Cine ar fi crezut că scorțișoara se înțelege cu puiul?

Poate că ai inspirație și vrei să gătești pui după o rețetă proprie, pe care o inventezi pe măsură ce gătești. Sau poate că îți dorești să știi care e rolul condimentelor în aromele de pui.

Condimentele și verdețurile (uscate sau proaspete) fie scot în evidență aroma cărnii, fie vin ca să îi completeze gustul. Mai jos vorbim despre toate aceste condimente, începând de la categoriile în care se încadrează, până la felul de mâncare pe care îl prepari.

Condimentele de bază, în orice prepara

Sarea este condimentul universal pe care îl ai întotdeauna în casă și îl pui în aproape orice. Sarea se potrivește cu puiul, pentru că îi scot la suprafață aromele naturale. Adaugă sare pe orice preparat de pui, după gust, cu încredere – atâta timp cât nu o pui la prăjit și, astfel, o arzi.

Fie el negru, roșu sau alb, piperul îi poate da un gust bogat puiului, chiar dacă alegi să nu mai folosești niciun alt condiment. Pentru mâncărurile cu sosuri, îți recomandăm piperul boabe. Carnea făcută în tigaie sau pe grătar va avea nevoie de piper măcinat, după ce stingi focul.

Verdețuri care colorează gustul puiului

Puiul poate fi gătit cu succes dacă folosești verdețuri proaspete sau uscate precum cele de mai jos.

Coriandru

Coriandrul se amestecă bine cu gustul de carne de pui și zeamă de lămâie. Îl poți folosi în mâncărurile cu pui și sos, dar și pentru carnea pe care o folosești la burgeri, shaorma de pui sau taco. Utilizează-l cu încredere în marinadă și pentru vinegreta de lângă pui.

Cimbru

Cimbrul este unul dintre condimentele care se potrivește ”ca la carte” cu carnea de pui. Poți să îl folosești cimbru atât proaspăt, cât și uscat. Pune cimbru în orice amestec alegi pentru pui și observă cum îi dă o notă mâncării o notă de delicatesă. Cimbrul este delicat, dar scoate în evidență ingrediente din mâncare precum ardeii grași și roșiile.  

Rozmarin

Cu o aromă lemnoasă dar puternică, rozmarinul trebuie folosit în cantități mici. Încearcă să îi dedici rolul principal dintr-o marinadă sau în legumele din interiorul unui pui întreg. Dacă vrei ca puiul tău să arate impresionant, poți pune crenguțe de rozmarin proaspăt în farfurie.

Tarhon

Asemănător cu rozmarinul, tarhonul este ușor de cultivat, chiar și în ghiveci. Folosit proaspăt, în cantități mici, scoate tot ce e mai bun din puiul făcut la cuptor. Poți arunca o crenguță de tarhon și în umplutura dintr-un pui întreg. Face echipă bună cu ciupercile și ardeiul gras și completează excelent ceapa și roșiile.

Măghiran

Poate câștiga ușor titlul de ”vedeta preparatului”. Are un gust ușor dulce, motiv pentru care alte popoare îl cunosc ca ”oregano sălbatic”. Legumele de lângă pui sau omletele pot căpăta un gust bogat cu puțin măghiran.  

Pătrunjel

Folosit intens în bucătăria tradițională românească, pătrunjelul își scoate aroma la iveală atunci când este pus în mâncare odată ce stingi focul. Ideal în ciorbe, dar potrivit și peste paste cu pui sau pui cu sos la cuptor. Încearcă-l și în salate proaspete cu pui.

Salvie

Probabil că o cunoști din unele rețete europene de cârnați. Salvia completează aromele proaspete și este folosită adesea în dressing-uri de salate. Poți schimba gustul unui pui la grătar condimentându-l cu salvie. Vrei o aromă mai bogată a pulpelor făcute la cuptor? Adaugă salvie în marinadă. Însă, nu uita că ea vine și cu o aromă puternică, ce iese în evidență pe măsură ce se usucă.

Condimente rădăcinoase

Usturoiul, cel pe care îl regăsim în mai toate gospodăriile, este ideal pentru marinade, pui la cuptor, pui cu sos, ostropel de pui și multe alte mâncăruri. Se spune chiar că echilibrează nivelul sângelui.

Ghimbirul este adesea folosit ca leac împotriva răcelii. Însă, este și elementul-cheie al preparatelor indiene sau chinezești. Folosește-l în cantități mici în marinade sau mâncăruri, împreună cu verdețuri cu un gust ușor dulceag.

Condimente atipice

Ce-ar fi să ne jucăm puțin cu aromele, data următoare când gătim? Să vedem ce opțiuni avem.

Iarba indiană (Lemongrass)

Acest condiment disponibil sub formă de pudră îi dă mâncării tale o aromă proaspătă și citrică. Încearc-o împreună cu pieptul de pui sau într-o supă thailandeză, chiar și cu pulpe de pui cu sos.

Scorțișoară

Potrivită în rețetele asiatice, de sărbători sau picante, scorțișoara scoate la iveală un gust bogat al puiului. Împreună cu sare, puțin usturoi și ulei de măsline, îi aduce puiului o strălucire aparte, pe care ai vrea să o păstrezi pentru mesele de sărbătoare.

Șofran

Ideal în pilaful cu pui, șofranul este un condiment pe care îl folosești în cantități mici – pentru că doar de ele ai nevoie. Are un gust distinct în supa de pui și face echipă bună cu ceapa, usturoiul și paprika.

Cum gătești mâine?

Acestea sunt doar câteva dintre condimentele pe care le poți folosi la următoarele tale mâncăruri cu pui. Nu-i așa că sunt surprinzătoare? Exersează cu aromele și culorile cu fiecare preparat și îți vei dezvolta propriile rețete.

 

Ultimele articole

Citește

Totul despre mâncarea halal, deliciul gastronomiei arabe

Probabil că ai întâlnit prin călătorii o măcelărie halal, restaurante de gen sau rețete cu specific arab. Dar știi ce este mâncarea halal?  Astăzi facem o călătorie în bucătăria arabă și descoperim secretele mâncărurilor de tip halal, atât de cerute în unele rețete! Ce este mâncarea halal? Halal înseamnă, în religia musulmană, ”tot ce este […]

Citește

5 preparate cu pui pentru când ești răcit

Când ești răcit, aproape orice activitate pe care vrei să o faci pare mai dificilă. Îți simți corpul obosit, deshidratat și unde să mai pui și disconfortul nasului înfundat sau pe cel al tusei. Poate printre cele mai importante aspecte pe care trebuie să le ai în vedere când ești răcit sunt alimentația și odihna.  […]

Citește

5 țări în care carnea de pui este vedetă

Unde putem mânca cel mai bun pui Dacă te-ai întrebat vreodată unde poți mânca cel mai bun pui, răspunsul este puțin probabil să fie unul clar. Bucătăriile lumii s-au dezvoltat considerabil, aducând fiecare câte o influență națională specifică în gastronomie. Nu ne îndoim când spunem că puiul este una dintre tipurile de carne de pui […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia.