Cum poți cultiva acasă ierburile pentru mâncărurile cu pui

Îți place gustul aromat al mâncărurilor cu ierburi și mixuri de condimente. Știi că, fără ele, mâncarea ar fi fost altfel. Dar știi și că, odată ce ai încercat oricare dintre aceste ierburi în forma lor naturală, proaspătă, nu mai există drum de întoarcere.

Înțelegem de ce preferi o frunză de busuioc proaspăt în schimbul unei întregi lingurițe din aceeași plantă, dar uscată. Pe lângă gustul intens, pe care îl oferă mâncării, parcă și mirosul se împrăștie atât de îmbietor în bucătărie!

Sunt atâtea plante pe care le poți folosi ca ingrediente în mâncare! Despre o parte dintre ele ți-am vorbit în articolul care tratează condimentele pentru preparatele cu pui.

Pătrunjel (pentru frunze)

Unde îl plantezi: Ghiveci înalt, jardinieră, grădină.
Când: Martie – august. Primii lăstari apar după 2-3 săptămâni.
Preferințe: Un pervaz unde ajunge lumina, dar nu este atins de razele soarelui. Are nevoie de temperaturi de 5-20 grade Celsius pentru germinare.
Cât de des îl uzi: Zilnic. Pământul nu trebuie să se usuce complet niciodată.
Când îl poți pune în mâncare: Te poți bucura de aroma proaspătă a frunzelor de pătrunjel timp de 4 – 7 luni.

Cimbru

Unde îl plantezi: Ghiveci de dimensiuni mari, jardinieră, grădină.
Când: Sfârșitul lunii martie.
Preferințe: Este sensibil la buruieni. Are nevoie de lumină și căldură – în jur de 25 de grade Celsius, pe timpul verii.
Cât de des îl uzi: Atunci când pământul este uscat.
Când îl poți pune în mâncare: După ce înflorește pentru prima oară.

Rozmarin

Unde îl plantezi: Ghiveci. Fiecare ghiveci trebuie să aibă maxim 2-3 fire de rozmarin.
Când: Martie – mai, septembrie – noiembrie.
Preferințe: Vase de lut, nesmălțuite și pământ bine drenat cu ajutorul unui strat de pietricele sau nisip. Este sensibil la buruieni.
Cât de des îl uzi: Odată la 3 – 4 zile, atunci când pământul este uscat.
Când îl poți pune în mâncare: Pe tot timpul anului.

Tarhon

Unde îl plantezi: În grădină, prin butășire.
Când: Martie – aprilie.
Preferințe: Are nevoie de un loc luminos și pământ bine drenat.
Cât de des îl uzi: Zilnic, dar cu apă puțină. Solul nu trebuie să se usuce între udări.
Când îl poți pune în mâncare: În lunile iunie – noiembrie. Apoi, se usucă.

Coriandru

Unde îl plantezi: În grădină.
Când: Începutul lunii martie, după ultimul îngheț.
Preferințe: Solul trebuie să fie aerisit, așa că este nevoie să rărești plantele după ce răsar.
Cât de des îl uzi: Zilnic, cu apă puțină. Are nevoie de sol umed în permanență, dar suprafața sa poate mucegăi.
Când îl poți pune în mâncare: După 75 de zile (frunzele). Boabele pot fi culese după 100 de zile.

Măghiran

Unde îl plantezi: Ghiveci, jardinieră, grădină.
Când: Martie – mai.
Preferințe: Are nevoie de un sol bogat, bine drenat și amplasarea într-o zonă din care primește lumină directă.
Cât de des îl uzi: O dată pe săptămână.
Când îl poți pune în mâncare: Înainte ca florile să se deschidă.

Salvie

Unde îl plantezi: Ghiveci, jardinieră, grădină.
Când: Ianuarie – februarie, prin semințe. Oricând, prin butășire.
Preferințe: Are nevoie de un loc însorit, îndreptat către sud, respectiv sud-vest.
Cât de des îl uzi: Zilnic, cu apă puțină, fără să atingi frunzele.
Când îl poți pune în mâncare: Începând cu primul an și până la cel de-al treilea an.

O porție de sănătate?

Pe lângă gustul intens, toate aceste ierburi au beneficii, vitamine utile pentru corp. De aceea îți recomandăm, dacă timpul și spațiul îți permite, să cultivi plantele acasă și să te bucuri de aroma lor proaspătă cu fiecare preparat.

Ultimele articole

Citește

Cum trece organismul tău la alimentația de primăvară

Primăvara își face simțită prezența cu pași timizi, deși în mod oficial, calendaristic vorbind este aici. Temperaturile cresc ușor, iar semnele noului anotimp apar cel mai rapid în farfuria ta. Odată cu schimbarea anotimpului, apar și schimbări în alimentația de zi cu zi. Din motive ce țin de noile opțiuni alimentare, de psihologia umană și […]

Citește

Cui îi revine responsabilitatea gătitului în familie

Percepția despre rolurile într-o familie diferă de la individ la individ în funcție de cultură, tradiție, țară și regiune. În general, viziunea asupra familiei și a rolurilor pe care le are fiecare membru este transmisă din generație în generație și se preia modelul standardizat pe care îl ai în familia ta și pe care părinții […]

Citește

5 rețete autentice pe care le cunoaște fiecare român

Gustul mâncării de acasă nu se uită niciodată, iar rețetele bunicii sau ale mamei sunt transmise din generație în generație. Chiar dacă rețetele au mai fost îmbunătățite și modificate pe parcursul timpului, aromele românești rămân inconfundabil de gustoase și savuroase. Unul dintre motivele de mândrie pe care le are poporul român este bucătăria vastă și […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia. Termeni și condiții.
Afla cum gateste un bucatar international