Preview

Cum poți cultiva acasă ierburile pentru mâncărurile cu pui

Îți place gustul aromat al mâncărurilor cu ierburi și mixuri de condimente. Știi că, fără ele, mâncarea ar fi fost altfel. Dar știi și că, odată ce ai încercat oricare dintre aceste ierburi în forma lor naturală, proaspătă, nu mai există drum de întoarcere.

Înțelegem de ce preferi o frunză de busuioc proaspăt în schimbul unei întregi lingurițe din aceeași plantă, dar uscată. Pe lângă gustul intens, pe care îl oferă mâncării, parcă și mirosul se împrăștie atât de îmbietor în bucătărie!

Sunt atâtea plante pe care le poți folosi ca ingrediente în mâncare! Despre o parte dintre ele ți-am vorbit în articolul care tratează condimentele pentru preparatele cu pui.

1 730x390

Pătrunjel (pentru frunze)

Unde îl plantezi: Ghiveci înalt, jardinieră, grădină.
Când: Martie – august. Primii lăstari apar după 2-3 săptămâni.
Preferințe: Un pervaz unde ajunge lumina, dar nu este atins de razele soarelui. Are nevoie de temperaturi de 5-20 grade Celsius pentru germinare.
Cât de des îl uzi: Zilnic. Pământul nu trebuie să se usuce complet niciodată.
Când îl poți pune în mâncare: Te poți bucura de aroma proaspătă a frunzelor de pătrunjel timp de 4 – 7 luni.

2 730x390

Cimbru

Unde îl plantezi: Ghiveci de dimensiuni mari, jardinieră, grădină.
Când: Sfârșitul lunii martie.
Preferințe: Este sensibil la buruieni. Are nevoie de lumină și căldură – în jur de 25 de grade Celsius, pe timpul verii.
Cât de des îl uzi: Atunci când pământul este uscat.
Când îl poți pune în mâncare: După ce înflorește pentru prima oară.

Rozmarin 730x390

Rozmarin

Unde îl plantezi: Ghiveci. Fiecare ghiveci trebuie să aibă maxim 2-3 fire de rozmarin.
Când: Martie – mai, septembrie – noiembrie.
Preferințe: Vase de lut, nesmălțuite și pământ bine drenat cu ajutorul unui strat de pietricele sau nisip. Este sensibil la buruieni.
Cât de des îl uzi: Odată la 3 – 4 zile, atunci când pământul este uscat.
Când îl poți pune în mâncare: Pe tot timpul anului.

4 730x390

Tarhon

Unde îl plantezi: În grădină, prin butășire.
Când: Martie – aprilie.
Preferințe: Are nevoie de un loc luminos și pământ bine drenat.
Cât de des îl uzi: Zilnic, dar cu apă puțină. Solul nu trebuie să se usuce între udări.
Când îl poți pune în mâncare: În lunile iunie – noiembrie. Apoi, se usucă.

5 730x390

Coriandru

Unde îl plantezi: În grădină.
Când: Începutul lunii martie, după ultimul îngheț.
Preferințe: Solul trebuie să fie aerisit, așa că este nevoie să rărești plantele după ce răsar.
Cât de des îl uzi: Zilnic, cu apă puțină. Are nevoie de sol umed în permanență, dar suprafața sa poate mucegăi.
Când îl poți pune în mâncare: După 75 de zile (frunzele). Boabele pot fi culese după 100 de zile.

6 730x390

Măghiran

Unde îl plantezi: Ghiveci, jardinieră, grădină.
Când: Martie – mai.
Preferințe: Are nevoie de un sol bogat, bine drenat și amplasarea într-o zonă din care primește lumină directă.
Cât de des îl uzi: O dată pe săptămână.
Când îl poți pune în mâncare: Înainte ca florile să se deschidă.

7 730x390

Salvie

Unde îl plantezi: Ghiveci, jardinieră, grădină.
Când: Ianuarie – februarie, prin semințe. Oricând, prin butășire.
Preferințe: Are nevoie de un loc însorit, îndreptat către sud, respectiv sud-vest.
Cât de des îl uzi: Zilnic, cu apă puțină, fără să atingi frunzele.
Când îl poți pune în mâncare: Începând cu primul an și până la cel de-al treilea an.

O porție de sănătate?

Pe lângă gustul intens, toate aceste ierburi au beneficii, vitamine utile pentru corp. De aceea îți recomandăm, dacă timpul și spațiul îți permite, să cultivi plantele acasă și să te bucuri de aroma lor proaspătă cu fiecare preparat.

Ultimele articole

Top 10 cele mai populare salate cu carne de pui
Citește

Top 10 cele mai populare salate cu carne de pui

Salatele cu pui reprezintă echilibrul perfect între nutrienții prezenți în carne, cum ar...

Top 10 curiozități despre ouă și beneficiile acestora
Citește

Top 10 curiozități despre ouă și beneficiile acestora

Ouăle sunt alimente de bază în multe bucătării din întreaga lume, lucru care...

Top 8 cele mai iubite ciorbe și supe din România
Citește

Top 8 cele mai iubite ciorbe și supe din România

România, una dintre țările cu o bogată tradiție culinară, se mândrește cu o...

De prin lume adunate
și pe masă așezate - retete pui

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui de tara.

Inspirație de zi cu zi

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele
LaProvincia într-un minut

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Carte de rețete – 7 rețete cu pui sănătoase