Este uşor să găteşti pui. Este chiar cel mai versatil tip de carne cu care o să te întâlneşti vreodată. Prepararea durează puţin, mai ales în tigaie. Ştii că eşti pe drumul bun atunci când s-a albit carnea. Mai ştii şi că, dacă s-a rumenit, e gata. Pare simplu. Doar că există nişte secrete pe care nu le găseşti în cărţile de reţete.
Ştii acele momente când trebuie să pui ingredientele din ochi sau să laşi carnea până arată făcută? Atunci parcă simţi nevoia să cauţi un dicţionar culinar, lângă acea reţetă.

Secrete despre pulpele de pui
- Pielea pulpelor conţine un surplus de calorii. În plus, potrivit unor nutriţionişti, adună toxinele din carne. Cel mai bun mod prin care poţi exploata puiul este să îl găteşti cu piele şi să o elimini înainte să pui pulpele în farfurie. Astfel, îşi păstrează gustul şi suculenţa. Sfatul nostru este să nu mănânci pielea.
- Ciocănelele sau pulpele cu os nu se desprind de pe os cât timp carnea este încă crudă. Se pierde multă carne, iar formele rezultate nu sunt egale. Dacă elimini osul după ce este gata, carnea va fi mai uşor de îndepărtat şi nu se va pierde.
- Puiul poate fi, uneori, prea suculent. Mai exact, pulpele ideale sunt suculente pe interior, dar uscate pe exterior – ca să poată fi crocante. Dacă vrei ca pulpele să aibă textura ideală, atunci ţine-le în apă cu sare în frigider pentru două – patru ore. Apoi, lasă-le uscate în frigider pentru alte patru ore.

Secrete despre pieptul de pui
- Potrivit statisticilor americane, o bucată de 113 grame de piept de pui are nevoie să fie gătit la cuptor pentru 25 – 30 de minute, la o temperatură de 177 ˚C.
- Poţi dezgheţa pieptul de pui prin două metode. Fie îl muţi din congelator în frigider, fie îl ambalezi într-o pungă de plastic sigilată şi îl ţii în apă rece pentru câteva ore.
- Atunci când pieptul de pui devine alb, înseamnă doar că toxinele au fost eliminate. Culoarea optimă pentru mâncat este maroniu mediu – închis (în funcţie de preferinţe).

Secrete despre ficăţeii de pui
- Ficăţeii sunt cele mai perisabile organe ale puiului. Termenul lor de garanţie este de doar 48 de ore. Aşa că cel mai bine este să le prepari în ziua în care le-ai cumpărat. În congelator, ficăţelul rezistă până la trei luni.
- Prin definiţie, ficatul sănătos este maro cu o nuanţă de bordo. Dacă produsul este foarte deschis ori închis la culoare, chiar şi galben, înseamnă că pasărea nu a fost una sănătoasă.
- Dacă ficăţelul este decorat cu pete verzi, atunci fugi de el. Petele sunt acolo pentru că, atunci când ficatul a fost extirpat din pasăre, vezica biliară a fost spartă. Rezultatul? Un gust amar, de nemâncat.
Cum se găteşte puiul
Cel mai bun pui este cel echilibrat. Acest echilibru se vede în procesul de dinainte de gătire. Scoate-l din frigider cu 30 minute înainte să îl prepari. Lasă carnea să ajungă la temperatura camerei. Apoi, alege cât de preparată vrei să fie. Totul e să nu rămână albă. La finalul zilei, o bucată de pui care nu este deloc rumenită (prin orice metodă de gătit, mai puţin fierberea – atunci se gustă), nu este pregătită.
Puiul este uşor de gătit, rapid şi duce la un rezultat echilibrat pentru meniu. Ce ai mai putea să iei în considerare? Gătitul implică întotdeauna două tipuri de cronometru: cel de pregătire a ingredientelor şi cel de gătit. Iar acum să o punem de poftă bună!