Totul despre mâncarea halal, deliciul gastronomiei arabe

Probabil că ai întâlnit prin călătorii o măcelărie halal, restaurante de gen sau rețete cu specific arab. Dar știi ce este mâncarea halal? 

Astăzi facem o călătorie în bucătăria arabă și descoperim secretele mâncărurilor de tip halal, atât de cerute în unele rețete!

Ce este mâncarea halal?

Halal înseamnă, în religia musulmană, ”tot ce este permis”. Termenul nu se răsfrânge doar la mâncare, ci și la comportamentul arabilor și nu numai. Dacă religia este de acord cu ceva, atunci acel ceva este halal.

Totuși, mâncarea este supusă unor reguli stricte fără de care nu poate fi consumată.

Cum este mâncarea halal?

  1. Mâncarea nu trebuie să se intersecteze cu sânge sau alcool în timpul producției, procesării sau pregătirii.
  2. Este interzis consumul de carne de porc sau provenită de la animale (lupi, coioți, șerpi, amfibieni) și păsări de pradă (vulturi).
  3. Este interzis consumul de carne provenită de la animale care trăiesc și pe pământ, și pe apă, cum sunt broaștele, crocodilii și aligatorii.
  4. Pâinea, produsele din cereale, fructele și legumele nu trebuie preparate cu extract de vanilie, alcool sau grăsime animală de orice fel.
  5. Sunt interzise gelatina, enzimele, emulsificatorii și aromele pentru că nu se cunoaște originea lor.

Cum este carnea halal?

  1. Sacrificarea se face de către un musulman desemnat, în cadrul unui ritual specific. 
  2. Animalul trebuie sacrificat doar prin tăierea gâtului cu un cuțit ascuțit, astfel încât să aibă parte de o moarte rapidă.
  3. Înainte de procesarea cărnii, aceasta va fi lăsată până când sângele se scurge complet.
  4. Se presupune că carnea rezultată din acest ritual de sacrificare este purificată, sănătoasă, potrivită consumului uman.
  5. Cele mai des întâlnite mâncăruri cu carne halal conțin curcan, vită și pui.

De ce și unii non-musulmani consumă mâncare halal?

Consumul de mâncare (nu doar carne) halal s-a răspândit în Europa și este preferat chiar și de non-musulmani. Se vorbește despre beneficii ale mâncării halal atât din punct de vedere al gustului, cât și pentru sănătate.

Carnea halal respectă reguli stricte de igienă, de la producție și până la depozitare. Astfel, riscul de contaminare cu bacterii sau otrăvire a cărnii este redus. Alți experți spun că ritualul de sacrificare face tot posibilul ca animalul să nu simtă durere. Un animal stresat eliberează toxine în corp. Iar carnea halal este departe de aceste pericole. 

Gustul cărnii nu este fundamental diferit de cel care îți este deja cunoscut. Dar va fi unul natural. Pentru că sângele curge din carne fără intervenții, iar organele rămân intacte, vei avea un sistem imunitar puternic. De ce? Pentru că ai ales un tip de mâncare fără alcool, impurități, sânge și urme de urină. Unii declară chiar că carnea este mai fragedă și se menține proaspătă pentru mai mult timp.

În plus, carnea halal îți ”promite” că nu te vei intersecta cu hormoni de creștere, antibiotic, conservanți și pesticide. Animalele sunt crescute cu hrană naturală. 

Un meniu halal pentru astăzi?

Nu trebuie să te dedici stilului de viață musulman ca să încerci un meniu de tip halal. Internetul este bogat în rețete, iar măcelăriile specializate își fac apariția, încet-încet, în din ce în ce mai multe orașe. Totul începe cu o încercare, așa că poți vedea dacă simți diferențe de gust sau textură a cărnii. 

Apropo, știai că puiul LaProvincia se găsește în variantă halal, în mai multe țări din Europa?

 

Ultimele articole

Citește

Ce este BMI-ul şi cu ce te ajută dacă îl ştii

Dacă ai răsfoit o revistă de nutriţie, până acum probabil că ai auzit de BMI sau indicele de masă corporală. Poate că ai avut şi formula de calcul, ai aflat care este şi… cam atât. Care ar fi utilitatea lui? Vom afla astăzi. Să începem cu o definiţie. BMI = Body Mass Index sau IMC […]

Citește

Ce vin alegi în funcție de mâncarea de pui

Când vine vorba de alegerea vinului întâlnim deseori două tipuri de persoane: cei care se bazează pe preț și nu aleg neapărat vinul care le reprezintă alegerea culinară și cei care încearcă să asocieze cât mai corect gustul vinului cu preparatul pe care urmează să-l mănânce. În general, vinul trebuie să nuanțeze gusturile ce se […]

Citește

5 tehnici sănătoase de gătit carnea de pui

Chiar dacă avem la dispoziţie numeroase metode prin care putem găti, recurgem deseori doar la câteva dintre ele. Din necunoaştere sau din obişnuinţă, de cele mai multe ori gătim prin maxim 3 metode. Deschiderea către noi tehnici aduce mai multe satisfacţii, numărând lărgirea repertoriului de reţete, un mod captivant şi interesant de a-ţi surprinde familia […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia.