Cum să tai un pui întreg preparat

Puiul gătit arată delicios, atunci când îl scoți din cuptor. Și gustul va fi delicios, atunci când musafirii nerăbdători decid să treacă peste bucățile de carne și oase, tăiate inegal. Nu te naști știind deja cum să tai un pui întreg preparat, însă poți învăța.

De ce ai nevoie

  • Un cuțit bine ascuțit;
  • Tocător de bucătărie de dimensiuni mari;
  • O furculiță pentru grătar.

Dacă precizia nu este punctul tău forte, pune o foaie de copt sub tocător și/sau plasează-le pe cele două într-o tavă de cuptor lată.

3 ustensile pentru taiat pui

Cum să tai un pui întreg în 4 pași

Începe procesul cu o pauză. Odată ce ai scos puiul din cuptor, lasă-l să se odihnească pe masă timp de zece minute. Puiul rămâne cald și proaspăt, dar temperatura de suprafață se va echilibra și nu te vei frige atunci când o atingi.

Pregătire: Pune puiul și tocătorul pe o masă ori un blat de bucătărie unde să ai loc să miști materialele de lucru. Partea ce conține pieptul trebuie să fie orientată în sus.

1. Taie pulpele

Plasează furculița pentru grătar pe centrul puiului, ca să îl menții stabil. Taie pielea dintre pulpa întreagă (superioară și inferioară) și restul puiului până când ajungi la tocător.

Mișcă cuțitul în zig-zag, astfel încât să simți doar carnea, atunci când tai.

Repetă procedura cu cealaltă pulpă.

Nu încerca să tai doar pulpa inferioară. Zgârciul care unește carnea de os va face tot procesul să fie mai dificil.

1 pui intreg pentru taiat

2. Ocupă-te de piept

Apasă furculița puțin, astfel încât să ofere și mai multă stabilitate. Apoi, fă o tăietură orizontală lungă, cu 2 cm mai sus de nivelul aripilor.

Poți să tai pieptul și dintr-o mișcare lungă, în adâncime. Folosește osul din carcasă ca ghid, ca să te asiguri că tăietura va fi dreaptă, iar pierderile de carne sunt minime. Dacă ”ratezi” centrul, vei avea câteva bucățele rămase, pe care le poți folosi în salată.

Nu încerca să tai pieptul de pui direct în sferturi. Vei sfârși cu bucăți de carne insuficiente pentru o porție întreagă.

3. Separă aripioarele

Apasă puțin pe aripioare, astfel încât ele să se îndoaie în exterior. Observă zona care conectează aripioara de restul puiului și taie, folosind mișcări de tip înainte-înapoi.

Taie vârful subțire al aripioarelor. Deși el se servește în unele restaurante, mai ales în cele americane, este nepoliticos să lași aripioarele întregi.

Din motive estetice, nu tăia aripioarele în bucăți mici. Este decizia musafirilor dacă aleg să le rupă ori să le taie.

4. Fă totul să arate bine

După tăiere, puiul preparat ar trebui să aibă:

  • 2 pulpe pe care le poți tăia în pulpe superioare și ciocănele;
  • 2 bucăți de piept pe care să le tai, astfel încât să ai patru bucăți, la final;
  • 1 set de aripioare, pe care le servești separat, împreună cu celelalte bucăți de mâncare.

2 tacamuri si o bucata de pui

Bucățile de carne rămase pot să facă salata-garnitură să devină mai consistentă. Puiul întreg are atât carne albă, cât și bucăți mai roșiatice și zemoase, așa că întotdeauna vei avea ce să alegi dintr-un astfel de meniu.

Puiul întreg se poate prepara pe sticlă sau ca la rotiserie. Dacă vei avea resturi de pui, poți să le integrezi într-o rețetă delicioasă, cu care îți surprinzi papilele gustative a doua zi!

Ultimele articole

Citește

Cum organizezi cu succes o masă în aer liber

Sezonul cald vine cu noi posibilități și cu ocazii perfecte de făcut amintiri. Mesele luate în aer liber alături de familie, în confortul propriei tale terase de acasă sau în grădină sunt momente speciale încărcate cu gust și bucurie. Un prânz luat în aer liber, în tihnă și în adiere de vânt te încarcă cu […]

Citește

Cei mai iuți ardei din lume și câteva preparate pentru curajoși

Înainte de toate, e bine să știi că iuțimea ardeilor se măsoară în unități Scoville, după scara Scoville – inventată de un farmacist pe nume Wilbur Scoville în 1912. Folosind scara Scoville, se stabilește cât de iute este un ardei în funcție de concentrația de capsaicină pe care o are în componență. Scara Scoville începe […]

Citește

Plating de casă sau cum să aranjezi mâncarea în farfurie

Fie că organizezi o mică adunare la tine acasă și servești mâncare sau prepari cina doar pentru tine, aranjarea preparatelor în farfurie face parte din experiența culinară. Gustul este important, bineînțeles, dar la fel de important este și aspectul pentru că orice bunătate trece mai întâi prin filtrul vizual, iar când un fel de mâncare […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia. Termeni și condiții.
Carte de secrete culinare - 5 secrete din bucătărie pe care trebuie să le afli