Cover LaProvincia Blog 2

Ce nu știai despre ciorbe și supe

Ciorba este un preparat mai mult sau mai puțin consistent, în funcție de ingredientele folosite și de modalitatea de preparare a acesteia. Mirosul său îți aduce aminte de casa bunicilor sau a părinților și de gusturile copilăriei.

Despre ciorbe și supe se spun multe lucruri. Unele sunt adevărate, altele sunt puțin distorsionate, iar altele sunt mituri în toată regula.

01 LaProvincia Blog 2

Trebuie să consumi ciorbă zilnic pentru o viață sănătoasă

Explicația din spatele acestui mit este simplă: se spune că un consum zilnic de supă sau ciorbă este benefic pentru tranzitul intestinal al organismului tău. Este adevărat că ciorba are rolul de a pregăti tubul digestiv pentru a primi celelalte alimente, dar nu este obligatoriu să o consumi zilnic pentru a avea un tranzit sănătos.

Un tranzit sănătos are la bază proteinele vegetale care se găsesc în conopidă, varză, zarzavaturi sau broccoli, la care se adaugă un consum optim de lichide, iar aici sunt incluse atât supele, cât și ciorbele.

Diferența dintre ciorbă și supă

  • Textură

Supa, spre deosebire de ciorbă, este un lichid limpede ce rezultă din fierberea ingredientelor în apă și strecurarea lor. În supa strecurată se adaugă produse făinoase precum fidea sau găluște de griș, o parte dintre legumele folosite la fiert și bucăți de carne de pui.

  • Gust

Majoritatea ciorbelor sunt acrite cu borș de putină, oţet alimentar, suc de lămâie sau sare de lămâie, suc de roşii, corcoduşe, zarzăre ori zeamă de varză.  Supele nu sunt acrite în general.

  • Nutriție

O ciorbă are o valoare nutrițională mai mare decât o supă, tocmai fiindcă toate ingredientele folosite la preparare se consumă. Legumele și carnea de pui din ciorbă se mănâncă integral și de multe ori, o ciorbă este însoțită de pâine proaspătă, smântână sau ardei iute.

02 LaProvincia Blog 2

Momentul ideal pentru o ciorbă sau supă

O ciorbă cu rădăcinoase precum morcov, ţelină, păstârnac, pătrunjel şi legume cu conţinut glucidic mic cum sunt fasolea păstăi verzi/galbene, dovleceii, varza, prazul, roşiile, ştevia, loboda, urzicile şi multe altele are un conţinut caloric redus şi poate fi o alegere corectă pentru orice moment al zilei, inclusiv pentru o cină uşoară.

Ciorbele și supele pot fi consumate în orice moment al zilei, în funcție de conținutul lor.

Dacă în ciorbă se regăsește carne, peşte sau zdrenţe de ou apare o creştere uşoară a aportului caloric, dar aceasta rămâne o opțiune bună pentru masa de seară. Povestea nu este aceeași dacă în ciorbă sau în supă se adaugă cartofi, paste făinoase, orez sau găluște de griș, surse glucidice importante care fac din preparat o variantă mai bună de prânz, decât de cină.

Curiozități despre supă și ciorbă

  • Francezii numesc masa de seară „souper” tocmai pentru că există obiceiul ca seara să se mănânce doar o supă. 
  • La primele restaurante supa sau ciorba se servea ca fel unic de mâncare, preparatul fiind considerat nutrițional și sățios. 
  • Supele și ciorbele rămân de două ori mai mult în stomac și astfel se menține senzația de sațietate.

03 LaProvincia Blog 2

Aliatul tău pentru un stil de viață sănătos

Ciorba este ușor de digerat și conține atât carne – în cantitate moderată, cât și diverse legume și zarzavaturi. Consumată constant, aceasta îți oferă o bună parte din nutrienții necesari, fără aporturi mari de grăsimi, mai ales în cazul ciorbelor de pui sau al supelor de pui și te va ajuta să-ți reglezi greutatea corporală în timp. 

Atenție la anumite tipuri de ciorbe, care pot face exact opusul! Ciorba de burtă și cele care conțin multă smântână și ou sunt foarte consistente și nu ajută silueta. 

Include în meniul tău supe și ciorbe pentru că reprezintă o alegere sănătoasă, dar nu face acest lucru în speranța că doar cu ajutorul acestora îți vei regla tranzitul intestinal. Poți mânca oricând ciorbă, dar ține cont de ce ingrediente conține, dacă îți dorești să scapi de câteva kilograme.

Ultimele articole

Top 10 cele mai populare salate cu carne de pui
Citește

Top 10 cele mai populare salate cu carne de pui

Salatele cu pui reprezintă echilibrul perfect între nutrienții prezenți în carne, cum ar...

Top 10 curiozități despre ouă și beneficiile acestora
Citește

Top 10 curiozități despre ouă și beneficiile acestora

Ouăle sunt alimente de bază în multe bucătării din întreaga lume, lucru care...

Top 8 cele mai iubite ciorbe și supe din România
Citește

Top 8 cele mai iubite ciorbe și supe din România

România, una dintre țările cu o bogată tradiție culinară, se mândrește cu o...

De prin lume adunate
și pe masă așezate - retete pui

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui de tara.

Inspirație de zi cu zi

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele
LaProvincia într-un minut

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Carte de rețete – 7 rețete cu pui sănătoase