Top 10 cele mai populare salate cu carne de pui
Salatele cu pui reprezintă echilibrul perfect între nutrienții prezenți în carne, cum ar...
Știi acele fotografii de pe internet în care oamenii râd în timp ce mănâncă? Nu ne asumăm responsabilitatea pentru cele apărute deja, însă de acum încolo este posibil ca cei care râd în poze să fie veseli pentru că au citit acest articol.
Carnea de pui probabil că este cel mai popular ingredient non vegetarian din farfuriile care se pun pe masă zilnic pe globul pământesc. Domesticit cu multe mii de ani în urmă, puiul s-a răspândit rapid, iar avantajele sale s-au arătat în același ritm.
Supa de găină este cunoscută internațional pentru două mari avantaje – gustul mâncării din copilărie și efectul calmant din timpul răcelii. Românii o știu ca supă de pui sau de găină și o pregătesc cu iscusință de fiecare dată când cineva din familie răcește. Și americanii apelează la ciorba de găină pe care o numesc „găină înăbușită”.
Și, tocmai pentru efectele aproape miraculoase ale sale, în Statele Unite ale Americii mai mult de jumătate din profitul producătorilor de supă de pui este generat în timpul sezonului de răceli și gripe. Așa că nu ar trebui să ne mirăm de ce e supa de pui atât de populară.
Puiul fript sau friptura de pui – aceeași carne de pui pentru două preparate asemănătoare. Îl mănânci des și îl gătești cu bucurie. De cele mai multe ori, simbolizează seri relaxante, filme bune și mult gust. Parcă dintotdeauna a fost așa, nu?
Nu chiar dintotdeauna. Deși felul în care mâncăm astăzi friptura s-a născut în Statele Unite ale Americii, ideea de a frige carnea de pui a apărut în Europa. Mai exact, în Europa Evului Mediu, o perioadă întunecată pentru istorie.
Nu, nu trebuie să îți iei o umbrelă când ajungi acolo decât dacă ai prins o vreme ploioasă de toamnă. Dar ar trebui să știi că SUA este „patria” sau „inima” aripioarelor de pui. Este aproape imposibil să ajungi în orice stat american (mai puțin Seattle, care este pe ultimul loc la consumul de aripioare) și să nu consumi deja aceste delicatese.
Americanii sunt atât de pasionați de aripioare încât fac concursuri culinare intitulate ”Wing Bowl”, iar câștigătorii lor mănâncă peste 400 de aripioare în mai puțin de 30 de minute. Atât de pasionați încât consumă 1,25 miliarde de aripioare în duminica Super Bowl-ului. În rest, media de consum per american este de 90 de aripioare de pui pe an.
Dacă ne-am uita în jur poate că nu am spune întotdeauna că există o specie cu mai mulți membri decât cea umană. În parcuri, metrouri, la mare, în sezon și de sărbători suntem atât de mulți încât nimic nu ne poate întrece.
Mai puțin găinile, cocoșii și odraslele lor. Globul pământesc găzduiește mai multe exemplare din specia puilor decât orice altă specie de păsări și decât oamenii. Mai exact, vorbim de 25 de milioane de pui. Găinile pot face peste 300 de ouă pe an. Fă tu calculele.
De câte ori ai cumpărat ouă albe, portocalii sau verzi, fără să știi care este diferența între ele sau ce le dă cojilor acele nuanțe de poveste? Se pare că „pigmentul” care determină culoarea ouălor este lobul urechii găinilor.
Găinile cu lobul urechilor roșu fac ouă portocalii, iar cele cu lobul alb fac ouă albe. Ouăle verzi au aceeași „proveniență”. Pe măsură ce găinile înaintează în vârstă, depun ouă de dimensiuni mai mari dar… în număr mai mic.
Probabil că ai observat deja cât de complex este comportamentul găinilor și cocoșilor într-o comunitate de păsări. Cocoșul este grijuliu față de găini și le anunță printr-un sunet specific atunci când găsește mâncare.
Cocoșii dansează mișcându-și capul în sus și-n jos ca să anunțe descoperirea. Potrivit studiilor, se pare că găinile preferă cocoșii care execută acest dans cu mișcări din cap mai largi.
Dacă gastronomia reprezintă un domeniu suficient de complex, atunci dacă privim și mai departe este posibil să vedem un adevărat labirint. Dar, după ce ne-am amuzat, parcă merge tocmai bine o porție de mâncare cu carne de pui, nu-i așa?
Salatele cu pui reprezintă echilibrul perfect între nutrienții prezenți în carne, cum ar...
Ouăle sunt alimente de bază în multe bucătării din întreaga lume, lucru care...
România, una dintre țările cu o bogată tradiție culinară, se mândrește cu o...
Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!
Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.