Dulce și sărat într-o singură farfurie

Dacă te numeri printre persoanele îndrăznețe ce vor să încerce ceva diferit, aruncă un ochi peste variantele de rețete ce combină două gusturi aparent opuse – dulce și sărat. Noi îți vom arăta că dacă găsești ingredientele potrivite, cele două gusturi se vor completa perfect împreună. Încearcă-le și adaugă-le în meniu!

Combinație ciudată sau inedită

Sarea este un condiment esențial în bucătărie. În toate rețetele pe care le gătești, aceasta își găsește mereu locul printre ingrediente. Fără ea, riști ca mâncarea să nu aibă gust. Dar te-ai gândit vreodată cum ar fi să combini sarea și zahărul în același fel de mâncare? 

Totul este posibil atunci când ai puțină inspirație și îți vin idei creative. Spre exemplu, poți combina sarea cu zahărul într-o rețetă de pulpe de pui la cuptor cu morcovi caramelizați. Deși nu pare, gustul dulce al morcovilor merge de minune cu puiul la cuptor, mai ales dacă are și o crustă delicioasă. Încearcă această rețetă inedită și cu siguranță nu vei da greș la mesele de familie.

Fructe + pui = ?

Rețetele asiatice îmbină adesea puiul cu diferite fructe, în mâncăruri calde sau reci. Există o mulțime de variante în care fructele se potrivesc de minune cu puiul prăjit, gătit la cuptor sau pe grătar. Acestea se potrivesc cu orice parte a puiului – pulpe, piept sau aripioare. Câteva fructe care se adaugă în rețetele de mâncare cu pui sunt:

  • ananas,
  • portocală,
  • lămâie,
  • mere,
  • rodii.

Poți pregăti fie o rețetă de mâncare chinezească cu pui și ananas, fie un piept de pui cu fructe la cuptor. Poți alege să pui fructele în garnituri: în salate poți adăuga câteva felii de măr, iar în orez poți pune câteva semințe de rodii. Depinde de ce mâncare ai gătit dar și de gusturile tale.

Sosuri de fructe pentru mâncărurile cu pui 

Un alt mod în care poți combina fructele cu felurile tale preferate de mâncare este să pregătești sosuri delicioase. Aici există o varietate mai mare de rețete și poți să găsești pentru aproape fiecare mâncare un sos potrivit cu fructe. Câteva idei de sosuri sunt:

  • sos cu rodii – seamănă cu o dulceață și se potrivește la fripturi sau în salate;
  • sos cu mango – perfect pentru o rețetă de piept de pui cu sos de mango;
  • sos cu mere, kiwi, caise, pere, ananas – alege câteva fructe din această listă, de preferat câteva dulci cu alte câteva acrișoare și vei obține un sos bun pentru pieptul de pui tras la tigaie.

Salate de pui cu fructe

Salatele pot fi folosite la mese tale fie ca fel propriu-zis fie ca garnitură. Oricum ai decide să le consumi, gândește-te la opțiunea de a face salate mai speciale. Pe lângă salata verde și pieptul de pui, adaugă struguri, migdale, merișoare desidratate, mere acrișoare sau pere. Poți să pui toată lista de fructe sau să le alege pe cele care îți plac mai mult. Încearcă mai multe variante și vezi care sunt combinațiile tale preferate. Fii liber să adaugi orice alt fruct vrei, rețetele se pot adapta.

Sosuri dulci bune de combinat cu puiul

Pentru invitați speciali ai nevoie de preparate speciale! Rețetele cu pui pot deveni un deliciu atunci când ai grijă să pregătești sosuri pe măsură. Câteva sosuri dulci pe care le poți încerca sunt:

  • sos cu miere – ai nevoie de usturoi, sos de soia, zeama de la o lămâie și, evident, miere. Amestecă ingredientele bine și folosește sosul pentru a unge pulpele de pui înainte să le pui la cuptor;
  • sos cu lapte de cocos – se poate folosi cu pui, pește sau creveți. După ce ai călit o ceapă mică, puțin usturoi și ai adăugat sos de roșii, lasă ingredientele să fiarbă. Adaugă puiul și laptele de cocos și vei obține o mâncare aromată.
  • sos cu miere și vanilie – miere, un praf de vanilie, oțet, muștar, piper și sare sunt ingredientele pentru acest sos. Îl poți folosi cu succes pentru mușchiul de vită la cuptor.

Alternative sănătoase pentru zahăr

Dacă te afli printre cei care nu pot consuma zahăr sau încerci să reduci cantitatea de zahăr pe care o consumi, uită-te prin lista de mai jos pentru a găsi un înlocuitor bun pentru zahăr:

  • scorțișoară – are doar 6 calorii/linguriță și oferă un gust aromat cafelei sau merelor coapte;
  • miere – o poți folosi exact ca pe zahăr, în orice preparat sau băutură în care se poate topi;
  • melasă din trestie – este un sirop care se obține din prima fierbere a trestiei de zahăr;
  • stevia – conține eritrirol, un înlocuitor al zahărului cu 0 calorii, obținut din fermentarea zahărului.
  • sirop de agave – este bogat în antioxidanți și se poate folosi în salate, sosuri, deserturi sau băuturi;
  • zahărul de cocos – este un îndulcitor natural folosit cel mai mult în Asia ce conține vitamina C și are un indice glicemic scăzut. Este cunoscut drept cel mai rezistent îndulcitor din lume.

Alternative sănătoase pentru sare

Sarea pe care o găsim în supermarket-uri poate conține iod în exces, poate fi albită artificial sau tratată cu diferite substanțe. Câteva variante sănătoase ce pot înlocui sarea sunt:

  • alge – conțin sare de mare naturală, fibre și o cantitate potrivită de iod. Pot fi folosite în salate sau drept condiment;
  • sos de soia – specific Asiei, acesta se folosește cel mai bine crud, în salate, pește sau în mâncărurile cu pui la tigaie sau la cuptor;
  • tamari – este un condiment obținut din boabe de soia fermentate, sare de mare și apă.

Experimentează în bucătărie

Dacă vrei să îți iasă cât mai multe rețete reușite, trebuie să încerci cât mai mult. Găsește-ți idei printre rețetele cu pui și pregătește o masă delicioasă pentru prieteni și familie. Alege să adaugi și un sos inedit sau o salată cu fructe și cu siguranță îi vei impresiona!

Ultimele articole

Citește

Idei pentru pachetul de prânz la birou

Chiar și în zilele călduroase, una dintre cele mai mari dileme ale oamenilor este legată de mâncare. Ce mâncăm azi? Și mai important, ce ne luam la pachet astfel încât să fie gustos, ușor, sățios, care să reziste pe drum și să nu provoace o explozie de miros în frigiderul de la muncă? Avem câteva […]

Citește

Cum să obții mâncare ca la restaurant în 5 pași simpli

Mâncarea de la restaurant are un gust aparte, mâna bucătarului-șef făcându-și simțită prezența. Cu toate acestea, poți să obții și tu, chiar la tine acasă, un gust bun și savuros al felurilor tale preferate de mâncare. Urmează pașii de mai jos și vei vedea cât de simplu este să gătești cu gust. 1. Condimentează carnea […]

Citește

Delicii cu pui pentru micul dejun

Micul dejun este cea mai importantă masă din zi pentru că te alimentează cu energia necesară pentru a începe ziua în forță. De altfel, se spune că prima masă din zi este cea mai copioasă și mai sățioasă masă pe care trebuie să o ai. A lua sau a nu lua micul dejun? Răspunsul este […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia. Termeni și condiții.
Carte de secrete culinare - 5 secrete din bucătărie pe care trebuie să le afli