Ce înseamnă bucătăria fusion?

Obişnuiţi fiind cu schimbarea continuă în domeniul culinar, de la bucătăria gourmet, raw-vegan, până la gastronomia moleculară, întâlnim deseori termenul de fusion cuisine. Poate vă întrebaţi cu ce este diferit faţă de celelalte. Ei bine, totul pleacă de la numele său.

Ce este bucătăria fusion?

Bucătăria fusion reprezintă îmbinarea a mai multor tehnici de gătit din diferite zone ale lumii, în urma căruia rezultă un gust armonios şi inedit. Aparent, cele două culturi gastronomice implicate nu au foarte multe elemente în comun, dar îmbinarea acestora este una spectaculoasă.

Chiar dacă acest concept pare simplu la o primă vedere, deoarece ne-am putea gândi că este uşor să combini pizza cu sushi, nu este deloc așa. Un bucătar care se „aruncă” în acest experiment, trebuie să dea dovadă de rafinament, cultură generală asupra culturii în care se află şi din care împrumută ingrediente.

Bucătăria fusion este o sursă continuă de inedit şi reinterpretare.

Când a apărut bucătăria fusion?

Putem vorbi despre ea încă din Antichitate, concomitent cu migrarea popoarelor – intrarea europenilor pe teritoriul Americii sau a maorilor pe teritoriul Spaniei. Migrarea a adus după sine şi instaurarea unei culturi noi în interiorul unei culturi deja existente, astfel încât populaţiile respective au cunoscut reinterpretări gastronomice. Imigranţii au fost nevoiţi să îşi prepare hrana cu ingredientele şi ustensilele de care dispuneau, însă gustul era altul. Chiar dacă bucătăria fusion îşi are originile bine înrădăcinate în istorie, popularitatea ei s-a extins abia pe la începutul anilor 70’, odată cu valurile de imigranţi. 

3 idei de luat în seamă

Măiestria bucătarului

Mulţi bucătari profesionişti spun că în acest tip de gastronomie este vorba mai mult despre inovare, decât despre textură sau aranjament, gustul fiind foarte bine gândit. Este important de ştiut că nu orice combinaţie de mâncăruri poate duce la rezultate dorite, de aceea bucătarii experimentaţi care aderă la acest tip de gastronomie sunt bine informaţi în legătură cu felul în care sunt combinate gusturile şi de unde provin ingredientele.

Răgaz de cunoaștere

Poate ne dorim să bifăm încă un oraş, fără să fim atenţi la ce ni se pune în farfurie, fără să acordăm răgaz asupra a ce mâncăm. Bucătăria fusion nu înseamnă neapărat aducerea a două preparate diferite în aceeaşi farfurie, ci se pot servi separat, în acelaşi meniu. Acest lucru te poate purta printr-o adevărată călătorie culinară, însă trebuie să fim atenţi la combinaţia de mâncăruri. 

Experiența bucătarului și a invitatului

Dacă măiestria bucătarului constă într-o vastă cultură generală asupra culturilor pe care le readuce într-o singură farfurie, aşa se întâmplă şi în cazul invitatului la masă. Cum putem recunoaşte nuanţele bucătăriei arăbeşti dacă nu am mâncat vreodată o mâncare specifică din această cultură? Bucătăria fusion îndeamnă la cunoaştere şi promite o experienţă culinară completă şi inedită.

Creativitate și imaginație

Este adevărat că fără o şcoală şi fără deţinerea unor vaste cunoştinţe în domeniul gastronomiei nu vor reieşi preparate gustoase, însă bucătăria fusion ne arată că arta gătitului nu se limitează doar la atât, ci uneori se recurge la creativitate şi imaginaţie pentru a ne delecta cu preparate inedite.   

Ultimele articole

Citește

Cum organizezi cu succes o masă în aer liber

Sezonul cald vine cu noi posibilități și cu ocazii perfecte de făcut amintiri. Mesele luate în aer liber alături de familie, în confortul propriei tale terase de acasă sau în grădină sunt momente speciale încărcate cu gust și bucurie. Un prânz luat în aer liber, în tihnă și în adiere de vânt te încarcă cu […]

Citește

Cei mai iuți ardei din lume și câteva preparate pentru curajoși

Înainte de toate, e bine să știi că iuțimea ardeilor se măsoară în unități Scoville, după scara Scoville – inventată de un farmacist pe nume Wilbur Scoville în 1912. Folosind scara Scoville, se stabilește cât de iute este un ardei în funcție de concentrația de capsaicină pe care o are în componență. Scara Scoville începe […]

Citește

Plating de casă sau cum să aranjezi mâncarea în farfurie

Fie că organizezi o mică adunare la tine acasă și servești mâncare sau prepari cina doar pentru tine, aranjarea preparatelor în farfurie face parte din experiența culinară. Gustul este important, bineînțeles, dar la fel de important este și aspectul pentru că orice bunătate trece mai întâi prin filtrul vizual, iar când un fel de mâncare […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia. Termeni și condiții.
Carte de secrete culinare - 5 secrete din bucătărie pe care trebuie să le afli