Cover LaProvincia Blog 3

Cum să folosești lămâile în bucătărie

Lămâia noastră cea de toate zilele are o sumedenie de întrebuințări în foarte multe domenii precum industria farmaceutică, frumusețe și spa, chimică și de foarte multe ori notele citrice ale acestui fruct se regăsesc în parfumuri, dar cel mai des lămâia este consumată în diverse forme ca aliment.

Ea se folosește proaspătă sau procesată în diferite forme și o întâlnești în domeniul gastronomic în toate tipurile de preparate de la deserturi răcoroase până la mâncăruri de bază.

Despre lămâile din fructiera ta

Lămâiul este un arbust din familia Rutaceae, nativ din Asia și are de la 5 la 10 m înălțime, iar lămâile, fructele acestuia, au formă sferică alungită și coaja în culori care variază de la verde deschis la galben strălucitor. Pulpa este suculentă, bogată în acizi și în vitamina C, iar fructul a fost distribuit în întreaga lume de marinari datorită rezistenței lui. Sucul de lămâie conține aproximativ 5%-6% acid citric, care îi oferă un gust acru și un pH de 2-3. 

Multe persoane au acasă propriul lămâi care face fructe și rezistă cu succes în climatul natural al zonei noastre. Excepție face anotimpul rece de iarnă când acesta trebuie ținut în interior la o temperatură pozitivă constantă.

01 LaProvincia Blog 3

Întrebuințările lămâilor în bucătărie

Sucul proaspăt de lămâie este utilizat pentru:

  • condimentarea și aromatizarea preparatelor cu carne,
  • marinarea cărnurilor înainte de gătire,
  • a înlocui oțetul în salate,
  • a conserva temporar anumite fructe și legume care se oxidează după tăiere și capătă o nuanță maro. Acidul din lămâie distruge enzimele responsabile de producerea oxidării.
  • a prepara limonadă răcoritoare, băuturi slab alcoolizate și cocktailuri,
  • compozițiile de prăjituri și creme dulci,
  • prepararea sosurilor,
  • acrirea supelor și a ciorbelor,
  • suport, atunci se prepară carne la cuptor (aromatizează și evită lipirea sau arderea).

02 LaProvincia Blog 3

Idila dintre carnea de pui și lămâie 

Carnea de pui este fragedă și ușoară, lămâia este acrișoară și aromată, iar aceste caracteristici le fac să se combine perfect. Notele citrice ale sucului de lămâie îmbracă perfect carnea de pui condimentată fie în procesul de gătire, fie înaintea lui.

Tocmai pentru că este așa fragedă, carnea de pui se marinează rapid în suc de lămâie și condimente. Puiul se infuzează cu un gust ușor acrișor și cu o aromă citrică foarte plăcută la gust.

Arome proaspete de vară în preparatele tale cu pui

Indiferent de anotimpul în care te afli, poți simți mirosul și aromele verii dacă folosești puțină lămâie în preparatele tale cu pui. Partea cu adevărat bună este că indiferent de rețeta pe care o alegi, puțină zeamă de lămâie nu va face nimic rău, ci dimpotrivă, va potența gustul de pui și va contribui la un rezultat final mai plin de gust.

03 LaProvincia Blog 3

Ce poți găti cu carne de pui și lămâie?

Există numeroase rețete în care vedetele sunt carnea de pui și lămâia, iar un exemplu concret este pieptul de pui cu lămâie care se prepară foarte ușor și rapid, iar rezultatul este un pui fraged, acrișor, suculent și absolut delicios.

Poți să prepari o friptură de pui cu miere și lămâie pentru mesele festive la care vrei să-ți surprinzi invitații cu ceva nou și delicios. Dulceața mierii balansează perfect gustul acrișor de lămâie și acoperă puiul cu o aromă de neuitat.

Prepară mâncare gustoasă și proaspătă și folosește-te de tot ceea ce are de oferit natura pentru a reproduce gusturi autentice. Din bucătăria ta nu trebuie să lipsească lămâile atât de utile și de neînlocuit!

Ultimele articole

Top 10 cele mai populare salate cu carne de pui
Citește

Top 10 cele mai populare salate cu carne de pui

Salatele cu pui reprezintă echilibrul perfect între nutrienții prezenți în carne, cum ar...

Top 10 curiozități despre ouă și beneficiile acestora
Citește

Top 10 curiozități despre ouă și beneficiile acestora

Ouăle sunt alimente de bază în multe bucătării din întreaga lume, lucru care...

Top 8 cele mai iubite ciorbe și supe din România
Citește

Top 8 cele mai iubite ciorbe și supe din România

România, una dintre țările cu o bogată tradiție culinară, se mândrește cu o...

De prin lume adunate
și pe masă așezate - retete pui

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui de tara.

Inspirație de zi cu zi

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele
LaProvincia într-un minut

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Carte de rețete – 7 rețete cu pui sănătoase