Cum să transformi un sos imperfect într-o delicatesă

Plănuieşti întotdeauna o cină gustoasă, acompaniată de un sos perfect, bogat în arome şi gusturi. Nu întotdeauna planul şi rezultatul coincid. Aşa că uneori, ai nevoie de nişte trucuri prin care poţi reechilibra sosurile care ies altfel decât le-ai gândit.

Aplicând trucurile corecte, poţi reechilibra un sos care are un gust prea sărat, înţepător, picant ori o textură prea apoasă. Nu este nevoie să adaugi făină sau alte ingrediente nepotrivite în consistenţă. Totul se poate face mult mai simplu. Hai să vedem cum poţi salva…

Sosuri prea apoase

Poate că ai pregătit un sos delicios, echilibrat în condimente, arome şi gust. Însă, consistenţa pare să nu mai scadă. Ce poţi face?

  • Micşorează intensitatea flăcării de pe aragaz. Deşi durează, acest proces este unul care îţi permite să aduci sosul la consistenţa pe care ţi-o doreşti. Redu flacăra şi amestecă, fără să pui capac. Lichidul se va evapora mai uşor.
  • Foloseşte ouă. Această metodă este eficientă mai ales pentru sosurile deserturilor, cele cremoase şi care conţin muştar. Foloseşte câte un gălbenuş de ou pentru o cană de lichid. Amestecă gălbenuşul, adaugă câteva linguri de sos pe măsură ce mixezi, apoi adaugă amestecul în sos şi amestecă din nou până când sosul îşi schimbă consistenţa.

Sosuri prea sărate

Dacă ai pus prea multă sare în sos, probabil că prima opţiune care îţi vine în minte este să adaugi sare şi, apoi, să cauţi soluţii pentru sosul pre apos. Există şi alte soluţii. Iată-le.

  • Adaugă un cartof. Fie că pregăteşti o supă, o ciorbă sau un sos, poţi “îmblânzi” mâncarea cu o bucată de cartof. Amidonul atrage lichidul care conţine sare, iar cartoful va deveni sărat. Lasă bucata de cartof în sos pentru 5-10 minute, apoi gustă din nou.
  • Măreşte porţia. Da, cea mai simplă soluţie este să diluezi sosul. Însă, poţi schimba totul mărind porţiile preparatului. Adaugă mai multe roşii pasate în sosul prea sărat. Pune încă o cană în supă. Completează cu ingrediente şi observă cum gustul se ameliorează.

Sosuri prea picante

Mâncărurile thailandeze sau asiatice au un gust delicios – atunci când nu ies prea iuţi sau picante. Deşi par fără scăpare, acestea sunt uşor de salvat.

  • Adaugă mai multe ingrediente. Plănuieşti să adaugi proteine sau legume în reţetă? Măreşte porţiile celor două şi acestea vor absorbi gustul picant. Apa, de asemenea, diluează un gust prea puternic.
  • Completează cu lactate. Multe reţete permit ingrediente lactate, aşa că poţi tempera acel gust prea picant. Adaugă lapte, smântână sau iaurt deasupra porţiilor pe care le serveşti. Poţi folosi chiar şi lapte de cocos, mai ales în cazul preparatelor asiatice.

Foloseşte acizi. Stoarce o lămâie sau un lime peste preparat, în farfurie şi schimbă gustul mâncării. Dacă meniul conţine sos de roşii, poţi mări porţia roşiilor sau completa cu oţet.

Poftă bună la sosuri!

Mâncărurile bogate în sosuri sunt la fel de generoase în arome, gusturi şi culoare. Te poţi bucura de ele fără să îţi faci griji în privinţa gusturilor în exces.

Nu uita să foloseşti ingrediente proaspete, în locul celor uscate sau congelate. Acestea adaugă un plus de aromă pe care îl vei simţi cu fiecare înghiţitură.

 

Ultimele articole

Citește

Ce verdețuri trebuie să încerci primăvara asta

Primăvara este așteptată de oameni din mai multe motive ce țin de temperaturi și vreme, de garderobă, de stare de spirit și mai ales de alimentație. O gamă largă de verdețuri și legume de sezon devin disponibile în această perioadă și pot fi folosite în bucătărie în diverse preparate. Gusturi bogate și sănătate Verdeţurile conţin […]

Citește

Cum trece organismul tău la alimentația de primăvară

Primăvara își face simțită prezența cu pași timizi, deși în mod oficial, calendaristic vorbind este aici. Temperaturile cresc ușor, iar semnele noului anotimp apar cel mai rapid în farfuria ta. Odată cu schimbarea anotimpului, apar și schimbări în alimentația de zi cu zi. Din motive ce țin de noile opțiuni alimentare, de psihologia umană și […]

Citește

Cui îi revine responsabilitatea gătitului în familie

Percepția despre rolurile într-o familie diferă de la individ la individ în funcție de cultură, tradiție, țară și regiune. În general, viziunea asupra familiei și a rolurilor pe care le are fiecare membru este transmisă din generație în generație și se preia modelul standardizat pe care îl ai în familia ta și pe care părinții […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia. Termeni și condiții.
Afla cum gateste un bucatar international