Cum să folosești lămâile în bucătărie

Lămâia noastră cea de toate zilele are o sumedenie de întrebuințări în foarte multe domenii precum industria farmaceutică, frumusețe și spa, chimică și de foarte multe ori notele citrice ale acestui fruct se regăsesc în parfumuri, dar cel mai des lămâia este consumată în diverse forme ca aliment.

Ea se folosește proaspătă sau procesată în diferite forme și o întâlnești în domeniul gastronomic în toate tipurile de preparate de la deserturi răcoroase până la mâncăruri de bază.

Despre lămâile din fructiera ta

Lămâiul este un arbust din familia Rutaceae, nativ din Asia și are de la 5 la 10 m înălțime, iar lămâile, fructele acestuia, au formă sferică alungită și coaja în culori care variază de la verde deschis la galben strălucitor. Pulpa este suculentă, bogată în acizi și în vitamina C, iar fructul a fost distribuit în întreaga lume de marinari datorită rezistenței lui. Sucul de lămâie conține aproximativ 5%-6% acid citric, care îi oferă un gust acru și un pH de 2-3. 

Multe persoane au acasă propriul lămâi care face fructe și rezistă cu succes în climatul natural al zonei noastre. Excepție face anotimpul rece de iarnă când acesta trebuie ținut în interior la o temperatură pozitivă constantă.

Întrebuințările lămâilor în bucătărie

Sucul proaspăt de lămâie este utilizat pentru:

  • condimentarea și aromatizarea preparatelor cu carne,
  • marinarea cărnurilor înainte de gătire,
  • a înlocui oțetul în salate,
  • a conserva temporar anumite fructe și legume care se oxidează după tăiere și capătă o nuanță maro. Acidul din lămâie distruge enzimele responsabile de producerea oxidării.
  • a prepara limonadă răcoritoare, băuturi slab alcoolizate și cocktailuri,
  • compozițiile de prăjituri și creme dulci,
  • prepararea sosurilor,
  • acrirea supelor și a ciorbelor,
  • suport, atunci se prepară carne la cuptor (aromatizează și evită lipirea sau arderea).

Idila dintre carnea de pui și lămâie 

Carnea de pui este fragedă și ușoară, lămâia este acrișoară și aromată, iar aceste caracteristici le fac să se combine perfect. Notele citrice ale sucului de lămâie îmbracă perfect carnea de pui condimentată fie în procesul de gătire, fie înaintea lui.

Tocmai pentru că este așa fragedă, carnea de pui se marinează rapid în suc de lămâie și condimente. Puiul se infuzează cu un gust ușor acrișor și cu o aromă citrică foarte plăcută la gust.

Arome proaspete de vară în preparatele tale cu pui

Indiferent de anotimpul în care te afli, poți simți mirosul și aromele verii dacă folosești puțină lămâie în preparatele tale cu pui. Partea cu adevărat bună este că indiferent de rețeta pe care o alegi, puțină zeamă de lămâie nu va face nimic rău, ci dimpotrivă, va potența gustul de pui și va contribui la un rezultat final mai plin de gust.

Ce poți găti cu carne de pui și lămâie?

Există numeroase rețete în care vedetele sunt carnea de pui și lămâia, iar un exemplu concret este pieptul de pui cu lămâie care se prepară foarte ușor și rapid, iar rezultatul este un pui fraged, acrișor, suculent și absolut delicios.

Poți să prepari o friptură de pui cu miere și lămâie pentru mesele festive la care vrei să-ți surprinzi invitații cu ceva nou și delicios. Dulceața mierii balansează perfect gustul acrișor de lămâie și acoperă puiul cu o aromă de neuitat.

Prepară mâncare gustoasă și proaspătă și folosește-te de tot ceea ce are de oferit natura pentru a reproduce gusturi autentice. Din bucătăria ta nu trebuie să lipsească lămâile atât de utile și de neînlocuit!

Ultimele articole

Citește

Idei pentru pachetul de prânz la birou

Chiar și în zilele călduroase, una dintre cele mai mari dileme ale oamenilor este legată de mâncare. Ce mâncăm azi? Și mai important, ce ne luam la pachet astfel încât să fie gustos, ușor, sățios, care să reziste pe drum și să nu provoace o explozie de miros în frigiderul de la muncă? Avem câteva […]

Citește

Dulce și sărat într-o singură farfurie

Dacă te numeri printre persoanele îndrăznețe ce vor să încerce ceva diferit, aruncă un ochi peste variantele de rețete ce combină două gusturi aparent opuse – dulce și sărat. Noi îți vom arăta că dacă găsești ingredientele potrivite, cele două gusturi se vor completa perfect împreună. Încearcă-le și adaugă-le în meniu! Combinație ciudată sau inedită […]

Citește

Cum să obții mâncare ca la restaurant în 5 pași simpli

Mâncarea de la restaurant are un gust aparte, mâna bucătarului-șef făcându-și simțită prezența. Cu toate acestea, poți să obții și tu, chiar la tine acasă, un gust bun și savuros al felurilor tale preferate de mâncare. Urmează pașii de mai jos și vei vedea cât de simplu este să gătești cu gust. 1. Condimentează carnea […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia. Termeni și condiții.
Carte de secrete culinare - 5 secrete din bucătărie pe care trebuie să le afli