01-2

Cum să gătești responsabil de Sărbători

Fiecare Crăciun și Revelion înseamnă o provocare nu doar pentru gospodine și bucătari, ci și pentru meseni. Cu fiecare an, parcă, îți dorești mese mai ușoare, mai sănătoase, mai puțin generoase în calorii. Iată cum să gătești responsabil de Sărbători, ca să te poți bucura de mesele momentului fără consecințe.

5 moduri prin care să gătești sănătos în acest an

Metodele de mai jos își propun să îți ofere alternative și să te invețe cum să gătești sănătos de Sărbători, indiferent dacă plănuiești să organizezi o petrecere sau să ții sub control mesele în familie.

Alege meniul cu grijă

Dacă tu gătești pentru Sărbători, atunci tu ai meniul zilelor de vacanță și sărbătoare sub control. Gândește-te la perioada următoare și alege un meniu echilibrat, care îmbină carnea cu legumele, fructele și lichidele.

Mai exact, calculează totul astfel încât mesele unei zile să conțină o supă, o mâncare ce include legume și acea masă festivă, cu preparate tradiționale. ”Ușurează” povara unei mese bogate în carne completând-o cu murături. Nutriționiștii spun că legumele murate au puține calorii și susțin o digestie sănătoasă.

02-3

Organizează inteligent

Înainte să organizezi ce vei mânca în următoarea perioadă, alege să faci ordine în frigider și congelator. Dezgheață congelatorul și aruncă mâncărurile ținute prea multe luni la înghețat.

După curățenia din bucătărie, vei observa că poți să exploatezi altfel spațiile de depozitare. Poți stoca mâncăruri pe balcon pentru câteva ore, în ziua în care le servești. Poți chiar să speli vasele în timp ce aștepți să se facă mâncarea și, astfel, vei micșora ”doza” de oboseală de după gătit.

Cooperează cu timpul

Plănuiește meniul în avans cu 2-3 zile, astfel încât să ai timp să cumperi cele mai potrivite ingrediente, nu înlocuitori achiziționați rapid de la magazinul din colț.

Totuși, nu te apuca să gătești cu prea mult timp înainte să le servești. Există o diferență de gust între mâncarea proaspătă și cea deja păstrată mai mult de o zi în frigider. Știind din timp ce ai de făcut, vei optimiza orele pe care le ai la dispoziție astfel încât să nu te grăbești.

Atenție la porții

Acordă atenție porțiilor pe care le gătești. Bineînțeles, vei avea invitați care vor dori să servească mâncarea. Însă, poți estima numărul lor și preconiza de câtă mâncare ai nevoie.

Porțiile pe care le servești trebuie, de asemenea, organizate. Dacă ai un număr de invitați pe care îl cunoști, servește-i cu porțiile pe care le-ai pune în farfurie în afara oricărei ocazii. Nu mări porțiile, doar pentru că gătești mâncăruri care ajung rar pe masă. În schimb, optimizează-le cu garnituri sănătoase și ușor de digerat.

4-5

Atunci când poți, gătește pui

Organizează mesele festive astfel încât să fie precedate sau urmate de mese ușoare, cu legume gătite la aburi sau fierte. Totuși, poți merge puțin mai departe, înlocuind mâncărurile cu conținut ridicat de grăsimi cu alternative din pui.

Poți găti drob sau sarmale de pui, piftie sau salată de boeuf. Ai suficiente opțiuni, pentru care trebuie doar să adaptezi ingredientele și puțin din modul de preparare. Puiul este o carne ușoară, săracă în calorii și ușor de digerat.

Cu gust, către Sărbători!

Mâncarea de Sărbători are un gust unic, pe care probabil că încerci să îl reproduci cât mai bine, în fiecare an. De această dată, poți alege să gătești sănătos și echilibrat, ca să poți controla efectele meselor de Sărbători.

Organizează, gătește și mănâncă inteligent, ca să te bucuri din plin de gust!

 

Ultimele articole

Citește

Cum organizezi cu succes o masă în aer liber

Sezonul cald vine cu noi posibilități și cu ocazii perfecte de făcut amintiri. Mesele luate în aer liber alături de familie, în confortul propriei tale terase de acasă sau în grădină sunt momente speciale încărcate cu gust și bucurie. Un prânz luat în aer liber, în tihnă și în adiere de vânt te încarcă cu […]

Citește

Cei mai iuți ardei din lume și câteva preparate pentru curajoși

Înainte de toate, e bine să știi că iuțimea ardeilor se măsoară în unități Scoville, după scara Scoville – inventată de un farmacist pe nume Wilbur Scoville în 1912. Folosind scara Scoville, se stabilește cât de iute este un ardei în funcție de concentrația de capsaicină pe care o are în componență. Scara Scoville începe […]

Citește

Plating de casă sau cum să aranjezi mâncarea în farfurie

Fie că organizezi o mică adunare la tine acasă și servești mâncare sau prepari cina doar pentru tine, aranjarea preparatelor în farfurie face parte din experiența culinară. Gustul este important, bineînțeles, dar la fel de important este și aspectul pentru că orice bunătate trece mai întâi prin filtrul vizual, iar când un fel de mâncare […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia. Termeni și condiții.
Carte de secrete culinare - 5 secrete din bucătărie pe care trebuie să le afli