Cum poți cultiva acasă ierburile pentru mâncărurile cu pui

Îți place gustul aromat al mâncărurilor cu ierburi și mixuri de condimente. Știi că, fără ele, mâncarea ar fi fost altfel. Dar știi și că, odată ce ai încercat oricare dintre aceste ierburi în forma lor naturală, proaspătă, nu mai există drum de întoarcere.

Înțelegem de ce preferi o frunză de busuioc proaspăt în schimbul unei întregi lingurițe din aceeași plantă, dar uscată. Pe lângă gustul intens, pe care îl oferă mâncării, parcă și mirosul se împrăștie atât de îmbietor în bucătărie!

Sunt atâtea plante pe care le poți folosi ca ingrediente în mâncare! Despre o parte dintre ele ți-am vorbit în articolul care tratează condimentele pentru preparatele cu pui.

Pătrunjel (pentru frunze)

Unde îl plantezi: Ghiveci înalt, jardinieră, grădină.
Când: Martie – august. Primii lăstari apar după 2-3 săptămâni.
Preferințe: Un pervaz unde ajunge lumina, dar nu este atins de razele soarelui. Are nevoie de temperaturi de 5-20 grade Celsius pentru germinare.
Cât de des îl uzi: Zilnic. Pământul nu trebuie să se usuce complet niciodată.
Când îl poți pune în mâncare: Te poți bucura de aroma proaspătă a frunzelor de pătrunjel timp de 4 – 7 luni.

Cimbru

Unde îl plantezi: Ghiveci de dimensiuni mari, jardinieră, grădină.
Când: Sfârșitul lunii martie.
Preferințe: Este sensibil la buruieni. Are nevoie de lumină și căldură – în jur de 25 de grade Celsius, pe timpul verii.
Cât de des îl uzi: Atunci când pământul este uscat.
Când îl poți pune în mâncare: După ce înflorește pentru prima oară.

Rozmarin

Unde îl plantezi: Ghiveci. Fiecare ghiveci trebuie să aibă maxim 2-3 fire de rozmarin.
Când: Martie – mai, septembrie – noiembrie.
Preferințe: Vase de lut, nesmălțuite și pământ bine drenat cu ajutorul unui strat de pietricele sau nisip. Este sensibil la buruieni.
Cât de des îl uzi: Odată la 3 – 4 zile, atunci când pământul este uscat.
Când îl poți pune în mâncare: Pe tot timpul anului.

Tarhon

Unde îl plantezi: În grădină, prin butășire.
Când: Martie – aprilie.
Preferințe: Are nevoie de un loc luminos și pământ bine drenat.
Cât de des îl uzi: Zilnic, dar cu apă puțină. Solul nu trebuie să se usuce între udări.
Când îl poți pune în mâncare: În lunile iunie – noiembrie. Apoi, se usucă.

Coriandru

Unde îl plantezi: În grădină.
Când: Începutul lunii martie, după ultimul îngheț.
Preferințe: Solul trebuie să fie aerisit, așa că este nevoie să rărești plantele după ce răsar.
Cât de des îl uzi: Zilnic, cu apă puțină. Are nevoie de sol umed în permanență, dar suprafața sa poate mucegăi.
Când îl poți pune în mâncare: După 75 de zile (frunzele). Boabele pot fi culese după 100 de zile.

Măghiran

Unde îl plantezi: Ghiveci, jardinieră, grădină.
Când: Martie – mai.
Preferințe: Are nevoie de un sol bogat, bine drenat și amplasarea într-o zonă din care primește lumină directă.
Cât de des îl uzi: O dată pe săptămână.
Când îl poți pune în mâncare: Înainte ca florile să se deschidă.

Salvie

Unde îl plantezi: Ghiveci, jardinieră, grădină.
Când: Ianuarie – februarie, prin semințe. Oricând, prin butășire.
Preferințe: Are nevoie de un loc însorit, îndreptat către sud, respectiv sud-vest.
Cât de des îl uzi: Zilnic, cu apă puțină, fără să atingi frunzele.
Când îl poți pune în mâncare: Începând cu primul an și până la cel de-al treilea an.

O porție de sănătate?

Pe lângă gustul intens, toate aceste ierburi au beneficii, vitamine utile pentru corp. De aceea îți recomandăm, dacă timpul și spațiul îți permite, să cultivi plantele acasă și să te bucuri de aroma lor proaspătă cu fiecare preparat.

Ultimele articole

Citește

Calendarul meselor tale de Sărbători

Printre atâtea zile de pregătiri pentru Crăciun și Revelion parcă nici nu mai știi exact de câte detalii trebuie să ții cont. Luna decembrie este solicitantă, mai ales pentru că se încheie cu un șir de zile de vacanță în familie. Parcă începi să ai nevoie de un calendar pentru sărbătorile din acest an. Ca […]

Citește

Decorațiuni culinare și mici surprize de Crăciun

Ce elemente trebuie să ai în vedere atunci când vrei să obții un preparat gustos peste măsură? Ingredientele alese cu grijă? Da. Mirosul îmbietor? Clar. Timpul de gătire și ordinea în care așezi în cratiță cele necesare? Acest proces are secrete bine păstrate de către fiecare expert în ale Crăciunului. Dar totuși, ce te face […]

Citește

Trucuri pentru gazde: Crăciun de poveste, mai puțin solicitant

Fiind una dintre cele mai frumoase perioade din an, Crăciunul reprezintă un prilej de a ne conecta cu cei dragi. Cei mici petrec mai mult timp alături de bunici, rudele care locuiesc la distanță vin în vizită, la fel și prietenii pe care îi vedem atât de rar, dar cu care avem atât de multe […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia.
Ia-ți cadoul Craciun!