Cum să economiseşti bani când cumperi mâncare

Fiecare dintre noi are momente când își face o evaluare financiară și ajunge la concluzia că, lunar, o mare parte din buget se duce pe mâncare. Avem multe motive pentru care cheltuim mai mult decât planificăm, dar, la un moment dat, ne întrebăm dacă sumele care nu sunt în plan ajung și la capitolul hrană. Așa să fie?

Se spune că, atunci când cumpărăm alimente tindem să fim mai darnici cu noi. Avem garanția că fiecare produs cumpărat este util. Proba contrarie a acestei afirmații apare după o săptămână – două, atunci când aruncăm legume sau fructe. Așa că suntem darnici și puțin îngrijorați. Cum putem să fim darnici și eficienți? Iată!

Verifică dulapurile din bucătărie

Înainte să te gândești la ce ai vrea să cumperi, observă ce ai deja. Verifică dulapurile, dar nu căuta din priviri ce îți lipsește, ci concentrează-te pe ce găsești.

Efect: Probabil că vei găsi paste tocmai bune pentru o viitoare cină, suficient mălai pentru o porție sănătoasă de mămăligă și multe altele. Vei avea idei de gătit și vei „rezolva” câteva dintre viitoarele mese pentru care mergi la cumpărături.

Fă un plan culinar săptămânal

Ce-ar fi dacă știi încă de vineri, duminică sau luni ce vei mânca în fiecare zi din următoarea săptămână și nu trebuie să îți mai faci griji în privința cinelor? Fă un plan culinar care ia în calcul fie mâncare gătită care să ajungă pentru mai multe seri, fie preparate făcute zilnic. 

Efect: Știind deja ce vei mânca, ai șanse mai mari să reușești să cumperi doar ce ai nevoie, nu tot ce arată bine pe tarabă sau la raft. Lista te disciplinează și te ajută să te întorci mai puțin încărcat de la cumpărături.

Alege momentul optim pentru cumpărături

Mersul la cumpărături nu ar trebui să fie haotic, ci organizat. Dacă, în urma planului culinar, ai făcut deja o listă cu cele necesare, atunci ia-o cu tine. Dar, înainte să pleci, nu uita că o ședință de cumpărături eficientă are loc săptămânal sau bilunar, nu zilnic. Apoi, alege să mergi cu burta plină, înainte să se instaleze oboseala. 

Efect: Capacitatea ta de concentrare la cumpărături ar trebui să fie maximă, neumbrită de alte nevoi. Astfel, vei lua alegerile corecte, informate și nu te vei grăbi să se termine odată totul, ca să poți să pleci acasă.

Nimic nu se pierde, totul se transformă 

Ai luat o cantitate prea mare de alimente? Depozitează o parte din ele la congelator.

Ai congelatorul plin? Folosește o parte din ce ai acolo la viitoarele mâncăruri.

Ai resturi de legume în frigider sau în pungi? Gătește un ghiveci sau o tocană.

Efect: Orice problemă din bucătărie are o soluție, atâta timp cât vrei să o accepți. Resturile ingredientelor pentru mâncare pot fi refolosite. Fructele și legumele aproape stricate pot fi salvate, parțial. Există o mulțime de rețete cu asocieri inedite între ingrediente de care te poți bucura. De asemenea, există și o mulțime de articole despre depozitarea cărnii, legumelor dar și mâncării în congelator. Profită de ele!

Înainte de orice, informează-te!

O recomandare atât de generală pare, la prima vedere, să nu aibă legătură cu economiile la mâncare, nu? Informația înseamnă putere, mai ales în domeniul finanțelor tale. Alege să te informezi. Află mai multe despre filtrarea apei și alege-o în defavoarea celei minerale. Dacă mergi în altă țară, caută restaurante și meniuri specifice și gândește-te dacă le poți mânca. Află cum se cresc condimentele și pune busuioc, cimbru, rozmarin și multe altele în ghiveci.

Efect: Informația te poate scuti de cheltuieli inutile. Chiar dacă citești lista de ingrediente a unui produs sau alegi să vezi din ce țară provine un fruct, așa vei lua o decizie în cunoștință de cauză și vei pune accent pe calitate, în locul cantității.

Spor la cumpărături!

De fiecare dată când mergi la cumpărături, nu uita că shopping-ul nu este un „task” în sine, ci ceea ce aduci acasă. Calitatea și cantitatea alimentelor contează în egală măsură, la fel ca și finanțele tale.

Alege să ții cont de aceste sfaturi ca experiment timp de o lună și apoi vei avea un răspuns clar când te vei întreba de unde ți-au rămas bani în plus!

Ultimele articole

Citește

„Bătălia” culinară: carne de porc vs. carne de pui

Alegerea unui tip de carne pentru gătit ține de gusturile fiecăruia, dar și de timpul pe care îl necesită pentru prelucrat, compatibilitatea cu garniturile și aportul de grăsime sau calorii. De obicei, știm deja ce vrem să luăm atunci când mergem la cumpărături. Dar ce ne influențează, de fapt, deciziile? Cele mai întâlnite tipuri de […]

Citește

Cum să te pregătești din timp pentru Crăciun

Organizează lucrurile pe care trebuie să le duci la bun sfârșit înainte de venirea sărbătorilor de iarnă ca să te poți bucura în pace de magia momentului. Scenariul este prea bine cunoscut. Alergi după cadouri, prepari rețete care îți fură destul de mult timp, dai fuga la magazin pentru că îți lipsesc ingrediente, observi în […]

Citește

Cum să pregătești brunch-ul perfect

Un curent pornit din Marea Britanie, brunch-ul este o combinație între mic dejun și prânz și a fost creat pentru cei care vor să se relaxeze într-o dimineață târzie cu preparate delicioase alături. Oficial poate începe de la ora 11 și se poate extinde până pe la 16:00. Felurile de mâncare servite la brunch sunt […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia.