5 mituri şi 5 adevăruri despre carnea de pui

Carnea de pui i se potriveşte oricărui moment al zilei, atunci când ştii cum să îl pregăteşti. Este sănătoasă, dacă te concentrezi pe un aranjament armonios între mâncare, garnitură şi/sau salată. Cu cât îţi cunoşti opţiunile culinare mai bine, cu atât te poţi juca mai mult cu ele. Îţi prezentăm cele mai comune mituri şi adevăruri despre carnea de pui pe care (probabil că) nu le ştiai.

Carnea de pui este uşor de digerat şi gustoasă atunci când o marinezi sau o găteşti astfel încât să îi scoţi gustul şi aroma la suprafaţă. Însă, cea mai light dintre cărnuri este mai mult de atât. Mai jos regăsești o parte din caracteristicile cunoscute, dar şi ascunse, ale cărnii de pui.

1. Carnea de pui este preparată atunci când este albă şi uscată

Mit: Carnea din care nu se văd suc sucuri sau urme de sânge şi are o culoare uniformă este deja bună de mâncat şi o poţi scoate pe farfurie.

Adevăr: Atunci când carnea puiului tăiat este albă, înseamnă că se apropie de temperatura internă sigură pentru consum. Însă, nu este gata. Dacă faci puiul pe grătar sau într-o tigaie fără ulei, vei observa că următorul stadiu este că partea de suprafaţă începe să se coloreze.

Atunci puiul se apropie de temperatura optimă. Puiul alb pe interior, dar decolorat la suprafaţă nu va fi gătit, ci doar prea crud pentru a putea fi gustat. Găteşte-l (chiar şi pe grătar) până când suprafaţa devine maro închis, fără să se înnegrească.

2. Carnea crudă de pui trebuie spălată

Mit: Suntem crescuţi într-o cultură care ne recomandă să spălăm orice aliment înaine să îl mâncăm – un obicei, de altfel sănătos.

Adevăr: Nu şi pentru carnea de pui. Nici USDA, organizaţia americană ce reglementează consumul de alimente, nu recomandă spălarea cărnii. Carnea crudă conţine bacterii şi microbi care, odată cu spălarea, ajung pe mâinile tale şi în chiuvetă. Dacă ţi se pare că necesită spălare, atunci clăteşte carnea într-un lighean şi şterge-o bine după.

În loc să o speli, alege să foloseşti un tocător şi un cuţit curat şi să elimini pielea – nu neapărat de pe carnea crudă.

3. Carnea fără piele e mai slabă

Mit: Dacă îi scoţi pielea cărnii de pui înainte să o găteşti, atunci ea va fi mai slabă şi mai sănătoasă. Vei putea chiar să scazi grăsimea din pulpă cu 50%.

Adevăr: Parţial, acest mit este adevărat. În acelaşi timp, însă, e greşit. Dacă scoţi pielea de pe carnea de pui înainte să o găteşti, vei sfârşi cu o carne uscată şi fără arome.

Pielea păstrează textura puiului proaspătă şi ţine siropul natural pe care îl lasă în interior. Găteşte puiul cu tot cu piele şi elimin-o înainte să îl pui pe farfurie.

4. Cu cât carnea este mai colorată, cu atât este mai grasă

Mit: Carnea slabă de pui este, prin definiţie, roz. Însă, poţi să îţi dai seama de cât de grasă e în funcţie de culoare. Cu cât este mai închisă, cu atât devine mai grasă. Cea galbenă este, prin definiţie, plină de grăsime.

Adevăr: Carnea galbenă de pui nu este neapărat grasă, pentru că pigmentul reflectă, de cele mai multe ori, culoarea predominantă a mâncării consumate. Meniul unui pui nu este diversificat, aşa că nuanţele seamănă între ele.

În plus, există rase de găini cu carne de culoare atipică, aşa cum este Brahma, care poate avea carnea albastră (şi grasă, conform mitului), dar slabă.

5. Sarea usucă puiul

Mit: Dacă sărezi carnea înainte să o pregăteşti, atunci îi încurajezi uscarea. Surprinzător, acelaşi mit circulă şi legat de marinadă, despre care se spune că usucă carnea, în loc să îi păstreze sucurile în interior.

Adevăr: Puiul condimentat înainte să fie gătit devine mai aromat. Ingredientele au timp să pătrundă în carne.

Într-adevăr, puiul făcut în tigaie cu ulei şi sărat dinainte riscă să eşueze, pentru că sarea poate arde. Însă, puiul gătit împreună cu condimentele este mai gustos.

Există nenumărate mituri şi adevăruri despre carnea de pui pe care le tot descoperi, pe măsură ce găteşti. La final, carnea este aceeaşi – uşor de preparat şi digerat. Iar tu te bucuri de gustul ei, în funcţie de metoda de gătit şi condimentele pe care i le asociezi.

 

 

Ultimele articole

Citește

Cum organizezi cu succes o masă în aer liber

Sezonul cald vine cu noi posibilități și cu ocazii perfecte de făcut amintiri. Mesele luate în aer liber alături de familie, în confortul propriei tale terase de acasă sau în grădină sunt momente speciale încărcate cu gust și bucurie. Un prânz luat în aer liber, în tihnă și în adiere de vânt te încarcă cu […]

Citește

Cei mai iuți ardei din lume și câteva preparate pentru curajoși

Înainte de toate, e bine să știi că iuțimea ardeilor se măsoară în unități Scoville, după scara Scoville – inventată de un farmacist pe nume Wilbur Scoville în 1912. Folosind scara Scoville, se stabilește cât de iute este un ardei în funcție de concentrația de capsaicină pe care o are în componență. Scara Scoville începe […]

Citește

Plating de casă sau cum să aranjezi mâncarea în farfurie

Fie că organizezi o mică adunare la tine acasă și servești mâncare sau prepari cina doar pentru tine, aranjarea preparatelor în farfurie face parte din experiența culinară. Gustul este important, bineînțeles, dar la fel de important este și aspectul pentru că orice bunătate trece mai întâi prin filtrul vizual, iar când un fel de mâncare […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia. Termeni și condiții.
Carte de secrete culinare - 5 secrete din bucătărie pe care trebuie să le afli