Cum să tai un pui întreg preparat

Puiul gătit arată delicios, atunci când îl scoți din cuptor. Și gustul va fi delicios, atunci când musafirii nerăbdători decid să treacă peste bucățile de carne și oase, tăiate inegal. Nu te naști știind deja cum să tai un pui întreg preparat, însă poți învăța.

De ce ai nevoie

  • Un cuțit bine ascuțit;
  • Tocător de bucătărie de dimensiuni mari;
  • O furculiță pentru grătar.

Dacă precizia nu este punctul tău forte, pune o foaie de copt sub tocător și/sau plasează-le pe cele două într-o tavă de cuptor lată.

3 ustensile pentru taiat pui

Cum să tai un pui întreg în 4 pași

Începe procesul cu o pauză. Odată ce ai scos puiul din cuptor, lasă-l să se odihnească pe masă timp de zece minute. Puiul rămâne cald și proaspăt, dar temperatura de suprafață se va echilibra și nu te vei frige atunci când o atingi.

Pregătire: Pune puiul și tocătorul pe o masă ori un blat de bucătărie unde să ai loc să miști materialele de lucru. Partea ce conține pieptul trebuie să fie orientată în sus.

1. Taie pulpele

Plasează furculița pentru grătar pe centrul puiului, ca să îl menții stabil. Taie pielea dintre pulpa întreagă (superioară și inferioară) și restul puiului până când ajungi la tocător.

Mișcă cuțitul în zig-zag, astfel încât să simți doar carnea, atunci când tai.

Repetă procedura cu cealaltă pulpă.

Nu încerca să tai doar pulpa inferioară. Zgârciul care unește carnea de os va face tot procesul să fie mai dificil.

1 pui intreg pentru taiat

2. Ocupă-te de piept

Apasă furculița puțin, astfel încât să ofere și mai multă stabilitate. Apoi, fă o tăietură orizontală lungă, cu 2 cm mai sus de nivelul aripilor.

Poți să tai pieptul și dintr-o mișcare lungă, în adâncime. Folosește osul din carcasă ca ghid, ca să te asiguri că tăietura va fi dreaptă, iar pierderile de carne sunt minime. Dacă ”ratezi” centrul, vei avea câteva bucățele rămase, pe care le poți folosi în salată.

Nu încerca să tai pieptul de pui direct în sferturi. Vei sfârși cu bucăți de carne insuficiente pentru o porție întreagă.

3. Separă aripioarele

Apasă puțin pe aripioare, astfel încât ele să se îndoaie în exterior. Observă zona care conectează aripioara de restul puiului și taie, folosind mișcări de tip înainte-înapoi.

Taie vârful subțire al aripioarelor. Deși el se servește în unele restaurante, mai ales în cele americane, este nepoliticos să lași aripioarele întregi.

Din motive estetice, nu tăia aripioarele în bucăți mici. Este decizia musafirilor dacă aleg să le rupă ori să le taie.

4. Fă totul să arate bine

După tăiere, puiul preparat ar trebui să aibă:

  • 2 pulpe pe care le poți tăia în pulpe superioare și ciocănele;
  • 2 bucăți de piept pe care să le tai, astfel încât să ai patru bucăți, la final;
  • 1 set de aripioare, pe care le servești separat, împreună cu celelalte bucăți de mâncare.

2 tacamuri si o bucata de pui

Bucățile de carne rămase pot să facă salata-garnitură să devină mai consistentă. Puiul întreg are atât carne albă, cât și bucăți mai roșiatice și zemoase, așa că întotdeauna vei avea ce să alegi dintr-un astfel de meniu.

Puiul întreg se poate prepara pe sticlă sau ca la rotiserie. Dacă vei avea resturi de pui, poți să le integrezi într-o rețetă delicioasă, cu care îți surprinzi papilele gustative a doua zi!

Ultimele articole

Citește

Ce este BMI-ul şi cu ce te ajută dacă îl ştii

Dacă ai răsfoit o revistă de nutriţie, până acum probabil că ai auzit de BMI sau indicele de masă corporală. Poate că ai avut şi formula de calcul, ai aflat care este şi… cam atât. Care ar fi utilitatea lui? Vom afla astăzi. Să începem cu o definiţie. BMI = Body Mass Index sau IMC […]

Citește

Ce vin alegi în funcție de mâncarea de pui

Când vine vorba de alegerea vinului întâlnim deseori două tipuri de persoane: cei care se bazează pe preț și nu aleg neapărat vinul care le reprezintă alegerea culinară și cei care încearcă să asocieze cât mai corect gustul vinului cu preparatul pe care urmează să-l mănânce. În general, vinul trebuie să nuanțeze gusturile ce se […]

Citește

5 tehnici sănătoase de gătit carnea de pui

Chiar dacă avem la dispoziţie numeroase metode prin care putem găti, recurgem deseori doar la câteva dintre ele. Din necunoaştere sau din obişnuinţă, de cele mai multe ori gătim prin maxim 3 metode. Deschiderea către noi tehnici aduce mai multe satisfacţii, numărând lărgirea repertoriului de reţete, un mod captivant şi interesant de a-ţi surprinde familia […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia.