Cum gătim corect pieptul de pui?

Pieptul de pui este ca acea carte a lui Irving Stone, o agonie şi un extaz. Nutriţioniştii, cei care îşi doresc să trăiască sănătos, dar şi cei care doresc să îşi ajusteze greutatea îl preferă. În acelaşi timp, mulţi dintre ei şi ceilalţi care preferă carnea albă se confruntă cu o dilemă gustativă.

Cum se poate prepara şi păstra pieptul de pui, astfel încât să iasă gustos şi suculent? Simplu, atâta timp cât suntem informaţi.

Cum lucrăm cu pieptul de pui

Înainte să vorbim despre cum se operează şi găteşte cel mai versatil, dar şi pretenţios meniu pe bază de pui, trebuie să ştim ce avem de făcut. Dacă pieptul este împachetat în piele, atunci ea va rămâne acolo. Pielea de pui absoarbe toxinele ce pot apărea în procesul de gătire. În plus, pielea păstrează suculenţa cărnii.

Pieptul de pui suculent se obţine, în cele mai multe gospodării, în două feluri:

  • Saramură: Pieptul de pui poate fi ţinut în apă cu sare, pentru 15 minute, în frigider.
  • Marinată: Uleiul de măsline cu usturoi şi mirodenii condimentează puiul. Are nevoie de un timp de păstrare de o oră în frigider, asezonat cu ingredientele de mai sus şi învelit în folie de aluminiu.

Cum gătim pieptul de pui

Pieptul de pui se găteşte cel mai bine la temperaturi de aragaz şi cuptor din intervalul 76°C – 80°C. Pieptul gata de consumat are carnea albă în interior, iar crusta este galben – maronie. Dacă aragazul nu are termometru, poţi verifica dacă carnea e gata tăind-o.

Dacă unele mâncăruri pot fi supuse pauzelor, puiul nu este unul dintre ele. Dacă opreşti puiul şi încă nu a fost complet preparat, ca să continui cu gătitul mai târziu, el se va usca şi îşi va pierde din gust.

Partea versatilă a pieptului este că absoarbe aromele la fel de bine ca… un burete. De aceea, păstrarea în saramură este comună, chiar şi în restaurante. La capătul celălalt al gătitului, pieptul de pui care nu este sărat în timp ce este gătit, va avea un gust „separat” de cel de sare, în mod perceptibil.

Prăjirea – chiar şi printr-un proces sănătos, fără ulei – scoate în evidenţă aromele de pui mai mult decât orice altă formă de gătit. Pieptul nu poate fi folosit în ciorbe, pentru că nu contribuie cu grăsime animală naturală. Dar, merge asociat cu atât de multe alte ingrediente, încât nu vei simţi acest dezavantaj.

Dacă pulpele, muşchiul sau aripioarele merg gătite, atunci pieptul compensează pentru că poate fi inclus în salate, mâncăruri de tip antreu, pe lângă amestecuri bogate de legume, alături de paste şi multe altele.

Ce e de făcut atunci când…?

  • Puiul a fost gătit prea mult, iar carnea s-a uscat? Asocierea cu un sos pe bază de brânză, smântână sau iaurt revigorează gustul de piept de pui. Acest truc promite gusturi bune.
  • Dacă a rămas carne de pui după o masă, ea poate fi integrată în meniul unei ciorbe de pui. Pieptul reîncălzit va avea o carne uscată. Însă, adăgugat la sfârşitul unei ciorbe, îşi va reface suculenţa.
  • Deşi rezistă în congelator pe termen nedefinit, pieptul de pui nu trebuie îngheţat pentru mai mult de trei luni.

Pieptul de pui este sănătos şi gustos – dacă îl tratăm aşa cum trebuie. Pieptul de pui este proteina care ne permite să mâncăm carne, fără să ne încărcăm cu texturi prea consistente. Să ne bucurăm de pieptul de pui LaProvincia!

 

 

Ultimele articole

Citește

Cum organizezi cu succes o masă în aer liber

Sezonul cald vine cu noi posibilități și cu ocazii perfecte de făcut amintiri. Mesele luate în aer liber alături de familie, în confortul propriei tale terase de acasă sau în grădină sunt momente speciale încărcate cu gust și bucurie. Un prânz luat în aer liber, în tihnă și în adiere de vânt te încarcă cu […]

Citește

Cei mai iuți ardei din lume și câteva preparate pentru curajoși

Înainte de toate, e bine să știi că iuțimea ardeilor se măsoară în unități Scoville, după scara Scoville – inventată de un farmacist pe nume Wilbur Scoville în 1912. Folosind scara Scoville, se stabilește cât de iute este un ardei în funcție de concentrația de capsaicină pe care o are în componență. Scara Scoville începe […]

Citește

Plating de casă sau cum să aranjezi mâncarea în farfurie

Fie că organizezi o mică adunare la tine acasă și servești mâncare sau prepari cina doar pentru tine, aranjarea preparatelor în farfurie face parte din experiența culinară. Gustul este important, bineînțeles, dar la fel de important este și aspectul pentru că orice bunătate trece mai întâi prin filtrul vizual, iar când un fel de mâncare […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia. Termeni și condiții.
Carte de secrete culinare - 5 secrete din bucătărie pe care trebuie să le afli