Totul despre mâncarea halal, deliciul gastronomiei arabe

Probabil că ai întâlnit prin călătorii o măcelărie halal, restaurante de gen sau rețete cu specific arab. Dar știi ce este mâncarea halal? 

Astăzi facem o călătorie în bucătăria arabă și descoperim secretele mâncărurilor de tip halal, atât de cerute în unele rețete!

Ce este mâncarea halal?

Halal înseamnă, în religia musulmană, ”tot ce este permis”. Termenul nu se răsfrânge doar la mâncare, ci și la comportamentul arabilor și nu numai. Dacă religia este de acord cu ceva, atunci acel ceva este halal.

Totuși, mâncarea este supusă unor reguli stricte fără de care nu poate fi consumată.

Cum este mâncarea halal?

  1. Mâncarea nu trebuie să se intersecteze cu sânge sau alcool în timpul producției, procesării sau pregătirii.
  2. Este interzis consumul de carne de porc sau provenită de la animale (lupi, coioți, șerpi, amfibieni) și păsări de pradă (vulturi).
  3. Este interzis consumul de carne provenită de la animale care trăiesc și pe pământ, și pe apă, cum sunt broaștele, crocodilii și aligatorii.
  4. Pâinea, produsele din cereale, fructele și legumele nu trebuie preparate cu extract de vanilie, alcool sau grăsime animală de orice fel.
  5. Sunt interzise gelatina, enzimele, emulsificatorii și aromele pentru că nu se cunoaște originea lor.

Cum este carnea halal?

  1. Sacrificarea se face de către un musulman desemnat, în cadrul unui ritual specific. 
  2. Animalul trebuie sacrificat doar prin tăierea gâtului cu un cuțit ascuțit, astfel încât să aibă parte de o moarte rapidă.
  3. Înainte de procesarea cărnii, aceasta va fi lăsată până când sângele se scurge complet.
  4. Se presupune că carnea rezultată din acest ritual de sacrificare este purificată, sănătoasă, potrivită consumului uman.
  5. Cele mai des întâlnite mâncăruri cu carne halal conțin curcan, vită și pui.

De ce și unii non-musulmani consumă mâncare halal?

Consumul de mâncare (nu doar carne) halal s-a răspândit în Europa și este preferat chiar și de non-musulmani. Se vorbește despre beneficii ale mâncării halal atât din punct de vedere al gustului, cât și pentru sănătate.

Carnea halal respectă reguli stricte de igienă, de la producție și până la depozitare. Astfel, riscul de contaminare cu bacterii sau otrăvire a cărnii este redus. Alți experți spun că ritualul de sacrificare face tot posibilul ca animalul să nu simtă durere. Un animal stresat eliberează toxine în corp. Iar carnea halal este departe de aceste pericole. 

Gustul cărnii nu este fundamental diferit de cel care îți este deja cunoscut. Dar va fi unul natural. Pentru că sângele curge din carne fără intervenții, iar organele rămân intacte, vei avea un sistem imunitar puternic. De ce? Pentru că ai ales un tip de mâncare fără alcool, impurități, sânge și urme de urină. Unii declară chiar că carnea este mai fragedă și se menține proaspătă pentru mai mult timp.

În plus, carnea halal îți ”promite” că nu te vei intersecta cu hormoni de creștere, antibiotic, conservanți și pesticide. Animalele sunt crescute cu hrană naturală. 

Un meniu halal pentru astăzi?

Nu trebuie să te dedici stilului de viață musulman ca să încerci un meniu de tip halal. Internetul este bogat în rețete, iar măcelăriile specializate își fac apariția, încet-încet, în din ce în ce mai multe orașe. Totul începe cu o încercare, așa că poți vedea dacă simți diferențe de gust sau textură a cărnii. 

Apropo, știai că puiul LaProvincia se găsește în variantă halal, în mai multe țări din Europa?

 

Ultimele articole

Citește

Cum să folosești lămâile în bucătărie

Lămâia noastră cea de toate zilele are o sumedenie de întrebuințări în foarte multe domenii precum industria farmaceutică, frumusețe și spa, chimică și de foarte multe ori notele citrice ale acestui fruct se regăsesc în parfumuri, dar cel mai des lămâia este consumată în diverse forme ca aliment. Ea se folosește proaspătă sau procesată în […]

Citește

Cum te pregătești pentru trecerea la alimentația de vară

Vara își intră încet, dar sigur în drepturi și pe lângă temperaturile în creștere, schimbarea garderobei și atmosfera plăcută pe care o aduce, ea mai vine și cu schimbări în regimul alimentar. Schimbările sunt naturale, însă este indicat să acorzi atenție acestui proces de trecere. Mai mult gust, mai multă prospețime și mai multă vitalitate […]

Citește

Ce nu știai despre ciorbe și supe

Ciorba este un preparat mai mult sau mai puțin consistent, în funcție de ingredientele folosite și de modalitatea de preparare a acesteia. Mirosul său îți aduce aminte de casa bunicilor sau a părinților și de gusturile copilăriei. Despre ciorbe și supe se spun multe lucruri. Unele sunt adevărate, altele sunt puțin distorsionate, iar altele sunt […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia. Termeni și condiții.
Carte de secrete culinare - 5 secrete din bucătărie pe care trebuie să le afli