Cum să transformi un sos imperfect într-o delicatesă

Plănuieşti întotdeauna o cină gustoasă, acompaniată de un sos perfect, bogat în arome şi gusturi. Nu întotdeauna planul şi rezultatul coincid. Aşa că uneori, ai nevoie de nişte trucuri prin care poţi reechilibra sosurile care ies altfel decât le-ai gândit.

Aplicând trucurile corecte, poţi reechilibra un sos care are un gust prea sărat, înţepător, picant ori o textură prea apoasă. Nu este nevoie să adaugi făină sau alte ingrediente nepotrivite în consistenţă. Totul se poate face mult mai simplu. Hai să vedem cum poţi salva…

Sosuri prea apoase

Poate că ai pregătit un sos delicios, echilibrat în condimente, arome şi gust. Însă, consistenţa pare să nu mai scadă. Ce poţi face?

  • Micşorează intensitatea flăcării de pe aragaz. Deşi durează, acest proces este unul care îţi permite să aduci sosul la consistenţa pe care ţi-o doreşti. Redu flacăra şi amestecă, fără să pui capac. Lichidul se va evapora mai uşor.
  • Foloseşte ouă. Această metodă este eficientă mai ales pentru sosurile deserturilor, cele cremoase şi care conţin muştar. Foloseşte câte un gălbenuş de ou pentru o cană de lichid. Amestecă gălbenuşul, adaugă câteva linguri de sos pe măsură ce mixezi, apoi adaugă amestecul în sos şi amestecă din nou până când sosul îşi schimbă consistenţa.

Sosuri prea sărate

Dacă ai pus prea multă sare în sos, probabil că prima opţiune care îţi vine în minte este să adaugi sare şi, apoi, să cauţi soluţii pentru sosul pre apos. Există şi alte soluţii. Iată-le.

  • Adaugă un cartof. Fie că pregăteşti o supă, o ciorbă sau un sos, poţi “îmblânzi” mâncarea cu o bucată de cartof. Amidonul atrage lichidul care conţine sare, iar cartoful va deveni sărat. Lasă bucata de cartof în sos pentru 5-10 minute, apoi gustă din nou.
  • Măreşte porţia. Da, cea mai simplă soluţie este să diluezi sosul. Însă, poţi schimba totul mărind porţiile preparatului. Adaugă mai multe roşii pasate în sosul prea sărat. Pune încă o cană în supă. Completează cu ingrediente şi observă cum gustul se ameliorează.

Sosuri prea picante

Mâncărurile thailandeze sau asiatice au un gust delicios – atunci când nu ies prea iuţi sau picante. Deşi par fără scăpare, acestea sunt uşor de salvat.

  • Adaugă mai multe ingrediente. Plănuieşti să adaugi proteine sau legume în reţetă? Măreşte porţiile celor două şi acestea vor absorbi gustul picant. Apa, de asemenea, diluează un gust prea puternic.
  • Completează cu lactate. Multe reţete permit ingrediente lactate, aşa că poţi tempera acel gust prea picant. Adaugă lapte, smântână sau iaurt deasupra porţiilor pe care le serveşti. Poţi folosi chiar şi lapte de cocos, mai ales în cazul preparatelor asiatice.

Foloseşte acizi. Stoarce o lămâie sau un lime peste preparat, în farfurie şi schimbă gustul mâncării. Dacă meniul conţine sos de roşii, poţi mări porţia roşiilor sau completa cu oţet.

Poftă bună la sosuri!

Mâncărurile bogate în sosuri sunt la fel de generoase în arome, gusturi şi culoare. Te poţi bucura de ele fără să îţi faci griji în privinţa gusturilor în exces.

Nu uita să foloseşti ingrediente proaspete, în locul celor uscate sau congelate. Acestea adaugă un plus de aromă pe care îl vei simţi cu fiecare înghiţitură.

 

Ultimele articole

Citește

Cum să transformi un sos imperfect într-o delicatesă

Plănuieşti întotdeauna o cină gustoasă, acompaniată de un sos perfect, bogat în arome şi gusturi. Nu întotdeauna planul şi rezultatul coincid. Aşa că uneori, ai nevoie de nişte trucuri prin care poţi reechilibra sosurile care ies altfel decât le-ai gândit. Aplicând trucurile corecte, poţi reechilibra un sos care are un gust prea sărat, înţepător, picant […]

Citește

Cum să foloseşti cuptorul cu microunde pentru carnea de pui

Cuptorul cu microunde este un subiect atât de discutat încât oamenii preferă fie să îl utilizeze cu fiecare ocazie, fie să îl evite. Siguranţa cărnii de pui pregătite la cuptorul cu microunde depinde, în multe cazuri, de bacteriile la care a fost expusă înainte de pregătire, cum a fost gătită şi cum a fost utilizat […]

Citește

Cum să pregăteşti carne de pui cu puţine calorii

Caloriile sunt cele care determină dacă luăm în greutate sau slăbim, pe baza mâncărurilor pe care le consumăm, dar şi a cantităţilor. Ar trebui ca numărul lor să fie raportat la obiectivele fiecăruia. Însă, după acest plan urmează o întrebare comună şi, uneori, problematică: ce poţi mânca astfel încât să nu îţi fie foame, dar […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia.