Cum să reciclezi în bucătărie

Procesul de reciclare se află încă la început în România, fiind unul dintre statele cu cel mai mic grad de reciclare al deșeurilor din Europa. Reciclarea materialelor din plastic, sticlă, hârtie sau metal este cunoscută de toată lumea, dar de reciclarea mâncării ai auzit? Este o modalitate prin care eviți risipa din bucătărie. În timp, îți poți face un obicei constant din reciclarea mâncării și nu numai.

Mâncarea ta de astăzi poate fi mâncarea altcuiva, mâine

O metodă de a recicla poate fi de fapt un gest de bunătate și o dovadă de spirit civic din partea ta pentru că presupune donarea. Conform unui studiu ONU, mai bine de o treime din mâncare este aruncată la nivel global și este cu adevărat o risipă fiindcă există foarte mulți oameni aflați în nevoie de hrană.

Cercetează puțin și află dacă poți ajuta o familie sau un adăpost cu mâncarea ce îți rămâne și pe care nu o mai consumi a doua zi. Poți face din asta o obișnuință sănătoasă pentru societate și pentru casa ta.

Folosește mâncarea rămasă pentru a crea mâncăruri noi

Poate că ai mai auzit de această practică, mai ales în cazul garniturilor, pe care le poți păstra în frigider mai mult timp și le poți servi alături de diferite preparate sau le poți transforma în garnituri noi. De exemplu, cartofii natur la cuptor se pot transforma cu puțin unt și lapte într-un piure delicios.

Dacă ți-am spune că poți face același lucru și cu felurile principale de mâncare? Ne-ai crede? Iată câteva exemple concrete.

Carnea de pui din supă

Carnea pe care o folosești pentru stock-ul de pui rămâne de obicei într-un bol sau într-o  farfurie pe care o pui în frigider pentru 2-3 zile, ca mai apoi să o arunci. Carnea fiartă ce rezultă din prepararea stock-ului de pui este fragedă și aromată de la legumele folosite și o poți folosi pentru a prepara mâncăruri delicioase.

Brioșele cu pui pentru micul dejun sau prânz vor avea un plus de savoare dacă folosești această carne aromată de pui din stock. Oricând ai chef de un mic dejun mai special sau vrei să pregătești un aperitiv inedit și ai niște carne de pui din supa rămasă în frigider, acum știi ce trebuie să faci.

În același fel poți folosi carnea de pui fiartă și pentru a prepara omlete mici la cuptor.

Carnea rămasă dintr-un pui întreg la cuptor

Așa cum poți folosi carnea de pui fiartă, poți utiliza și carnea de pui la cuptor pentru a face brioșe sau omlete cu pui. Rețeta folosită inițial pentru puiul la cuptor va schimba gustul preparatului și practic vei reinventa rețetele de fiecare dată.

Carnea de pe pulpe sau pieptul de pui pote fi folosite într-o tartă Quiche, salată de pui sau chiar o ciulama de pui. În cadrul acestor rețete va trebui să sari peste partea în care gătești carnea și să îl folosești direct pe cel din frigider.

Astfel, în loc să arunci mâncarea, construiești bazele unui nou preparat.

Prevenire și educare

Principalul motiv pentru care oamenii ajung să arunce mâncarea este că fac prea multe cumpărături și gătesc prea mult în raport cu numărul de persoane pe care le are familia. Poți preveni risipa de mâncare calculând cumpărăturile per număr de porții și gătind în cantități optime pentru familia ta, considerând tipul de masă și numărul participanților.

Dacă totuși nu reușești să previi, poți oricând să donezi sau să refolosești mâncarea rămasă pentru a obține preparate noi folosind surse de inspirație pentru rețete și puțină imaginație. 

Mult succes!

 

Ultimele articole

Citește

Cum organizezi cu succes o masă în aer liber

Sezonul cald vine cu noi posibilități și cu ocazii perfecte de făcut amintiri. Mesele luate în aer liber alături de familie, în confortul propriei tale terase de acasă sau în grădină sunt momente speciale încărcate cu gust și bucurie. Un prânz luat în aer liber, în tihnă și în adiere de vânt te încarcă cu […]

Citește

Cei mai iuți ardei din lume și câteva preparate pentru curajoși

Înainte de toate, e bine să știi că iuțimea ardeilor se măsoară în unități Scoville, după scara Scoville – inventată de un farmacist pe nume Wilbur Scoville în 1912. Folosind scara Scoville, se stabilește cât de iute este un ardei în funcție de concentrația de capsaicină pe care o are în componență. Scara Scoville începe […]

Citește

Plating de casă sau cum să aranjezi mâncarea în farfurie

Fie că organizezi o mică adunare la tine acasă și servești mâncare sau prepari cina doar pentru tine, aranjarea preparatelor în farfurie face parte din experiența culinară. Gustul este important, bineînțeles, dar la fel de important este și aspectul pentru că orice bunătate trece mai întâi prin filtrul vizual, iar când un fel de mâncare […]

De prin lume adunate
și pe masă așezate

Pentru că în fiecare zi ai nevoie de inspirație, te ajutăm cu ideile și priceperea noastră în a pregăti cele mai gustoase preparate din carne de pui.

Inspirație de zi cu zi

Inspiră-te din rețetele propuse de noi
și impresionează-i pe toți cu bunul gust!

Vezi toate rețetele

LaProvincia într-un minut

Povestea noastră nu încape într-un minut,
dar îți va povesti pe scurt esența noastră.

Citește povestea LaProvincia

Newsletter

Abonează-te la newsletter și fii la curent cu ultimele delicii.

Sunt de acord să primesc informații despre produse, campanii, rețete și alte subiecte LaProvincia. Termeni și condiții.
Carte de secrete culinare - 5 secrete din bucătărie pe care trebuie să le afli