Cum s-a dezvoltat plăcerea noastră pentru carnea de pui

Cu siguranţă, mulţi am răspunde aici că din copilărie, atunci când găinile şi cocoşii din grădina bunicii se transformau în arome şi gusturi. Carnea de pui a apărut în România în urmă cu peste 50 de decenii. Însă, găinile şi cocoşii sunt păsări de fermă ce s-au împrăştiat pe tot globul, în principal, datorită ouălor.

Apoi, cineva a descoperit că puii se pot tăia şi rezultă într-o carne albă, uşoară şi gustoasă. Vechii fermieri i-au observat versatilitatea şi au experimentat mai multe tipuri de mâncăruri, până când au ajuns la bazele reţetelor pe care le ştim astăzi.  

În jurul anilor 1950, carnea de pui şi ouăle reprezentau opţiunea de bază a mesei. Chiar dacă din ce în ce mai mulţi români locuiau în mediul urban, aprovizionarea se făcea din ferme, apoi din complexuri avicole de stat. Puii erau hrăniţi cu provizii din gospodărie, iar carnea era mai degrabă consistentă şi uscată, aşa cum o ştim și astăzi. Motivul era simplu: puii alergau, erau crescuți la sol.

Când a început să se consume carnea de pui

Povestea, însă, nu începe aici. Potrivit unor cercetări, primul consum de carne de pui a fost descoperit în anul 400, Î.Hr., în Israel. Arheologii spun că au găsit mult mai multe oase de găini cu urme de cuţite decât de cocoşi. De ce?

Puii se creşteau încă de 10.000 de ani în urmă, în China şi sud-estul Asiei. Doar că scopul domesticării lor erau luptele şi nu consumul de carne. Acest obicei s-a păstrat în timp. Astfel, israelienii alegeau ca cocoşii să se lupte, iar găinile să fie păstrate pentru consum.

Surprinzător (sau nu), găinile trăiau în condiţii favorabile în captivitate. Aşa că s-au dezvoltat şi au început să îşi arate potenţialul de consum.

Unde se ascund rădăcinile puiului

Găina sau gallus gallus domesticus este cea mai des întâlnită pasăre din lume, crescută în principal pentru carne şi ouă. Găinile sălbatice trăiesc, în prezent, în India, Indonezia, Asia de sud-est şi unele zone ale Europei.

Găinile cu capul neted, pene posterioare şi creastă sunt europene. Mai există găini de tip coşinchina (talie înaltă, piept larg şi picioare lungi), malaieză (corp zvelt, picioare golaşe, creastă scurtă şi groasă) şi de tip bantam (talie mică).

Cele mai cunoscute rase de găini sunt:

  • Producătoare de ouă: Leghorn
  • Pentru carne: Brahma, Broiler
  • Mixte: Cosinchina, Gât golaş de Transilvania, Plymouth, Sussex
  • Luptătoare: Combatanta engleză, indiană, de Malaezia
  • Ornament: Găina de porţelan, japoneză, moţata olandeză

Cea mai arzătoare întrebare despre pui

Ce a fost mai întâi, oul sau găina? Această întrebare a devenit demult celebră – chiar atât de celebră încât deja e interpretată metaforic, sub forma unei relaţii ambigue dintre cauză şi efect.

Totuşi, ce a fost mai întâi? Primele găini au apărut în pădurile tropicale, după o evoluţie de milioane de ani. Ele sunt chiar cele mai apropiate creaturi încă nedispărute ce sunt înrudite cu specia de dinozauri Tyrannosaurus Rex. Aşa că răspunsul întrebării datează din vremuri mai vechi decât am putea crede.

Practic, atât oul, cât şi găina candidează pentru primul loc. Coaja oului conţine o proteină  numită ovocleidină-17 (OC-17) care se găseşte doar la găini. Însă, primul ou de găină pare să fi apărut în urma unei mutaţii genetice care a apărut pe parcursul evoluţiei speciei ce a dus la apariţia găinii. Pe scurt, unii dintre strămoşii găinii au avut această proteină în plus în corp şi au făcut primul ou din care a ieşit o găină.

 

 

Ultimele articole

Citește

Cum să transformi un sos imperfect într-o delicatesă

Plănuieşti întotdeauna o cină gustoasă, acompaniată de un sos perfect, bogat în arome şi gusturi. Nu întotdeauna planul şi rezultatul coincid. Aşa că uneori, ai nevoie de nişte trucuri prin care poţi reechilibra sosurile care ies altfel decât le-ai gândit. Aplicând trucurile corecte, poţi reechilibra un sos care are un gust prea sărat, înţepător, picant […]

Citește

Cum să foloseşti cuptorul cu microunde pentru carnea de pui

Cuptorul cu microunde este un subiect atât de discutat încât oamenii preferă fie să îl utilizeze cu fiecare ocazie, fie să îl evite. Siguranţa cărnii de pui pregătite la cuptorul cu microunde depinde, în multe cazuri, de bacteriile la care a fost expusă înainte de pregătire, cum a fost gătită şi cum a fost utilizat […]

Citește

Cum să pregăteşti carne de pui cu puţine calorii

Caloriile sunt cele care determină dacă luăm în greutate sau slăbim, pe baza mâncărurilor pe care le consumăm, dar şi a cantităţilor. Ar trebui ca numărul lor să fie raportat la obiectivele fiecăruia. Însă, după acest plan urmează o întrebare comună şi, uneori, problematică: ce poţi mânca astfel încât să nu îţi fie foame, dar […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia.