3 tipuri de mancare de pui pe masa

Gătim pui cu os sau fără os? Aceasta este întrebarea!

Puiul se naște cu oase și piele. Așadar, de ce ar trebui să ne întrebăm dacă este mai sigur, mai rapid, mai ușor să gătim pui cu os sau fără os? Tocmai pentru că nimeni nu și-ar dori o salată cu ciocănele întregi sau supe cu fâșii din carne de gâturi, fără măduvă și oase.

Carnea de pui poate fi gătită în nenumărate feluri. Este și una dintre cele mai simple de manevrat, așa că reprezintă și motivele pentru care ai putea ”greși” o mâncare. Chiar și începătorii într-ale bucătăriei cunosc cel puțin trei rețete pe bază de pui. Însă, există posibilitatea ca întotdeauna să ne întrebăm dacă există variante mai ofertante decât cele pe care le cunoaștem. Care sunt diferențele între carnea de pui cu os și cea fără os?

pulpe de pui crude pe tocator

Atributele cărnii de pui cu os

La fel ca pielea de pui, osul conține minerale atât de benefice încât chiar și ciorba din oase de pui a fost declarată sănătoasă de către experți.

Pro

  • Osul contribuie la o rețetă gustoasă prin măduvă și substanțele pe care le eliberează.
  • Carnea din jurul osului va fi întotdeauna mai moale și suculentă decât carnea de la suprafață.
  • Dacă alegi să desprinzi manual carnea de pe os, poți folosi resturile pentru o zeamă de supă de pui care îți va fi utilă la alte rețete.
  • Puiul cu os are un aspect natural și atrăgător.

bucati de piept de pui crude pe tocator

Contra

  • Carnea de pui fără os se gătește rapid și uniform. Este potrivit pentru rețete bogate în garnituri sau sosuri.
  • Carnea fără os este deja tăiată în bucăți cu un aspect similar. Îți va fi mai ușor să o secționezi în bucăți egale, înainte să o pregătești, pentru că nu trebuie să o desprinzi de os.
  • Sucul rezultat din prepararea cărnii nu se pierde, ci se îmbină armonios cu sosul.
  • Carnea fără os este versatilă. Se poate adapta la rețete ce nu ar fi ușor de mâncat în prezența osului. Câteva dintre ele sunt omleta cu pui, sandvișurile, salatele cu piept de pui, supele din fâșii de carne și plăcinta cu pui.

pulpe si piept de pui pe gratar

De ce trebuie să ții cont

Carnea de pui cu os are avantaje unice, la fel ca bucățile de carne dezosate. Decizia asupra unui anumit produs este de natură personală. Însă, există diferențe pe care ar trebui să le luăm în calcul.

  • Carnea cu os se gătește mai greu, deoarece căldura are o putere mai mică de răspândire, în interiorul cărnii.
  • Carnea fără os este preparată mai rapid și putem risca să se usuce. Diferența de timp dintre cele două este de aproximativ 25-30 minute.
  • Există preparate cu durate de gătit similare, care ne pot ajuta. Aripioarele de pui pe grătar sunt bune de mâncat în același timp cu bucățile de piept de pui fără os, adică în 20 de minute.
  • Osul este dificil de îndepărtat de pe carne înainte de a-l pregăti și poate duce la un rezultat inestetic. Însă, îl poți scoate din apa în care fierbe, după ce carnea se albește și o poți desprinde mai ușor atunci.

Carnea de pui cu os are la fel de multe atribute pozitive ca și cea fără acesta. Diferențele dintre cele două apar în rețeta pe care o folosești și în procesul de gătire. Ambele tipuri de carne pot deveni nutritive și gustoase, atunci când sunt abordate corect. La final, decizia se rezumă la așteptările pe care le ai de la un meniu și modul în care el se prepară.

Ultimele articole

Citește

Cum să folosești lămâile în bucătărie

Lămâia noastră cea de toate zilele are o sumedenie de întrebuințări în foarte multe domenii precum industria farmaceutică, frumusețe și spa, chimică și de foarte multe ori notele citrice ale acestui fruct se regăsesc în parfumuri, dar cel mai des lămâia este consumată în diverse forme ca aliment. Ea se folosește proaspătă sau procesată în […]

Citește

Cum te pregătești pentru trecerea la alimentația de vară

Vara își intră încet, dar sigur în drepturi și pe lângă temperaturile în creștere, schimbarea garderobei și atmosfera plăcută pe care o aduce, ea mai vine și cu schimbări în regimul alimentar. Schimbările sunt naturale, însă este indicat să acorzi atenție acestui proces de trecere. Mai mult gust, mai multă prospețime și mai multă vitalitate […]

Citește

Ce nu știai despre ciorbe și supe

Ciorba este un preparat mai mult sau mai puțin consistent, în funcție de ingredientele folosite și de modalitatea de preparare a acesteia. Mirosul său îți aduce aminte de casa bunicilor sau a părinților și de gusturile copilăriei. Despre ciorbe și supe se spun multe lucruri. Unele sunt adevărate, altele sunt puțin distorsionate, iar altele sunt […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia. Termeni și condiții.
Carte de secrete culinare - 5 secrete din bucătărie pe care trebuie să le afli