8 sfaturi pentru un grătar perfect

În zilele când vremea ține cu noi, vrem să petrecem cât mai mult timp afară.

Sunt zile când toamna și soarele colaborează și ne bucurăm de o răcoare plăcută. Atunci ne dorim să aranjăm pe grătar câteva legume și o friptură suculentă, să stăm întinși pe iarbă în timp ce ne bucurăm de câteva preparate delicioase. Până la urmă ziua este mai frumoasă dacă avem și ceva bun de mâncat.

Nu putem lăsa acele zile să treacă fără să facem câteva grătare. Încingem jarul în curte, acasă la bunici sau la pădure în spații special amenajate și dăm drumul la voie bună alături de cei dragi.

Cum timpul nostru este în general limitat, e bine să ne pregătim temeinic înainte de a face grătarul ca să putem să ne bucurăm de această activitate toată ziua, fără să ne împiedicăm de sarcini organizatorice sau de unelte care lipsesc.

Am făcut o listă cu lucruri de ținut minte pentru o experiență de neuitat la grătar și te asigurăm că te vor ajuta și pe tine.

Sfaturi pentru grătar adunate din experiență

1. Pregătește totul din timp

Alege carnea, pune ustensilele la îndemână și băuturile la rece.

Nu îți dorești să ajungi la grătar și să îți dai seama că apa e caldă, iar urmă de magazin pentru gheață nu-i. Mergi la sigur și gândește-te la ce ai putea să folosești înainte să pui lemnele pe foc.

2. Folosește ustensilele potrivite

Ce rost are să îți arzi degetele în timp ce întorci feliile de dovlecel? Investește într-un clește și o furculiță cu mâner lung, o paletă și eventual câteva grătare individuale pentru pește.

3. Temperatura potrivită este cheia

Aprinde grătarul cu aproximativ o jumătate de oră înainte de a pune carnea. Lasă-l să se încingă bine pentru a obține cea mai delicioasă friptură.

4. Pregătește de acasă carnea

Tu știi cel mai bine ce îți place. Unele preparate aduse de ceilalți pot să nu fie chiar pe gustul tău sau să conțină ingrediente dăunătoare. Condimentează exact cum îți place. Ba mai mult, poți să mergi până la capăt și să pregătești și chiflele. Aluatul nu este greu de făcut și ești sigur că vei avea pâine proaspătă. Să nu mai spunem despre satisfacția de a pregăti toată mâncarea singur – pe gustul tău.

5. Cere ajutor!

Chit că ești un priceput în grătare sau că ești începător, câteva sfaturi în plus sunt bune. Comunitățile internetului sunt mereu gata să contribuie cu ceva în viața noastră, chiar și cu tehnici inedite pentru a face un grătar pe cinste. Grupul de Facebook Grătaromania  e plin de oameni care se întrec în fripturi și glume, iar atmosfera este cu adevărat prietenoasă.

6. Unge grătarul cu ulei sau grăsime

Nu vrei să ți se lipească carnea. Ai depus efort să faci totul așa cum trebuie, deci ai grijă să nu strici bunătate de friptură tocmai acum. Folosește un șervețel înmuiat în ulei sau o bucată de slănină și rezultatul o să fie delicios.

7. Siguranța primează

Ține la îndemână un bidon cu apă, sau chiar un extinctor. Tu ai grijă să nu se întâmple nimic rău, însă accidentele sunt neașteptate, așa că e mai bine să fii pregătit.

8. Alege locul din timp

Verifică dacă poți să faci grătar acolo unde îți dorești. Legea nu ne lasă să aprindem focul în toate spațiile verzi, plus că un loc special amenajat chiar ajută.

E bine să vezi dacă ai unde să pui tabăra ca să nu ajungi la destinație și să rămâi cu burta goală. Tot pe Grătaromania sunt prezentate cele mai bune locuri de grătar cu toate informațiile de care ai nevoie. De la câte bănci și mese se găsesc acolo până la indicații despre cum se ajunge mai ușor.

Nouă deja ni s-a făcut pofta de acel miros specific de carne pe grătar și de ducă.

Tu pentru când planifici o evadare?

Ultimele articole

Citește

Cum trece organismul tău la alimentația de primăvară

Primăvara își face simțită prezența cu pași timizi, deși în mod oficial, calendaristic vorbind este aici. Temperaturile cresc ușor, iar semnele noului anotimp apar cel mai rapid în farfuria ta. Odată cu schimbarea anotimpului, apar și schimbări în alimentația de zi cu zi. Din motive ce țin de noile opțiuni alimentare, de psihologia umană și […]

Citește

Cui îi revine responsabilitatea gătitului în familie

Percepția despre rolurile într-o familie diferă de la individ la individ în funcție de cultură, tradiție, țară și regiune. În general, viziunea asupra familiei și a rolurilor pe care le are fiecare membru este transmisă din generație în generație și se preia modelul standardizat pe care îl ai în familia ta și pe care părinții […]

Citește

5 rețete autentice pe care le cunoaște fiecare român

Gustul mâncării de acasă nu se uită niciodată, iar rețetele bunicii sau ale mamei sunt transmise din generație în generație. Chiar dacă rețetele au mai fost îmbunătățite și modificate pe parcursul timpului, aromele românești rămân inconfundabil de gustoase și savuroase. Unul dintre motivele de mândrie pe care le are poporul român este bucătăria vastă și […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia. Termeni și condiții.
Afla cum gateste un bucatar international