pui, ingrediente si cronometru pe masa

Când e gata puiul pe care l-ai preparat?

Există trei scenarii care pot deveni realitate, atunci când gătești pui. Primul dintre ele este cel în care mâncarea e gata atunci când ai nevoie de ea, puiul este gustos, iar cei de la masă încântați. Celelalte două sunt motivele pentru care ar trebui să știi exact când e gata puiul pe care l-ai preparat.

Închipuie-ți că…

  1. Ai apelat la toate metodele de verificare pe care le cunoșteai, pui o pulpă de pui în farfurie, o tai și carnea este roz, negătită suficient. Apoi, fie arunci puiul înapoi în vasul de gătit și alterezi estetica preparatului, fie le ceri scuze invitaților și cauți rapid o alternativă.
  2. Ai așteptat suficient, ți-ai luat măsuri de siguranță, dar rezultatul are o crustă mai închisă la culoare decât sperai. Dacă ne referim la pulpe de pui, atunci crusta se poate elimina odată cu pielea, iar carnea din interior rămâne suculentă. însă, un piept de pui gătit prea mult devine fad. Carnea se întărește, iar tu va trebui să compensezi gustul rezultat prin sosuri, salate și alte condimente.

Cele două scenarii de mai sus pot fi evitate ușor, dacă știi cum să verifici preparatele și, mai ales, când e gata puiul. Menționăm că metodele de mai jos nu o includ pe cea a furculiței, care alterează partea estetică a preparatului.

bucatar care masoara temperatura puiului pe o tava

Folosește un termometru de carne

Există deja pe piață termometre de carne, ce măsoară temperatura din interiorul mâncării. Sistemul de măsurare este același, indiferent de produs: plasezi o zonă a termometrului în interiorul mâncării, atunci când o scoți din cuptor. Măsurarea va lăsa o gaură de dimensiuni foarte mici, suficiente cât să fie acoperite de gustul delicios al mâncării.

Metoda este sigură și ușor de aplicat. În medie, un pui gătit are peste 75 de grade Celsius. Iată cum se verifică:

  • Puiul întreg: Temperatura se ia din zona aripilor, sub osul care le face legătura cu carcasa.
  • Pulpe, aripi, piept: Verifică cea mai aspră zonă, fără să atingi grăsime, zgârci sau os.

Asigură-te că ai curățat termometrul înainte și după proces.

pui intreg in cuptor

Lasă puiul la preparat suficient

Dacă nu gătești după rețetă, atunci probabil că știi deja cât durează un anumit preparat. Însă, dacă folosești o rețetă, urmează și respectă pașii din indicații.

Asigură-te că timpul exact de gătire este cel pe care puiul îl petrece la temperatura de gătire și nu include procesul prin care se încălzește. De exemplu, timpul exact de gătire al unui pui la cuptor este imediat după ce temperatura cuptorului ajunge la temperatura cerută în rețetă, adică după preîncălzire.

Apoi, urmează indicațiile siguranței:

  • Un pui cu o temperatură internă de 75 de grade pentru cel puțin 5 minute este un mod prin care te poți asigura că puiul e gata, fără să îi alterezi gustul.
  • Pentru un pui întreg preparat la cuptor, raportul e de 40-60 minute/kg.
  • Pieptul de pui făcut în tigaie, pe aragaz, este gata în 8-11 minute.
  • Pulpele fără oase sunt preparate în 5-7 minute.
  • Bucățile cu oase vor avea nevoie de încă 3-4 minute pe fiecare parte.

2 bucati de piept de pui pe farfurie

Verifică-i culoarea

Carnea e pui se albește, atunci când procesul de gătire e înspre final. Însă, carnea albă nu este întotdeauna un reper. Carnea trebuie să fie și rumenită la suprafață (dacă nu o fierbi). Astfel, sucul care adesea curge din ea la atingere trebuie să aibă o culoare gri-maro, în loc de roz sau roșu.

Există situații în care carnea de pui este gata, dar încă are un aspect roz, în jurul oaselor. Dacă temperatura interioară a cărnii este de 75 grade Celsius ori peste, atunci mâncarea este preparată aproape complet. Lasă carnea până când atinge 85 de grade și te vei bucura de un pui suculent și gustos.

Carnea de pui poate fi ușor de gătit, însă există situații când nu iese cum ne dorim sau avem nevoie să o tăiem ca să verificăm dacă procesul de pregătire e complet. E simplu să observi când e gata puiul pe care l-ai preparat, atâta timp cât verifici prin metode sigure și care au efecte vizibile minime. Dacă totul arată așa cum ar trebui, atunci tocmai ai pregătit o rețetă delicioasă.

Ultimele articole

Citește

Cum să transformi un sos imperfect într-o delicatesă

Plănuieşti întotdeauna o cină gustoasă, acompaniată de un sos perfect, bogat în arome şi gusturi. Nu întotdeauna planul şi rezultatul coincid. Aşa că uneori, ai nevoie de nişte trucuri prin care poţi reechilibra sosurile care ies altfel decât le-ai gândit. Aplicând trucurile corecte, poţi reechilibra un sos care are un gust prea sărat, înţepător, picant […]

Citește

Cum să foloseşti cuptorul cu microunde pentru carnea de pui

Cuptorul cu microunde este un subiect atât de discutat încât oamenii preferă fie să îl utilizeze cu fiecare ocazie, fie să îl evite. Siguranţa cărnii de pui pregătite la cuptorul cu microunde depinde, în multe cazuri, de bacteriile la care a fost expusă înainte de pregătire, cum a fost gătită şi cum a fost utilizat […]

Citește

Cum să pregăteşti carne de pui cu puţine calorii

Caloriile sunt cele care determină dacă luăm în greutate sau slăbim, pe baza mâncărurilor pe care le consumăm, dar şi a cantităţilor. Ar trebui ca numărul lor să fie raportat la obiectivele fiecăruia. Însă, după acest plan urmează o întrebare comună şi, uneori, problematică: ce poţi mânca astfel încât să nu îţi fie foame, dar […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia.