Top 10 cele mai populare salate cu carne de pui
Salatele cu pui reprezintă echilibrul perfect între nutrienții prezenți în carne, cum ar...
Știm deja cât de sănătoasă este carnea de pui pentru organism și cum funcționează ca o bună sursă de proteine. Are un gust plăcut, se pregătește rapid, este slabă în calorii și bogată în proteine. O poți integra ușor în multe meniuri. Dacă nu ai alergie la carnea de pui.
Dacă alergia la penele găinilor și cocoșilor vii și la ouă sunt comune, reacția corpului față de carnea de pui este rară și, în multe dintre cazuri, alergia la carnea de pui se manifestă la fel și pentru carnea de curcan. Uneori, ea poate apărea independent față de alergiile la ouă sau fulgi.
Alergia la carnea de pui poate apărea la persoane de orice vârstă și poate căpăta diferite forme. Totuși, afecțiunea este foarte rară; specialiștii spun că apare la 0,6-5% dintre oameni.
Are simptome de la ușor de ignorat și până la severe. Poate apărea ca o sensibilitate la carnea crudă, fără să se manifeste după ce o gătești – ori invers. Medicul alergolog îți poate confirma dacă poți continua să mănânci pui sau trebuie să îl elimini complet din meniu.
Alergia își poate face simțită prezența de la câteva minute la câteva ore de la consumul de carne de pui.
Simptomele ușor de recunoscut, comune alergiilor, sunt dificultățile de respirație, disconfort la nivelul gâtului, gât uscat, strănut sau fluierături interne, greață, stare de vomă, crampe stomacale și diaree.
Mai poți avea schimbări la nivelul pielii – apariția unor pete roșii, iritații sau inflamații care seamănă cu eczemele.
Poți simți schimbări în organism asemănătoare cu simptomele răcelii: lăcrimare, ochi umflați, nas iritat sau strănut. De obicei, aceste manifestări sunt acompaniate și de dificultățile în respirație.
Alergia la carnea de pui poate duce la șoc anafilactic, care poate reprezenta un pericol pentru viața umană. Simptomele întâlnite des la șocul anafilactic sunt amețeala, starea de confuzie, un puls rapid, palpitații, scăderi bruște în presiunea sanguină, atacuri de panică, discurs alterat, stare de șoc și chiar pierderea conștienței. Cei care ajung la șoc anafilactic au nevoie de tratament medical imediat.
Uneori, alergia poate apărea și după consumul altor tipuri de carne, cum ar fi cea de curcan, rață, gâscă, pește sau fructe de mare. Cei cu sensibilități pulmonare sau astm pot trece prin experiența unor astfel de alergii.
Dacă observi că anumite simptome îți apar după ce mănânci carne de pui, este recomandată o vizită la medicul alergolog. Acolo vei face niște analize specifice și va trebui să spui:
Rezultatul testelor poate veni pe loc, însă medicul îți poate recomanda și analize specifice de sânge. În funcție de diagnosticul stabilit, fie va trebui să elimini carnea din meniu pentru o perioadă (sau pe termen nedefinit), fie vei administra și un tratament medicamentos.
Unii medici recomandă și o provocare culinară pentru o perioadă, și anume să consumi cantități foarte mici de carne de pui, ce vor crește gradual, sub supraveghere specializată.
Cel mai comun tratament pe care îl poți urma acasă, pe lângă cel prescris de medic, este să eviți consumul de carne de pui sub orice formă. Dacă alergia este una severă, atunci probabil că va trebui să eviți și expunerea la mirosul de carne de pui – crudă ori preparată.
Ține cont de faptul că multe mâncăruri au sosuri sau ciorbe făcute pe bază de supă de pui, așa că îți recomandăm să ceri detalii personalului, atunci când vrei să mănânci la restaurant. Carnea de pui se întâlnește des și în amestecurile pentru ardei umpluți, chiftele sau chifle pentru hamburgeri.
Dacă ai alergie și la puf, atunci trebuie înlocuite pernele și păturile făcute pe bază de pene de gâscă sau rață.
Păstrează legătura cu medicul specialist și discută despre alergie înainte de orice vaccin. Există anumite formule medicamentoase ce pot genera simptome.
Vrei să mergi la grădina zoologică sau la o fermă? Ia-ți măsuri de precauție și evită contactul cu puii.
Alergia la carnea de pui este o afecțiune cronică. Ea poate trece după câțiva ani sau poate rămâne toată viața. Odată ce îți vei lua măsurile de precauție care te țin departe de simptome, te vei obișnui cu noile schimbări în timp.
Susținem echilibrul gastronomic și sănătatea. Alergia la carnea de pui necesită atenție și o investiție într-un meniu sănătos, pe termen lung. Ține cont de sfaturile medicului și urmează indicațiile întocmai!
Salatele cu pui reprezintă echilibrul perfect între nutrienții prezenți în carne, cum ar...
Ouăle sunt alimente de bază în multe bucătării din întreaga lume, lucru care...
România, una dintre țările cu o bogată tradiție culinară, se mândrește cu o...
Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!
Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.