Cum să protejăm natura când mergem la grătar

Grătarul este activitatea preferată a multora, pe timp de primăvară, vară și toamnă. În zilele însorite, alegem să ”fugim” către o pădure, malul unui lac sau un alt loc amenajat pentru grătar.

Locul în care facem grătarul este cel pe care îl ”împărțim” cu cei care vin după noi și ne bucurăm de felul în care l-au lăsat cei de dinainte. Natura înseamnă mai mult decât curățenie. Mediul înconjurător are nevoie să fie protejat, ca să îl poți găsi și anul următor ”în formă”. Ce poți să faci pentru ca natura din jurul tău să rămână așa cum ai găsit-o?

Iată câteva recomandări pe care le poți pune în aplicare cu ușurință.

Pregătește-te pentru aprinderea focului

Împachetează de acasă cele necesare pentru focul de grătar, astfel încât să nu cauți crengi atunci când ai ajuns la destinație sau, și mai rău, să le rupi.

De ce ai nevoie pentru focul de grătar

  • Cărbunii sunt practici, făcuți special pentru grătar, ușor de folosit. Buni pentru întreg focul de grătar.
  • Ia de acasă ziare citite, pliante, ciorne pe care ai scris deja. Folosind hârtie de acasă, care deja a fost utilă, optimizezi chiar consumul ei și, indirect, protejezi copacii.
  • Dacă nu ai hârtie nefolosită, poți aprinde focul cu cotoare de porumb. Sunt practice, eficiente și nu împrăștie miros. Este nevoie să aștepți doar 10-15 minute ca să pui carnea, după ce ai aprins focul cu cotoarele de porumb.

Alege cu atenție unde faci focul pentru grătar

Poate că ai ajuns într-un loc unde grătarele sunt acceptate, însă locul nu este amenajat. Atunci, tu alegi unde faci focul.

Îți recomandăm un loc care se află cât mai departe de pădure sau tufișuri uscate. Astfel, îți protejezi și propriul grătar de situațiile în care poate apărea un vânt dăunător. Eviți orice fel de accidente și te bucuri de un grătar fără consecințe pentru natură. Sau pentru tine.

Fă un grătar care nu lasă urme

Probabil că după ce ai mâncat vrei doar să te odihnești puțin și să pleci acasă. Dar tocmai ai aprins un foc care trebuie stins în totalitate.

  • Așteaptă cel puțin 30 de minute după ce ai pus apă peste jar, ca să te asiguri că focul este stins, locul este rece și uscat complet, nu doar stratul de suprafață.
  • Dacă nu știi cum te poți bucura de timpul de după masă, alege activități sportive sau jocuri de societate.
  • Ia de acasă o pungă specială pentru cenușă și strânge-o, atunci când grătarul este stins. Nimeni nu își dorește să strângă cenușa făcută de altcineva sau să facă grătarul în apropierea ei. În plus, pământul are nevoie să respire.

Alege să nu folosești apa din lac

Poate părea tentant să folosești apa din lac pentru diverse activități legate de grătar. Însă, în lacuri sunt pești și plante acvatice, care pot fi afectate de oamenii care vin la grătar și le folosesc apa.

  • Nu vărsa resturile de sucuri sau mâncare în apă. Nu vei hrăni peștii, pentru că ei nu mănâncă ce le oferi. Din contră, vei dezechilibra mediul în care trăiesc.
  • Nu spăla vase sau tacâmuri în lac, chiar dacă vrei doar să le ”clătești”. Dacă vrei să nu depui prea mult efort cu vasele, le poți șterge cu șervețele uscate și le speli acasă. Astfel, nu vei ajunge în situația în care te întrebi unde poți să arunci excesul de apă, fără să produci daune.

Este politicos ca, după grătar, să strângi tot gunoiul produs și să îl iei cu tine. Dacă îl ții în portbagaj, mirosul nu te va deranja până la primul tomberon pe care îl întâlnești.

Protejează-ți familia

Cel mai bine îți protejezi familia atunci când te documentezi despre locul de grătar. Dacă vrei să mergi la o destinație nouă, caută păreri și recomandări de locuri de grătar pe internet. Așa poți să eviți anumite situații care nu țin doar de confort.

Cumpără produsele alimentare în cantitățile care știi să se vor mânca. Deși nu ne dorim, mulți dintre noi rămânem cu resturi de grătar în cantități mari. Dacă, totuși, se întâmplă să faci mai multă mâncare decât se consumă, poți refolosi resturile în alte rețete.

Poartă mănuși pe toată durata grătarului, ca să nu te rănești din cauza focului sau tacâmurilor. Verifică de acasă dacă ai toate ustensilele necesare unui grătar și adaugă un set de mănuși lângă ele.

Mâncare proaspătă, poftă bună!

Bucură-te de fripturile proaspete făcute pe grătar, care vin cu acea aromă unică pe care nu o poți reproduce pe aragaz!

Bucură-te de grătar astfel încât să protejezi natura și să le dai o lecție esențială celor mici: trebuie întotdeauna să avem grijă de mediul înconjurător, de copacii, lacurile, animalele și insectele din jurul nostru!

 

Ultimele articole

Citește

Cum organizezi cu succes o masă în aer liber

Sezonul cald vine cu noi posibilități și cu ocazii perfecte de făcut amintiri. Mesele luate în aer liber alături de familie, în confortul propriei tale terase de acasă sau în grădină sunt momente speciale încărcate cu gust și bucurie. Un prânz luat în aer liber, în tihnă și în adiere de vânt te încarcă cu […]

Citește

Cei mai iuți ardei din lume și câteva preparate pentru curajoși

Înainte de toate, e bine să știi că iuțimea ardeilor se măsoară în unități Scoville, după scara Scoville – inventată de un farmacist pe nume Wilbur Scoville în 1912. Folosind scara Scoville, se stabilește cât de iute este un ardei în funcție de concentrația de capsaicină pe care o are în componență. Scara Scoville începe […]

Citește

Plating de casă sau cum să aranjezi mâncarea în farfurie

Fie că organizezi o mică adunare la tine acasă și servești mâncare sau prepari cina doar pentru tine, aranjarea preparatelor în farfurie face parte din experiența culinară. Gustul este important, bineînțeles, dar la fel de important este și aspectul pentru că orice bunătate trece mai întâi prin filtrul vizual, iar când un fel de mâncare […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia. Termeni și condiții.
Carte de secrete culinare - 5 secrete din bucătărie pe care trebuie să le afli