Ce nu te învaţă cărţile de reţete

Este uşor să găteşti pui. Este chiar cel mai versatil tip de carne cu care o să te întâlneşti vreodată. Prepararea durează puţin, mai ales în tigaie. Ştii că eşti pe drumul bun atunci când s-a albit carnea. Mai ştii şi că, dacă s-a rumenit, e gata. Pare simplu. Doar că există nişte secrete pe care nu le găseşti în cărţile de reţete.

Ştii acele momente când trebuie să pui ingredientele din ochi sau să laşi carnea până arată făcută? Atunci parcă simţi nevoia să cauţi un dicţionar culinar, lângă acea reţetă.

Secrete despre pulpele de pui

  • Pielea pulpelor conţine un surplus de calorii. În plus, potrivit unor nutriţionişti, adună toxinele din carne. Cel mai bun mod prin care poţi exploata puiul este să îl găteşti cu piele şi să o elimini înainte să pui pulpele în farfurie. Astfel, îşi păstrează gustul şi suculenţa. Sfatul nostru este să nu mănânci pielea.
  • Ciocănelele sau pulpele cu os nu se desprind de pe os cât timp carnea este încă crudă. Se pierde multă carne, iar formele rezultate nu sunt egale. Dacă elimini osul după ce este gata, carnea va fi mai uşor de îndepărtat şi nu se va pierde.
  • Puiul poate fi, uneori, prea suculent. Mai exact, pulpele ideale sunt suculente pe interior, dar uscate pe exterior – ca să poată fi crocante. Dacă vrei ca pulpele să aibă textura ideală, atunci ţine-le în apă cu sare în frigider pentru două – patru ore. Apoi, lasă-le uscate în frigider pentru alte patru ore.

Secrete despre pieptul de pui

  • Potrivit statisticilor americane, o bucată de 113 grame de piept de pui are nevoie să fie gătit la cuptor pentru 25 – 30 de minute, la o temperatură de 177 ˚C.
  • Poţi dezgheţa pieptul de pui prin două metode. Fie îl muţi din congelator în frigider, fie îl ambalezi într-o pungă de plastic sigilată şi îl ţii în apă rece pentru câteva ore.
  • Atunci când pieptul de pui devine alb, înseamnă doar că toxinele au fost eliminate. Culoarea optimă pentru mâncat este maroniu mediu – închis (în funcţie de preferinţe).

Secrete despre ficăţeii de pui

  • Ficăţeii sunt cele mai perisabile organe ale puiului. Termenul lor de garanţie este de doar 48 de ore. Aşa că cel mai bine este să le prepari în ziua în care le-ai cumpărat. În congelator, ficăţelul rezistă până la trei luni.
  • Prin definiţie, ficatul sănătos este maro cu o nuanţă de bordo. Dacă produsul este foarte deschis ori închis la culoare, chiar şi galben, înseamnă că pasărea nu a fost una sănătoasă.
  • Dacă ficăţelul este decorat cu pete verzi, atunci fugi de el. Petele sunt acolo pentru că, atunci când ficatul a fost extirpat din pasăre, vezica biliară a fost spartă. Rezultatul? Un gust amar, de nemâncat.

Cum se găteşte puiul

Cel mai bun pui este cel echilibrat. Acest echilibru se vede în procesul de dinainte de gătire. Scoate-l din frigider cu 30 minute înainte să îl prepari. Lasă carnea să ajungă la temperatura camerei. Apoi, alege cât de preparată vrei să fie. Totul e să nu rămână albă. La finalul zilei, o bucată de pui care nu este deloc rumenită (prin orice metodă de gătit, mai puţin fierberea – atunci se gustă), nu este pregătită.

Puiul este uşor de gătit, rapid şi duce la un rezultat echilibrat pentru meniu. Ce ai mai putea să iei în considerare? Gătitul implică întotdeauna două tipuri de cronometru: cel de pregătire a ingredientelor şi cel de gătit. Iar acum să o punem de poftă bună!

 

 

Ultimele articole

Citește

Idei de garnituri ușoare pentru grătar

Abia aștepți să mergi la grătar și să te bucuri de timpul petrecut cu cei apropiați, gustul proaspăt al mâncării și de natura din jur. Ai făcut cumpărăturile, știi ce fripturi vor ocupa grătarul. Dar stai! Ce garnituri vei pune lângă carne? Îți sărim în ajutor cu 5 idei la îndemână, pe care le prepari […]

Citește

Cum poți cultiva acasă ierburile pentru mâncărurile cu pui

Îți place gustul aromat al mâncărurilor cu ierburi și mixuri de condimente. Știi că, fără ele, mâncarea ar fi fost altfel. Dar știi și că, odată ce ai încercat oricare dintre aceste ierburi în forma lor naturală, proaspătă, nu mai există drum de întoarcere. Înțelegem de ce preferi o frunză de busuioc proaspăt în schimbul […]

Citește

Cum să ai o siluetă de vară de invidiat mâncând carne de pui

Sezonul de vară bate la ușă, iar planurile de vacanță sunt deja făcute. Tocmai te pregătești de weekend-urile petrecute în natură, la grătar sau picnic, la piscină sau ștrand. Probabil că vrei și să știi ce poți face ca să ai o siluetă de vară de invidiat, chiar și pe ultima sută de metri. Vara […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia.