlă sau ca la rotiserie. Dacă vei avea resturi de pui, poți să le integrezi într-o rețetă delicioasă, cu care îți surprinzi papilele gustative a doua zi!

Ultimele articole

Top 10 cele mai populare salate cu carne de pui
Citește

Top 10 cele mai populare salate cu carne de pui

Salatele cu pui reprezintă echilibrul perfect între nutrienții prezenți în carne, cum ar...

Top 10 curiozități despre ouă și beneficiile acestora
Citește

Top 10 curiozități despre ouă și beneficiile acestora

Ouăle sunt alimente de bază în multe bucătării din întreaga lume, lucru care...

Top 8 cele mai iubite ciorbe și supe din România
Citește

Top 8 cele mai iubite ciorbe și supe din România

România, una dintre țările cu o bogată tradiție culinară, se mândrește cu o...

De prin lume adunate
și pe masă așezate - retete pui

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui de tara.

Inspirație de zi cu zi

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele
LaProvincia într-un minut

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Carte de rețete – 7 rețete cu pui sănătoase