Cum se congelează alimentele

Dacă vrei să te bucuri de vitaminele fructelor și legumelor pe tot parcursul anului sau ai cumpărat prea multe alimente, conservarea prin congelare este una dintre cele mai eficiente metode prin care poți să le păstrezi un timp îndelungat.

Mai jos, ți-am pregătit un ghid care te va ajuta să eviți risipa și să păstrezi corect alimentele la congelator.

Cum se congelează carnea de pui

Înainte de toate, spală-te foarte bine pe mâini și îndepărtează carnea din ambalajul inițial. 

Porționează bucăți de carne pentru mai multe feluri de mâncare. 

Dacă ai un pui întreg, pune spatele, gâtul și aripile deoparte pentru ciorbă, iar pulpele și pieptul de pui pentru alt fel de mâncare. Astfel, în momentul în care vrei să prepari ceva, vei scoate din congelator exact ce îți trebuie.

Dacă ai mai multe pulpe de pui, gândește-te pentru câte persoane gătești de obicei și porționează carnea în așa fel încât vei putea scoate la decongelat cantitatea necesară pentru o mâncare.

După ce ai porționat carnea, folosește pungi speciale pentru congelator pentru a o depozita și scrie pe pungă data la care a fost pusă la congelat.

Nu lăsa mai mult de 6 luni în congelator carnea de pui porționată.

Cum se congelează legumele și fructele

Încearcă să pui fructele și legumele la congelator cât mai repede după ce au fost culese. Spală bine fiecare bucată în parte, dacă este nevoie opărește-le și lasă-le să se scurgă de apă înainte de a le pune la congelator. La fel ca la carnea de pui, scrie pe fiecare pungă de congelator data la care au fost congelate. 

În cazul în care vrei ca bucățile de fructe sau legume să nu se lipească între ele în punga de congelator, poți să le congelezi folosind o tavă:

  • pune fructele sau legumele într-o tavă care încape în congelator, 
  • lasă tava în congelator timp de 2 zile, 
  • scoate tava din congelator și pune imediat conținutul ei într-o pungă pe care o depozitezi înapoi la rece. 

Nu păstra mai mult de un an legumele și fructele în congelator!

Mic ghid pentru congelarea legumelor

Ardei grași: se spală, se curăță de semințe, se taie și se congelează.

Broccoli: se separă în buchețele, se spală, se opăresc, se lasă la răcit și la scurs, se congelează.

Fasole verde: se spală, se taie, se opărește, se lasă la răcit și la scurs, se congelează. 

Morcovi: se spală, se taie cuburi sau fâșii, se congelează.

Mărar, pătrunjel, leuștean: se spală, se toacă, se congelează.

Pentru opărirea legumelor, pune la fiert o cratiță cu apă și pune legumele în apa fiartă timp de maxim 2 minute.

 

O mâncare bună, direct din congelator

Păstrează ce e mai bun de la natură la tine în congelator. Pe lângă faptul că ai posibilitatea de a avea o bucățică de primăvară mereu în casă, vei putea prepara rapid unele bunătăți pentru că vei avea toate ingredientele pregătite și tăiate. Tot ce trebuie să faci este să aștepți să se decongeleze și să le pui în cratiță.

Ultimele articole

Citește

Cum să folosești lămâile în bucătărie

Lămâia noastră cea de toate zilele are o sumedenie de întrebuințări în foarte multe domenii precum industria farmaceutică, frumusețe și spa, chimică și de foarte multe ori notele citrice ale acestui fruct se regăsesc în parfumuri, dar cel mai des lămâia este consumată în diverse forme ca aliment. Ea se folosește proaspătă sau procesată în […]

Citește

Cum te pregătești pentru trecerea la alimentația de vară

Vara își intră încet, dar sigur în drepturi și pe lângă temperaturile în creștere, schimbarea garderobei și atmosfera plăcută pe care o aduce, ea mai vine și cu schimbări în regimul alimentar. Schimbările sunt naturale, însă este indicat să acorzi atenție acestui proces de trecere. Mai mult gust, mai multă prospețime și mai multă vitalitate […]

Citește

Ce nu știai despre ciorbe și supe

Ciorba este un preparat mai mult sau mai puțin consistent, în funcție de ingredientele folosite și de modalitatea de preparare a acesteia. Mirosul său îți aduce aminte de casa bunicilor sau a părinților și de gusturile copilăriei. Despre ciorbe și supe se spun multe lucruri. Unele sunt adevărate, altele sunt puțin distorsionate, iar altele sunt […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia. Termeni și condiții.
Carte de secrete culinare - 5 secrete din bucătărie pe care trebuie să le afli