Cum s-a dezvoltat plăcerea noastră pentru carnea de pui

Cu siguranţă, mulţi am răspunde aici că din copilărie, atunci când găinile şi cocoşii din grădina bunicii se transformau în arome şi gusturi. Carnea de pui a apărut în România în urmă cu peste 50 de decenii. Însă, găinile şi cocoşii sunt păsări de fermă ce s-au împrăştiat pe tot globul, în principal, datorită ouălor.

Apoi, cineva a descoperit că puii se pot tăia şi rezultă într-o carne albă, uşoară şi gustoasă. Vechii fermieri i-au observat versatilitatea şi au experimentat mai multe tipuri de mâncăruri, până când au ajuns la bazele reţetelor pe care le ştim astăzi.  

În jurul anilor 1950, carnea de pui şi ouăle reprezentau opţiunea de bază a mesei. Chiar dacă din ce în ce mai mulţi români locuiau în mediul urban, aprovizionarea se făcea din ferme, apoi din complexuri avicole de stat. Puii erau hrăniţi cu provizii din gospodărie, iar carnea era mai degrabă consistentă şi uscată, aşa cum o ştim și astăzi. Motivul era simplu: puii alergau, erau crescuți la sol.

Când a început să se consume carnea de pui

Povestea, însă, nu începe aici. Potrivit unor cercetări, primul consum de carne de pui a fost descoperit în anul 400, Î.Hr., în Israel. Arheologii spun că au găsit mult mai multe oase de găini cu urme de cuţite decât de cocoşi. De ce?

Puii se creşteau încă de 10.000 de ani în urmă, în China şi sud-estul Asiei. Doar că scopul domesticării lor erau luptele şi nu consumul de carne. Acest obicei s-a păstrat în timp. Astfel, israelienii alegeau ca cocoşii să se lupte, iar găinile să fie păstrate pentru consum.

Surprinzător (sau nu), găinile trăiau în condiţii favorabile în captivitate. Aşa că s-au dezvoltat şi au început să îşi arate potenţialul de consum.

Unde se ascund rădăcinile puiului

Găina sau gallus gallus domesticus este cea mai des întâlnită pasăre din lume, crescută în principal pentru carne şi ouă. Găinile sălbatice trăiesc, în prezent, în India, Indonezia, Asia de sud-est şi unele zone ale Europei.

Găinile cu capul neted, pene posterioare şi creastă sunt europene. Mai există găini de tip coşinchina (talie înaltă, piept larg şi picioare lungi), malaieză (corp zvelt, picioare golaşe, creastă scurtă şi groasă) şi de tip bantam (talie mică).

Cele mai cunoscute rase de găini sunt:

  • Producătoare de ouă: Leghorn
  • Pentru carne: Brahma, Broiler
  • Mixte: Cosinchina, Gât golaş de Transilvania, Plymouth, Sussex
  • Luptătoare: Combatanta engleză, indiană, de Malaezia
  • Ornament: Găina de porţelan, japoneză, moţata olandeză

Cea mai arzătoare întrebare despre pui

Ce a fost mai întâi, oul sau găina? Această întrebare a devenit demult celebră – chiar atât de celebră încât deja e interpretată metaforic, sub forma unei relaţii ambigue dintre cauză şi efect.

Totuşi, ce a fost mai întâi? Primele găini au apărut în pădurile tropicale, după o evoluţie de milioane de ani. Ele sunt chiar cele mai apropiate creaturi încă nedispărute ce sunt înrudite cu specia de dinozauri Tyrannosaurus Rex. Aşa că răspunsul întrebării datează din vremuri mai vechi decât am putea crede.

Practic, atât oul, cât şi găina candidează pentru primul loc. Coaja oului conţine o proteină  numită ovocleidină-17 (OC-17) care se găseşte doar la găini. Însă, primul ou de găină pare să fi apărut în urma unei mutaţii genetice care a apărut pe parcursul evoluţiei speciei ce a dus la apariţia găinii. Pe scurt, unii dintre strămoşii găinii au avut această proteină în plus în corp şi au făcut primul ou din care a ieşit o găină.

 

 

Ultimele articole

Citește

Cum organizezi cu succes o masă în aer liber

Sezonul cald vine cu noi posibilități și cu ocazii perfecte de făcut amintiri. Mesele luate în aer liber alături de familie, în confortul propriei tale terase de acasă sau în grădină sunt momente speciale încărcate cu gust și bucurie. Un prânz luat în aer liber, în tihnă și în adiere de vânt te încarcă cu […]

Citește

Cei mai iuți ardei din lume și câteva preparate pentru curajoși

Înainte de toate, e bine să știi că iuțimea ardeilor se măsoară în unități Scoville, după scara Scoville – inventată de un farmacist pe nume Wilbur Scoville în 1912. Folosind scara Scoville, se stabilește cât de iute este un ardei în funcție de concentrația de capsaicină pe care o are în componență. Scara Scoville începe […]

Citește

Plating de casă sau cum să aranjezi mâncarea în farfurie

Fie că organizezi o mică adunare la tine acasă și servești mâncare sau prepari cina doar pentru tine, aranjarea preparatelor în farfurie face parte din experiența culinară. Gustul este important, bineînțeles, dar la fel de important este și aspectul pentru că orice bunătate trece mai întâi prin filtrul vizual, iar când un fel de mâncare […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia. Termeni și condiții.
Carte de secrete culinare - 5 secrete din bucătărie pe care trebuie să le afli