Top 10 cele mai populare salate cu carne de pui
Salatele cu pui reprezintă echilibrul perfect între nutrienții prezenți în carne, cum ar...
Poate că ai inspirație și vrei să gătești pui după o rețetă proprie, pe care o inventezi pe măsură ce gătești. Sau poate că îți dorești să știi care e rolul condimentelor în aromele de pui.
Condimentele și verdețurile (uscate sau proaspete) fie scot în evidență aroma cărnii, fie vin ca să îi completeze gustul. Mai jos vorbim despre toate aceste condimente, începând de la categoriile în care se încadrează, până la felul de mâncare pe care îl prepari.
Sarea este condimentul universal pe care îl ai întotdeauna în casă și îl pui în aproape orice. Sarea se potrivește cu puiul, pentru că îi scot la suprafață aromele naturale. Adaugă sare pe orice preparat de pui, după gust, cu încredere – atâta timp cât nu o pui la prăjit și, astfel, o arzi.
Fie el negru, roșu sau alb, piperul îi poate da un gust bogat puiului, chiar dacă alegi să nu mai folosești niciun alt condiment. Pentru mâncărurile cu sosuri, îți recomandăm piperul boabe. Carnea făcută în tigaie sau pe grătar va avea nevoie de piper măcinat, după ce stingi focul.
Puiul poate fi gătit cu succes dacă folosești verdețuri proaspete sau uscate precum cele de mai jos.
Coriandrul se amestecă bine cu gustul de carne de pui și zeamă de lămâie. Îl poți folosi în mâncărurile cu pui și sos, dar și pentru carnea pe care o folosești la burgeri, shaorma de pui sau taco. Utilizează-l cu încredere în marinadă și pentru vinegreta de lângă pui.
Cimbrul este unul dintre condimentele care se potrivește ”ca la carte” cu carnea de pui. Poți să îl folosești cimbru atât proaspăt, cât și uscat. Pune cimbru în orice amestec alegi pentru pui și observă cum îi dă o notă mâncării o notă de delicatesă. Cimbrul este delicat, dar scoate în evidență ingrediente din mâncare precum ardeii grași și roșiile.
Cu o aromă lemnoasă dar puternică, rozmarinul trebuie folosit în cantități mici. Încearcă să îi dedici rolul principal dintr-o marinadă sau în legumele din interiorul unui pui întreg. Dacă vrei ca puiul tău să arate impresionant, poți pune crenguțe de rozmarin proaspăt în farfurie.
Asemănător cu rozmarinul, tarhonul este ușor de cultivat, chiar și în ghiveci. Folosit proaspăt, în cantități mici, scoate tot ce e mai bun din puiul făcut la cuptor. Poți arunca o crenguță de tarhon și în umplutura dintr-un pui întreg. Face echipă bună cu ciupercile și ardeiul gras și completează excelent ceapa și roșiile.
Poate câștiga ușor titlul de ”vedeta preparatului”. Are un gust ușor dulce, motiv pentru care alte popoare îl cunosc ca ”oregano sălbatic”. Legumele de lângă pui sau omletele pot căpăta un gust bogat cu puțin măghiran.
Folosit intens în bucătăria tradițională românească, pătrunjelul își scoate aroma la iveală atunci când este pus în mâncare odată ce stingi focul. Ideal în ciorbe, dar potrivit și peste paste cu pui sau pui cu sos la cuptor. Încearcă-l și în salate proaspete cu pui.
Probabil că o cunoști din unele rețete europene de cârnați. Salvia completează aromele proaspete și este folosită adesea în dressing-uri de salate. Poți schimba gustul unui pui la grătar condimentându-l cu salvie. Vrei o aromă mai bogată a pulpelor făcute la cuptor? Adaugă salvie în marinadă. Însă, nu uita că ea vine și cu o aromă puternică, ce iese în evidență pe măsură ce se usucă.
Usturoiul, cel pe care îl regăsim în mai toate gospodăriile, este ideal pentru marinade, pui la cuptor, pui cu sos, ostropel de pui și multe alte mâncăruri. Se spune chiar că echilibrează nivelul sângelui.
Ghimbirul este adesea folosit ca leac împotriva răcelii. Însă, este și elementul-cheie al preparatelor indiene sau chinezești. Folosește-l în cantități mici în marinade sau mâncăruri, împreună cu verdețuri cu un gust ușor dulceag.
Ce-ar fi să ne jucăm puțin cu aromele, data următoare când gătim? Să vedem ce opțiuni avem.
Acest condiment disponibil sub formă de pudră îi dă mâncării tale o aromă proaspătă și citrică. Încearc-o împreună cu pieptul de pui sau într-o supă thailandeză, chiar și cu pulpe de pui cu sos.
Potrivită în rețetele asiatice, de sărbători sau picante, scorțișoara scoate la iveală un gust bogat al puiului. Împreună cu sare, puțin usturoi și ulei de măsline, îi aduce puiului o strălucire aparte, pe care ai vrea să o păstrezi pentru mesele de sărbătoare.
Ideal în pilaful cu pui, șofranul este un condiment pe care îl folosești în cantități mici – pentru că doar de ele ai nevoie. Are un gust distinct în supa de pui și face echipă bună cu ceapa, usturoiul și paprika.
Acestea sunt doar câteva dintre condimentele pe care le poți folosi la următoarele tale mâncăruri cu pui. Nu-i așa că sunt surprinzătoare? Exersează cu aromele și culorile cu fiecare preparat și îți vei dezvolta propriile rețete.
Salatele cu pui reprezintă echilibrul perfect între nutrienții prezenți în carne, cum ar...
Ouăle sunt alimente de bază în multe bucătării din întreaga lume, lucru care...
România, una dintre țările cu o bogată tradiție culinară, se mândrește cu o...
Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!
Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.