De ce să folosești stock de pui de casă. Făcut în casă!

Ce este stock-ul de pui? Stock-ul de pui sau supa bază de pui este folosită în multe rețete și reprezintă una dintre ingredientele elementare ale multor mâncăruri pe bază de carne, tocănițe sau mâncare de legume. Nefiind văzută pe rafturi decât sub formă de conservă sau cubulețe, dar cu o cantitate uriașă de sare și aditivi, aceasta nu este atât de cunoscută sau folosită la noi în țară.

De ce e bună supa bază de pui făcută în casă?

Sunt numeroase motive pentru care prepararea unui stock de pui propriu este benefic pentru mâncarea ta:

  • știi ce legume și ce carne de pui folosești,
  • poți să adaptezi supa după gustul tău,
  • este făcută de tine.

Supa bază de pui este un preparat des folosit în bucătăria europeană, fiind un potențiator de gust natural. Aceasta reprezintă zeama rezultată din fierberea oaselor sau a anumitor bucăți de pui. 

Stock-ul de pui are numeroase întrebuințări și se folosește în diverse mâncăruri cunoscute în întreaga lume, precum: pilaf, legume la cuptor, orice fel de tocănițe, paella, supe, risotto.

Cum obținem stock-ul de pui?

Modul de obținere poate să difere, în funcție de părțile de pui folosite sau legumele folosite. Dacă vă gândiți că fondul de pui se face din carne scumpă, nu este cazul. În general, acest preparat se face cu spinări, aripi, carcase sau gâturi de pui, pentru că ele au gelatina de care este nevoie pentru un gust mult mai gustos. Înainte să începeți să pregătiți fondul de pui, sunt utile câteva sfaturi pe care vi le prezentăm în cele ce urmează.

  • Dacă doriți, înainte să adăugați legumele în oală, căliți-le puțin pentru a se înmuia. 
  • Cea mai recomandată este o oală mare, cu capac, adâncă și largă. Toate ingredientele trebuie să stea în permanență în apă, pe timpul fierberii.
  • Puteți folosi bucăți de pui rumenite/fripte sau rotisate la cuptor înainte, iar în acest caz culoarea va fi una mai închisă și va avea un gust mai intens. Puteți sări peste procesul acesta și să puneți părțile de pui din prima în oală împreună cu legumele și condimentele.
  • Se folosesc condimente aromatice: frunze de dafin, pătrunjel sau cimbru pentru a putea fi scoase ușor ulterior.
  • În ceea ce privește durata de preparare, de obicei supa este gata între 4 și 12 ore.
  • Supa de pui se fierbe la foc domol, în caz contrar aceasta va avea un gust amar și riscați să stricați bunătate de preparat.  
  • Din cauza proteinelor din carne, la suprafața apei se vor ridica impurități pe care este necesar să le îndepărtați. Puteți folosi o lingură sau o sită.

Cum poți depozita cu succes stock-ul de pui?

Pentru a vă facilita prepararea acestei rețete atât de utile în bucătărie, puteți păstra oase sau resturi de pui în congelator pentru a le folosi pentru următoarea supă. De asemenea, aceasta se depozitează cu succes la congelator, în pungi pentru gheață și rămâne la fel de bună între o săptămână și până la o lună de la depozitare. Astfel, la următoarea tocăniță să nu uitați să adăugați ingredientul secret. 

Ingredientul secret din rețetele cu gust bun!

Ne întrebăm adesea dacă există secrete pentru gusturi magice în bucătărie. Cu siguranță supa bază de pui este un aliment care face parte din categoria „secrete în bucătărie”. Data viitoare când familiei tale îi este poftă de orez, orice fel de tocăniță, carne la cuptor, legume înăbușite, surprinde-i gustul cu ingredientul special.

Ultimele articole

Citește

Calendarul meselor tale de Sărbători

Printre atâtea zile de pregătiri pentru Crăciun și Revelion parcă nici nu mai știi exact de câte detalii trebuie să ții cont. Luna decembrie este solicitantă, mai ales pentru că se încheie cu un șir de zile de vacanță în familie. Parcă începi să ai nevoie de un calendar pentru sărbătorile din acest an. Ca […]

Citește

Decorațiuni culinare și mici surprize de Crăciun

Ce elemente trebuie să ai în vedere atunci când vrei să obții un preparat gustos peste măsură? Ingredientele alese cu grijă? Da. Mirosul îmbietor? Clar. Timpul de gătire și ordinea în care așezi în cratiță cele necesare? Acest proces are secrete bine păstrate de către fiecare expert în ale Crăciunului. Dar totuși, ce te face […]

Citește

Trucuri pentru gazde: Crăciun de poveste, mai puțin solicitant

Fiind una dintre cele mai frumoase perioade din an, Crăciunul reprezintă un prilej de a ne conecta cu cei dragi. Cei mici petrec mai mult timp alături de bunici, rudele care locuiesc la distanță vin în vizită, la fel și prietenii pe care îi vedem atât de rar, dar cu care avem atât de multe […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia.
Ia-ți cadoul Craciun!